Co chystá KamZaSněhem.cz nového na zimu?

Nově umožňujeme lyžařům upravovat své zprávy o sněhových podmínkách, např. pro dodatečné doplnění fotek nebo opravy překlepů. Zároveň začínáme zobrazovat polohu fotek na mapě. A to není všechno. Jaká další vylepšení jsme připravili a na co se ještě v průběhu 13. sezóny provozu KamZaSněhem.cz můžete těšit?

Minulá sezóna se z mnoha pohledů vydařila. Historicky nejvyšší návštěvnosti za celou sezónu se podařilo dosáhnout i přes komplikace v podobě uzavřených sjezdovek a několikatýdenního lockdownu v druhé polovině zimy. Rekordní návštěvnost za nejsilnější den vzrostla ještě výrazněji. Za jeden jediný den dokonce překonala čísla za celou první sezónu KamZaSněhem.cz dohromady. Ale hlavně počet zpráv od lyžařů vzrostl oproti dosud nejsilnější sezóně o desítky procent. Všem aktivním pisatelům děkujeme!

Přestože ne vše dopadlo tak dobře – např. z hlediska pokrývání nákladů na provoz webu šlo o nejhorší z posledních několika sezón, omezené možnosti ubytování na horách se musely někde projevit – energii nám to dodalo. Dříve popisované bariéry dalšího rozvoje se podařilo obejít a tak si zde můžete přečíst, co se už podařilo na KamZaSněhem.cz vylepšit:

    • Je možné upravovat nedávno vložené zprávy. Můžete třeba dodatečně přidat fotky nebo opravit překlepy. Editace zpráv je dostupná lyžařům, kteří přidávají své zprávy jako registrovaní uživatelé,
    • fotky od lyžařů jsou nově vidět i na stránkách, kde dosud chyběly. Jako třeba na úvodní stránce KamZaSněhem.cz nebo stránkách oblastí společných pro běžkaře i sjezdaře. Je to vidět třeba na stránce o lyžování v Beskydech
    • nově existuje tzv. detail zprávy – každou zprávu s fotkami najdete nyní i na samostatné stránce. Můžete tedy bez problému posílat odkaz na zprávu kamarádům, nebo ji sdílet na sociálních sítích. Příkladem může být tento starší výlet v okolí Božího Daru, kde je vidět další novinka,
    • zobrazujeme polohu fotek na zimní mapě od Mapy.cz. Ne nutně všech a ne vždy dokonale, což ukazuje i zmíněný příklad z Božího Daru. U zprávy je vidět celkem 7 fotek. Jedna z nich na mapě chybí, tato fotka GPS souřadnice vůbec neobsahovala. Z 6 fotek je pak jedna umístěna na mapě na nesprávném místě – telefon v době jejího vyfocení nezískal přesné informace o poloze, což se občas stává. Zatím ještě tyto nepřesnosti neumíme opravovat, ale tuto možnost připravujeme.

Ukázka fotek na mapě

Ne vše je v tuto chvíli dokonalé a finální – potřebujeme hlavně funkčnost otestovat v reálném provozu. A chystáme toho s polohami i fotkami více. Další vylepšení se objeví někdy v průběhu sezóny, před jejím začátkem téměř jistě ne.

Další novinky jsou z jiného soudku. Loňská sezóny bohatá na sníh i ve středních a nižších polohách ukázala, že struktura běžkařských oblastí na KamZaSněhem.cz má své rezervy. Výsledkem jsou tři nové oblasti:

  • Zpráv z okolí Tisé a Děčínského Sněžníku se za loňskou zimu objevilo více než 60. Z východních Krušných hor, na které jsou tamní trasy napojeny a patří mezi místa z největším přísunem zpráv od lyžařů, jsme je tedy vyčlenili do samostatné oblasti,
  • Smrčiny na západě Čech byly do loňské sezóny nejvyšším na KamZaSněhem.cz chybějícím pohořím ČR, kde se lyžuje na upravených tratích,
  • Vizovická vrchovina dosahuje téměř stejné výšky, zato je velmi rozlehlá. Lyžaři ze Zlína, Luhačovic, Vizovic a dalších míst už nemusí přemýšlet, jestli se jejich zpráva víc hodí do Hostýnských vrchů nebo Bílých Karpat. :-)

K čemu je specializovaná stránka o reklamě, když stejně prodej další reklamy KamZaSněhem.cz kupředu skoro neposune? A proč na podobném místě nejde najít to, co by projektu pomohlo více? Po položení těchto otázek vznikla nová stránka o možnostech spolupráce a reklamy. Programátorskou posilu se již získat podařilo (jinak byste tento článek nečetli) a ostatní necháme volnému průběhu.

Na stránce s dlouhodobě platnými radami přibyde několik nových článků. To ale až v průběhu zimy, až na popisovaných místech napadne sníh. Zatím můžeme nabídnout jen několik novinek v partnerské poradně Sporticusu, které se mohou hodit před sezónou:

A pokud už se nemůžete dočkat zimy a snažíte se odhadnout, kdy by mohla začít, koukněte na naše statistiky, kdy zima začínala v minulých letech. Letos přijde později než obvykle...