Lachim – profil lyžaře

Registrován od 26.4.2012, vložil celkem 40 zpráv.

Vložené zprávy

Vloženo 12.4.2024 10:02  
Horní Mísečky-Masarykova silnice- Zlaté návrší-Harrachovy kameny-Kotel-rozcestí před Lysou horou otočka-zpět Zlaté návrší-Šmídova vyhlídka-Medvědín horní stanice-po sjezdovce dolů na H.Mísečky /parking/
Chladné ráno a zvědavost co zbylo ze sněhu na hřebenech mne vylákaly na poslední běžky. Po přečtení posledních reportů /Pomy, Rob/ jsem si nedělal velké naděje na sklouznutí ale zkusil jsem.
Ultra kameňačky, se šupinami. Příjemná teplota nad nulou, bezvětrno, na parkovišti H.Mísečky při příjezdu tři auta, včetně mého...
Z parkoviště v teniskách, boty běžk. na batohu a lyže v ruce jsem vyrazil zkratkou po žluté nahoru. Přezul jsem a lyže připnul prvně nad třetí zatáčkou. Čtvrtá vytátá a pak úsek až k odbočce ke Śmídově vyhlídce značně "okousaný" od sněhu. Nad odbočkou směr Vrbat.bouda asi 100-200 m s přenášením /nebo přeťapání/ a dále rovina k chatce Zel. stř. se sněhem. Paradoxně je pokryta pouze cesta, stráně na úbočí nad i pod jsou beze sněhu. Kolem býv.Jestřábí b. přes roz.nad Kotelní jámou /nutnou křižovatku přenést s lyžemi v ruce/. Pak je jediná varianta jízdy po Hančově louce - vrstevnice cca na úrovní řopíků směr Harr.kameny, kotel, Lysá h. Jediné místo kde se dá ještě jezdit a dívat se na holé stráně Pančavy, Violíku, Sněžných jam, dokonce i pohled ke vzdálené Sněžce ukazuje okolí Luční boudy bez sněhu ...."Bizár"
Nazpět jsem odbočil z Masarykovy sil. /pěkný úsek sjezdíku/ na rozcestí a odbočku ke Šmídově vyhlídce a nějak se na lyžích dostal ke Svinským loužím. U vysílače Medvědín, sucho, sjezdovka na Mísečky, sucho....přezutí do tenisek a po sjezdovce k parkingu.
Krásný výlet !
10:45
11:02
11:23
11:30

» Zobrazit všechny fotky (celkem 16)

Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 28.3.2024 10:56  
27.3. Tepl. nad nulou, polojasno. později oblačno, silnější vítr až nahoře od Mohyly ale dalo se, sníh měkký, občas vatový po předešlých sněh.přídavcích .
3 hod klasika, mikro na ultra měkkých kameňačkách
Obě svážnice sjízdné, sněhu stále dost, úprava na skate, byť několik dnů zpátky, je nadále znát.
Horní částí modré sjezdovky nahoru k horní stanici lanovky-sjezd k 2.zatáčce- Mohyla.Harrachovy kameny a zpět po silnici až k ceduli H.Mísečky /na lyžích/.
Masaryk.silnice není tak jezdivá a uhlazená jako obě svážnice ale na skate sněhu dost. Je na ní patrná snaha o pluhování /marná..../ a od 2-3 zatáčky sněhu ještě přibývá.
Nahoře docela funělo..JVvítr...Horská služba (??) měla nějaké závody či testy na skialpech.
Skol
Kvitoval jsem, že všichni co jsem potkával byli na lyžích a nikdo cestou nepobíhal po sněhu v trailových botách.
Takovej nešvar poslední dobou na hřebenech......
11:26
11:26
11:35
11:35

» Zobrazit všechny fotky (celkem 16)

Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 18.3.2024 17:37  
Moje poznámka dole asi patří do obecné diskuse ale protože se zpráva též týká aktuálních možností běžkařské cesty ze Špindlerovy boudy tak jí doplním i popisem cesty.
bus Šp.mlýn - Špindlerova bouda-Polední kámen-Luční- Kaplička-Výrovka-Rozcestí "buffét"-Klínky- horní stanice Lanovky Na pláni-modrá sjezdovka-Hromovka park.
Terén byl včera cca 10h zmrzlý, běžky starší, odolné, kameňačky IV. třídy, se šupinami, zvyklé na všechno ....
Ráno polojasno, během dne skoro jasno, nahoře na hřebenech určitě pod nulou, studený lehčí vítr od SZ.

Z důvodu uzávěry cesty přes Čertovu louku se musí obcházet směr Luční bouda přes Polsko. Překvapivě sníh i na této polské straně, že je rozdupáno od /také polských/ pěšáků netřeba popisovat blíže. Jezdit se dá později za Poledním kamenem vedle cesty kde se jede pěkně po zmrzlých plochách. Luční bouda - zastávku na jídlo kulajda + maxi rohlík ale kdo chce dát za ohřátou svíčkovou 380,-kč....to je fakt zářez.
Kaplička nahoře nad Luční b. je téměř po střechu zapadaná sněhem.
Cestu využívá rolba z Luční takže sjezd dolů na Výrovku v nejprudší části /tak 200m/ jsme na polozmrzlém a rozbitém podkladu vzdali a sešli pěšky bez lyží pod levotočivou zatáčku.
Návštěva Výrovky neplánovaně ale o to příjemnější překvapení - milá obsluha, lepší ceny než na Luční, maxi borůvkový koláč, výborné espreso+americano.
Dále cesta kolem bufáče na Rozcestí, dolů na Klínovky trochu tvrdší podklad. Další cesta od býv.klínové boudy lesem nedoporučuji- rozdupáno botami, přitom v minulosti jsem tam pěšáky nikdy neviděl....Nicméně v této části na cestě pod Klín.boudami, která na jaře bývá kritická, sněhu stále dost.
Připojení na Krk.magistrálu a takto pohodlně na lyžích až k lanovkám Na Pláni.
Sjezd po modré /nic moc zážitek/ až k rukávu k parkovišti Hromovka a pěšky bez lyží dolů k parkingu.
Mě se výlet moc líbil!
No a teď ta poznámka. Nikdy v minulosti jsem neviděl v zimních podmínkách na hřebenech Krkonoš tolik chodců a běžců. Mluvím o české straně hor. Výsledek jejich pohybu je znát na podložce, zejména na cestách ve svahu a většinou tam, kde terén není jednoduchý. Takovým pravidlem je, že kde je rozdupaný příkrý svah se moc variant objezdů se nenabízí a tam si jízdu dle mého neužijí ani skialpinisti. Já vím, že hory jsou pro všechny ale nechápu proč skupiny mladých lidí běhají v trailových botách po zimních cestách pokrytých sněhem a v podstatě "vyautovávají" zájemce o jízdu na úzkých prkýnkách/back country aj/. Ach jo.
Možná je to následek péče /spíše nepéče/ o stopy rolbami, možná jsou to trendy liberalizace všeho, nejlépe bez pravidel a hlavně, když je nasyceno ego jednotlivce/ů/. Bez ohledu na logiku, že v zimě se na cestách lyžuje.....
Skol
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 5.3.2024 11:23  
Mořina - Jaegerova smrt a zpět.
26,5 km
Slunečno
podmínky: sníh, asfalt, písek, tráva, beton
V úseku Mořina - Kasárenská spíše pěší s lyžemi v ruce než jízda. Neopakujte, lépe již v pohorkách.
Místa se sněhem /v úseku Kasárenská - Rozmezí - Jaeger.smrt/ poměrně jezdivá. I tady dost přenášení, hlavně v dolní část Kasárenské Ale chvílemi je nahoře pocit i z jízdy. :-)
Doporučení?
Jedině zaparkovat na Smědavě a dojít pěšky na Kasárenskou, kde se dá z Čihadel na Rozmezí a kousek pod něj tj. k pomníku J.smrt. jezdit tam a zpět. Má se i trochu ochladit tak třeba si někdo tuto "Diagonelu" ještě dá....
Já letos končím a těším se na lepší zimu.
9:56
10:09
10:14
10:19

» Zobrazit všechny fotky (celkem 7)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 20.12.2023 21:37  
Bedřichov-N.L. - Kristiánov-Rozmezí-Čihadla -Žďárek-Tetřevky-Točna-Hřebínek-N.L.-Béďov
15.30-17.40, vlhčí sníh, pár cm přibylo, většina trasy na Kristánov slušně průjezdná, výše na Rozmezí již méně frekventovaná a na podložce trati je to znát. Úsek za Tetřevkami mezi Máří a Točnou /již za tmy/ horší ale průjezdný, nejmíň vysněžený se mi ve tmě zdál ten sjezdík /před výhledem vpravo na Lužky/ před Točnou. Pak už pohodově vysněženo až k N.L. resp . k Béďovu.
Nebylo sice dnes odpoledne upraveno ale užil jsem si předvánoční výlet na běžkách dokonale.
Nahoru k buku jsem na rovince potkal neuvěřitelného Láďu M., který nahazoval sníh lopatou ze saní na paralelní část trasy ze stadionu. Při ceste k Blaťáku je jeho práce na mnoha místech viditelná. Smekám, hluboce smekám před tímto běžkařem klobouk, co pro ostatní kolegy ve stopě nezištně činí.
Skol!
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 18.12.2023 21:37  
Souš-Darrská-rozcestí pod Jezdeckou-směr Zámky a za ďolíkem otočka zpět-Jezdecká-Cimrmannova cesta-Promenádní-Smědava-cesta na Knajpu od parkoviště-Paulova l.-Knajpa -Rozmazí-otočka-Knajpa-Kasárenská-Souš
12.30-15.45, Slunečno, přimrzlé stopy, v brzkém odpoledni na slunci i někde lehce změkčené. Klasika, měkké lyže s mikro úpravou, bez stoupacího vosku.
Darrská nahoru pěkná ale dvakrát jsem přenášel a pár míst je přerušeno či narušeno protékajícími potůčky. Večer dolu bych tam při téhle "rychlovce" sjíždet ani nemusel. Jinak velká spokojenost s tratěmi. Taky málo lidí, otevřený zimní kiosek, co víc si přát
Velká paráda, krásné odpoledne, závidím dnes sám sobě....
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 11.12.2023 21:36  
Souš-Darrská-Jezdecká-Sedlo pod Zámky-Jezdecká-Bunkr-Mořina-Promenádní-Smědava-u parkoviště nahoru směr Pavl.louka-Knejpa-Čihadla-Kasárenská-Kůrovec-Cesta pod Černým vrchem-Darrská-Souš

Cca 11.30- 15.h Asi 1.5 hod bez srážek, později proměnlivý deštík/krupice.
Hladké lyže, mikro úprava, klasika.
Díky OPS za úpravu, nádherně upraveno. S deštěm se již tak vlhčí sníh stával pomalejším. Málo lyžníků ale každý si jízdu určitě užil. Nejrychleší byl závěrečný sjezdík z Darrské na soušskou silnici, paráda :-)
Občerstvovačku jsem otevřenou nenašel, do restaurace "Smědava" jsem nezašel. Moc se mi ten zevnějšek stavby nezamlouvá...V Jizerkách se novostavbařům nařizuje všechno možné ale na tuhle "nádheru" se asi v procesu stavebním hmouřilo více očí dohromady.....
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.3.2023 22:53  
Stadion- Samolot- Rozcestí pod Cichou-Zwalisko a zpět na Samolot - okolí Samolotu - Rozcestí pod Cichou- Stadion.
Podvečer, po 16.30 -do setmění cca 19.30. Prašan. Sněhu se mi zdálo dost, lyže dvojkové. Modráč extra.
Úprava byla ale přes den nasněžilo, stopa prošlapaná, někde lepší jezdivá, někde se stopa propadala /např. na spojkách okolo Samolotu kde byla stopa jen prošlapána/.Páteřní trasy - viz můj popis trasy bez problémů. Skejtaři to podle mne měli těžší. Za mne spokojenost, krásné poježdění. Kdy člověk může lyžovat na prašánku v 19hod večer bez čelovky...
Pokud bude od rána 29.3. upraveno, nebude to mít chybu!

» Zobrazit všechny fotky (celkem 5)

Jakuszyce a okolí
Vloženo 22.3.2023 21:06  
Mořina- Bunkr- vlevo na Vlašák-Jezdecká - cesta pod Černým vrchem - Hraniční - Kiosek - Promenádní - Mořina
17.45 - 19.10 h. cca 7C, Klasika, no klister, jen smirkem vybroušeno.
Pěkné podvečerní svezení, ve směru k Hraniční jsem přenášel jen kousek před Bunkrem, na zpáteční cestě od Hraniční bylo od odbočky z Hraniční/Jizerská silnice nutno po straně (mimo silnici) přejít cca 30 m. Promenádní (směrem od kiosku) až k prostřednímu "minikopci" krásná, pak některé tyto úseky zítra budou k přenášení, a to až k odbočce k "Cimrmanovi". Ďolík před Bunkrem bez vad.
Podvečerní kombinace běžek, zpěvu ptactva, tekoucí vody z potoků = nemá chybu.
Lyžařsky nejlepší byl sjezdík z vrcholu ¨Promenádní - podvečerní sníh udělal své a pěkně to na ski odjíždělo :-)
Zkuste též!
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 22.3.2023 10:53  
Předpověd od Pondělí 27.3. vypadá slibně.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 20.3.2023 9:16  
Souš- Jezdecká - Bunkr - Promenádní -Kiosek - Koleníková c. - Černá Smědá - Západní c. na Předěl - Předěl - Písčiny - Paličník - Předěl - Smrková - Smědava - Paulova louka - Knajpa - Kasárenská - Souš
Na parkovišti Souš hodně aut, cca 10 hod., všichni natěšeni na jarní lyžování. Sníh měkký, mokrý. CL, vybroušeno smirkem, trojkové měkké lyže. No klister .
Teplo, cca 6C - 8C, stopa od Montanie. Cesta nahoru na Jezdeckou LUXUSNĚ upravena, požitek.
Sjezd z vlašáku k Bunkru, na začátku klesání velká, hluboká díra, uprostřed cesty neoznačená (!!)
Promenádní příjemná, Kiosek zastávka na pivko. Sjezd po koleníkové pomalý ale bezpečný, sníh všude.
Na Předěl: Ve čtvrtek (16.3.) jsem jej opačně, tentokrát jsemu od Č.Smědé pokracoval JZ cestou přímo nahoru, pořád pěkné. Za dolíkem doprava nahoru vytáto až na vrchol stoupání ale ještě jsem obešel po straně vlevo. Dále Píščiny, a zadem na Paličník. Prakticky až k odbočce na vyhlídku Paličníku LUXUSNÍ stopa. Na Paličníku se přenáší ale vše nahrazuje výhled na okolní kopce a Krkonoše. Sjezd až ve spodní části cesty ve směru na Předěl, ale bez problémů.
Cesta na Zelený kámen pěkná, Smrková cesta v pohodě (maringotka je nicméně téměř na suchu). Dále Smědava a výlez od Parkoviště nahoru směr Knajpa. Na Knajpe vynikající štrúdl a čaj a hurá zpět po Kasárenské na Souš. Pomalé. Ať žije soupaž !

Krásný výlet! Sezona nekončí. :-)

» Zobrazit všechny fotky (celkem 9)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 16.3.2023 23:31  
Skate / Kořenov - Václavíkova studánka-Jezdecká - Vlašák-Bunkr-Mořina-zpět bunkr-Promenádní-Kiosek-Koleníková--Černá Smědá-Smrková - Předěl-zpět západní cestou Černá Smědá-Smědava-Kůrovec-Kasárenská-Knajpa-Ždárek-Máří-Točna-Hřebínek-Nová louka- Béďov
Slunce, pár mraků, tak aby se zkraje jara člověk hned nespálil.
Střídavá kvalita sněhu, což asi při takovém počasí nikoho nepřekvapí :-)
Nádherný den na běžkách, horní partie hor jsou zážitek, zhoršující se podmínky v dolních částech k jarnímu lyžování patří.
Vzhledem k tomu bych doporučil od zítřka dvojkové a i horší lyže!
Vše jinak perfektně popsáno od kolegů níže, snad jen ještě doplňující poznámky k průjezdnosti :
-kousek západní cesty od Předělu k Smědé za stoupáním ve sjezdu bude zítra (ASI) bez sněhu, objet se zatím dá po pravé straně, kritických je tak 100-200m, dále stopa za ďolíkem při návratu k nádrži v pohodě.
-od Máří k Točně, problematické, slabá vrstva sněhu, led, přenášel jsem (jen) dvakrát, což zítra bude horší a častější dvojkombinace (přesto, úsek mezi Tetřevkami a Máří stál za to)
-ve sjezdu Točna -Hřebínek, u můstku vytáté místo (!!!), nebude podle mne možné zítra objet.
-sjezd k můstku při sjezdu na stadion v Bedřichově, vypluženo (zbytečně, vracejícimi se lyžaři na stadion) až na led, opatrnost na místě
Doufal jsem v lyžování na Jizerkách ještě v dubnu ale při současné předpovědi počasí..... :-(
.¨Tak uvidíme
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 20.12.2022 23:51  
15.30 -18 h
Bedřichov- U buku - Rozcestí - Vládní - Olivetská - Hřebínek -Točna- Krásná Máří - Tetřeví Boudy zpět - Točna-Hřebínek - Nová Louka - stadion Bedřichov
Klasika, Multigrade Rode 0 / -2, zažehleno, a přes 3 další vrstvy- rozkorkováno.
Kvalitu sněhu poznamenala ranní ledovka, úprava stop z víkendu vcelku dobrá, stopy drží.
Vosk fungoval jen v úsecích pod stromy, jinak soupaž (viz zvolený profil trasy) nebo pohyb do kopce mimo stopu. Sjezdy docela v pohodě, připlužit se dá, lyže se nesekala, podložka už odpoledne tvrdá nebyla.
U mě dobrý!
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.4.2022 23:05  
Mořina - Bunkr - Jezdecká přes Vlašák-Knížecí -Hraniční -Kiosek - Promenádní - Bunkr - Mořina
Podvečer - sníh hodně špinavý ale k večeru poměrně jezdivý.
Lyže ultrakameňačky +++, staré poloturistické Fíky s (kdysi) protiskluzem,
Nádherný zážitek pobytu v probouzející se přírodě, kdy jsou slyšet potoky vody z odtékajícího sněhu, prozpěvují ptáci...
Kdo chce dobře potrénovat na letní Prasolopet užije si to, takový dvojboj, no. . Přenášení lyží na trase je dost. Často jsem kombinoval s chůzí po trávě a staré lyže, které se nebojí ani písku, se vyplatí....
Jinak úseků, kde se dá jezdit je poměrně dost (viz zpráva dnešní Honza) . Je to jarní lyžování a s přenášením (chozením po trávě) na uvedeném okruhu se musí počítat.
Měl jsem po výletě fajn pocit. Zkuste ještě též.
Skol
17:38
17:50
17:54
18:12

» Zobrazit všechny fotky (celkem 15)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 23.4.2022 23:41  
Souš - Darrská cesta - Knížecí - Kůrovec - Kasárenská - Knejpa - Rozmezí - zpět Hraniční - Kiosek - Cimermanova cesta - Jezdecká - Darrská - Souš.
Jarní lyžovačka se sluníčkem. Sníh byl i odpoledne "jezdivější" než minulý týden. U mě dobrý!
Nástup na Soušské silnici nevypadá nejlépe (jde nasadit cca 150 -200 m od závory u Montany), hodně špinavý, pěšáky prošlapaný sníh, takže jsem silnici v úseku ke Kůrovci neabsolvoval ani jedním směrem. Darrská má sněhu dost. směrem nahoru jsem jsem si vyjel stopu a tešil se sjezdík při odpoledním návratu. Bohužel mi stopu prohamtala skupina mladistvých (míjel jsem je při sjezdu dom zhruba v polovině) ale i tak to byl při cestě k přehradě příjemný závěr vyjížďky.
Všechny ostatní trasy trefně popsány v předchozích komentářích. Kvituji zejména otevřený Zimní kiosek, místo kde se nyní potkávají (díky proplužené silnici z Jizerky) bežkaři s kolisty. No prostě pomalu se blíží závěr běžek, ještě určo prubnu Krkonoše
12:24
12:24
12:26
12:26

» Zobrazit všechny fotky (celkem 22)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 19.4.2022 8:39  
18.4. 10.30 - 14 hod , za stadionu nahoru lesem (asi 200m jehličí, pak lepší a lepší) serpentinami k 15b, 15 a pak opakovaně různé okruhy, "přilepené" u Samolotu (číselně mezi 11a - 11 - 12 - 13a 14, 16, 16a, 15, 15b , ze Samolotu na závěr domů po 13 - 24 - 23a - 23 - 22 - 20a - 1b.
Stopy se rolbami projíždějí a je to na pocitu při jízdě znát (oproti neupravovaná Jizer.magistrála). Měkký firn, polojasno, pár stupňů nad nulou, "trochu vítr" na stadionu, jinak na tratích velmi příjemné jarní (a přitom lyžařské) počasí.
Velikonoční pondělí na běžkách = velká relaxace a spokojenost !
Jakuszyce a okolí
Vloženo 14.4.2022 9:46  
Souš-Darská- Knížecí-Kůrovec - Kasárenská - Knajpa - Rozmezí - Rozcestí Sněžné věžičky - Vánoční obrázek - zpět k rozc. Sněžné věžičky - Sněžné věžičky - zpět Rozmezí - po Kasárenské na soušskou silnici - Souš
Středa 13.4. /11 - 17 hod. Klasika, měkké (trojkové) lyže, stoupací komora jen smirkovaná.
Kde bylo původně upraveno, hůlky se neboří. Mimo běžné zimní tratě - viz oblast Sněžné věžičky (kde je viditelně prošlapáno i od pěšáků) lepší (by byly) široké turistické lyže a hůlky s velkými košíčky.

Nádherný jarní výlet, kdy se lyžař při pálicím odpoledním slunci rád zastaví ve stínu vzrostlých stromů. A děkuji Honzovi za inspiraci k předvelikonočnímu cíli. Dovoluji si připojit i jeho pobídku "Jezděte" , neboť stále běžkování v Jizerkách stojí za to!
Přeji hezké velikonoce všem !
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 4.4.2022 9:16  
Souš-Darská-Jezdecká-Promenádní-Kiosek-cesta Koleníková-Černá Smědá-Smrková cesta-Předěl-druhou cestou zpět Smědá - Smědava - Kasárenská - Kneipa - zpět po soušské na Souš.
Odpoledne Neděle 3.4. , Parkoviště Souš, zde větrno, - 3 C,
Po cestě - proměnlivo, občas poletující sníh, občas i okamžiky slunečních paprsků, pocit větru minimální
CL - Máza VG 35, zažehleno, 3 slabé vrstvy Multigrade Rode, 0 až -2,
Darská - pěkně upraveno (kromě zplužené dolní části sjezdu na soušskou.
Jezdecká, Promenádní, po sjezd na Č.Smědou , krásné svezení.
Dolní část osmičky Předěl - Paličník - sníh moc nejel, Smrková projeta lyžaři (i skejtem), druhá strana od Předělu k Č.Smědé i strojově (i tak lyže nejely, pomalý sníh ve stopě)
Pěkný výjezd na Knejpu po Kasárenské. Cesta zpět dolů po Kasárenské na Souš už jen taková pohodová záležitost :-)
Stojí za to znovu vyrazit!
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 6.5.2021 14:01  
Mořina- U Bunkru - přes hřeben na Jezdeckou-Hraniční- Zimní kiosek-Promenádní-Mořina.
Večerní krátká rozlučka s lyžema v Jizerkách. Je to o pohybu v přírodě, chvilku jedeš, chvilku přenášíš nebo kratší úseky přejdeš po suchu. Ultrakameňačky, ty poslední z posledních. Dopručení : okruh ze Smědavy na Knejpu a zpět nebo ten co jsrm absolvoval ale ze Smědavy a zkrátit před bunkrem o jednu cestu na Jezdeckou.
Díky Jizerky!
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.5.2021 23:51  
Souš - Jezdecká - Bunkr - Promenádní - Jizerská silnice - odbočka nahoru na Pytlácké kameny - Zelený kámen - Černá Smědá - doleva odbočka ke Kiosku - Hraniční - Vlašský hřeben - rozcestí pod Jezdeckou - dolů zpět k Montanie (Souš) - ještě asi 500m po soušské a zpět k Montanii..
Odpoledne. Počasí - trochu slunce, později už jen mlhavo. Sníh : měkký, mnohde spíše špinavý. Lyže Ultra kameňačky s protiskluzem (šupiny)
Jarní lyžování se vším všudy, spokojenost. Je luxus, v květnu si jít v Jizerkách zalyžovat!
Doporučuji vynechat úsek od Jizerské silnice - Pytlácké kameny -Zelený kámen až odbočka směřující k Černé Smědé. Bořily se lyže, hodně jehličí, propadající se jediná stopa. Tam si to nyní neužijí ani pěšáci...
Asi tak: Kde bylo před časem upraveno rolbou, zůstává pevný podklad, jinam bych se už nevydával. Pokud zítra naprší a v pondělí ráno zmrzne, mohlo by se ještě pár dní jezdit. Kritické úseky roztají ale tam kde je současný stav výšky sněhu 30 cm a více (úseky Promenádní od Bunkru ke Kiosku, Jezdecká, Hraniční, od Černé Smědé ke Kiosku) bude ještě možnost trochu pěkného sklouznutí, i za cenu více a více přenášení.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 12.1.2020 23:10  
Bedřichov (stadion) - Nová Louka - Kristiánov - Rozmezí - Na knajpě - Kasárenská dolů a zpět nahoru Na knajpě - Paulova louka a zpět Na knajpě - Čihadla - Na Žďárku - Tetřeví boudy - Máří - Točna - Hřebínek - Nová louka - Stadion. Odpoledne až večer
V zásadě potvrzuji předchozí dnešní zprávy z této oblasti, snad jen doplnění k úseku točna - směrem dolů Hřebínek: velmi, velmi opatrně - zmrzlé, ledovaté, doporučení pro některé, varianta pěší s lyžemi v ruce rozhodně v tomto úseku a stavu cesty není ostudou.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 4.4.2016 21:07  
Souš-Kůrovec-Knajpa-Kůrovec-Hraniční-rozcestí Jezdecká-dolů Soušská silnice-Souš(Montana)
Ráno, dopoledne. Klasika, spíše soupaž. Od Souše na Kůrovec stopa "vlastní výroby", poté pořád slušný stav klasických stop po sobotní úpravě. Skatovat asi jen brzy ráno.
Krásná vyjíždka ! :-)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 17.4.2015 1:13  
Lanovka na Čerťak, Ručičky, Dvoračky, Labská louka, Vosecká bouda, Terex, odbočka 22, dolů k silnici Harrachov. Lyže kameňačky, skate.
zataženo, na hrebenech lehky vítr od západu.

Jaké to bylo....? No, jarní výlet, zpočátku více přenášeni, kvůli jehličí, od Dvoraček nahoru pěšmo, od Kotle docela příjemné, i když to moc nejelo, neupraveno, ale pohyb na lyžích to byl. Sjezd od Vosecké nic moc, jehličí, někde i vytáto, Odbocka terex, docela ušla, odbočky dolů 22, nutno často p4enášet.
Západní Krkonoše - Harrachov, Rokytnice
Vloženo 8.4.2015 21:52  
Stadion Bedřichov- 5ka,- rozcestí U Buku - Nová louka - Greg.-Hřebínek-Bílá Kuchyně - Olivetská hora - Vládní - -U Buku - stadion
Klasika, mikrokontakt,
2C, mírně mžilo, podvečerní výlet.
Moc to rychle nejelo ale lépe ve stopě než mimo ní. Stopa na klasiku poměrně dobrá, voda jí sice zpomalila ale jinak neublížila
Sněhu pořád dost, zejména mě mile překvapila velmi slušná sněhová pokrývka v okolí Olivetské hory.
Na stadion jsem cestou zpět sjížděl s čelovkou téměř za tmy ale lyže žádnou újmu, co se týče škrábanců, vůbec nic neutrpěly.. :-) A lyžování ?.... pořád dobrý ! Skol! Michal
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 25.3.2014 12:37  
zítra úprava viz www.jizerskaops.cz
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 21.3.2014 21:16  
pátek 21.3. Horní Mísečky - Vrbatova bouda - Labská Louka - Harrachovy kameny - Vrbatova bouda - dolů p o silnici - odbočka nahoru po spojnici k horní stanici Medvědína a zpět - Horní Mísečky
(skate) - dopoledne - slunečno, poměrně foukalo ale bylo to v poho.
ad Kuba z 20.3., popsal sněhové podmínky velmi přesně. Sníh se mimo hlavní cestu bořil , silnice k Vrbatce a dále projeta k L.louce za účelem co nejrychlejšího odtání zbývajícího sněhu. Paradoxně by to po této "úpravě" mnohdy jelo na běžkách i lépe než minulý pátek, přibývající chodci a jejich šlápoty však jednoznačně určují, komu budou za pár hodin, možná dní patřit vrcholové partie Krkonoš. Silnice zejména v dolních dvou zatáčkách při sjezdu = s opatrností, odtává sníh rychle. Kdo si ale chtěl užít slunce a trochu pohybu na čerstvém vzduchu = paráda. A o to přece v tomto období jde..
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 26.4.2013 16:03  
Špindlerova bouda - Čertova louka - býv. Obří - Luční bouda - Výrovky - "bufáč" - Klínovky - Pláně - po modré Hromovka.
lyže - šupináče
Na hřebenech je v porovnání s loňskem v tuto dobu o metr méně sněhu. Takže jsem přenášel z kopce po cestě mezi kosodřevinou zhruba 1km za Šišákem, ve stoupání k Čertově louce už "dobrý". vůbec to nejelo, fakt zvláštní sníh (viz Tomas předchozí příspěvek níže) pohyb vpřed, jen takové střídavé šlapání+přibruslování na "krakonoše". Cesta z Luční ke kapličce a dále k Výrovce vyfrézovaná (po cestě jsem potkal pracující frézu za Výrovkou směr bufáč) ale v pohodě podél vyfrézované cesty se dá jet. Úsek od Klínovek k lanovce na Pláních už je horší. Od bufáče jsem jel po vyšší vrstevnici lesem, obvyklá cesta po louce bez sněhu. Asi 5x jsem přenášel, možná víc, ale jen krátké úseky. Před Pláněmijsem najel na zelený běžk. okruh, poměrně hodně sněhu po celé trase až lanovkám - sjezd po modré směr Hromovka = příjemné zakončení výletu a vlastně i celé dlouhé sezony :))
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 21.4.2013 22:51  
Odpoledne rychlovka na skatech z H. Míseček nahoru na Zlaťák, a jeho okolí a zpět
(-) moc to odpoledne opravdu už nejede...
(+ ) sjezd dolů podvečer od Vrbatky k prv ní horní zatáčce překvapivě docela frčel :-)
Co dodat, krásný jarní výlet! Pokud po ránu přituhne a slunce k tomu, bude to párkrát na hřebenech např. na šupinách, ještě hezký zážitek!
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 21.4.2013 10:49  
Mořina - Jezdecká - Kůrovec - Kasáren. - Knajpa - okruh na Čihadla - Kasárenská - Hraniční - Promenádní - Mořina - v sobotu, skate, neupraveno, boří se někde více, někde méně, mokrý sníh, ale bez vytátých míst. dnes asi pár mezer mezi Mořinou a U bunkru.
Bublající potoky, ticho, romantika, doporučuji, sněhu je ještě na lyže dost, i když na některých místech logicky ubývá.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 21.4.2013 10:50  
pátek 19.4. večer, stadion skoro bez sněhu (prakticky pouze odtávající ledová krusta), nahoru, kde sníh je, po zelené k 19ce na 14. Cicha Rownia - Samolot a zpět přes Rozdrože ... mnohem horší než v Jizerkách, zážitek jen pro otrlé :-)
Jakuszyce a okolí
Vloženo 26.4.2012 14:09  
Mísečky - Vrbatova boudy - Prameny Labe - Violík - Wavel a zpět. Ráno přituhlý sníh, docela foukalo, dopo pěkné počasí. Lyže jsem nandal u Jilemické b., od druhé zatáčky nahoru neupraveno, odpoledne při sjezdu dole místy vytáté fleky. Nahoře je sněhu pořád habaděj nicméně po pláních se dalo na skatech jezdit tak do 10h, pak jsem se začal propadat. Rezum.: Dopo a později už je to jen o slunění, možná ťapání na šupináčích a hlavně o důkladném doplňování tekutin ... Tak na zdraví a díky Krakonoši za vydařenou zimní sezonu!
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko