Scarab – profil lyžaře

Registrován od 27.1.2021, vložil celkem 17 zpráv.

Co dělám kromě lyžování?

VHT, horské kolo, plavání

Vložené zprávy

Vloženo 23.12.2023 16:04  
Panské Pole - Mezivrší - Pěticestí a kousek směrem na VD a zpět, vše klasicky.
Stopy po dnešní úpravě OK (rolbařům velký dík), ale při intenzivním sněžení postupně mizí. Stopa na Panském poli trochu měkčí, výše potom OK. Počasí nic moc - teplota sice na PP -2°C a na Pěticestí cca -4°C, ale postupně začalo hustě sněžit, viditelnost tak 100m, bez brýlí každý sjezd utrpením. Máznout stačilo jednou fialovým SWIX V45. Lidí málo (pěšáci žádní :-)), sněhu dost (zejména na hřebeni), ale vespod je to měkké (na nacucaný rozbředlý sníh napadla dávka čerstvého) - byl by potřeba pořádný mráz aby to ztuhlo (předpověď ale moc optimistická není :-() Přesto všechno prima Vánoční poježdění :-)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 9.12.2023 20:05  
Trasa Panské Pole - Mezivrší - Pěticestí - Pod Homolí - Horní stanice "nové lanovky" ze Záhoří a zpět přes Korunku, celkem cca 32km vše klasicky. Teplota ráno v cca 9 hod na Panském poli cca -2°C, od Anenského vrchu dále potom cca -3- -4°C. Nízká oblačnost, skoro bezvětří, viditelnost 50-200m, mrznoucí mlha. Mazání SWIX V55 Red Special (nepříliš vhodný - mazal jsem předchozí den večer a nepředpokládal jsem další sněžení) - nicméně vydržel bez přemazání celou trasu. Sněhu na Panském poli cca 15-20 cm, výše potom 30-40 cm, z toho 5-10 cm čerstvého prašanu (na návětrné straně závěje). Stopa z Panského pole až na Pěticestí upravená v pátek a těsně přede mnou ji někdo projel, takže OK, na skate to bylo trochu horší (měkčí + 5cm čerstvého prašanu). Z Pěticestí dále potom nic moc - v pátek sice proběhla úprava, ale v noci sněžilo a foukalo, takže stopa kompletně zavátá - klasici si to nějak prošlapovali, skejtáci jim to ničili ;-). Z rozcestí Pod Homolí až k horní stanici nové lanovky (resp. až Pod Jelenku - viz mapa úpravy) úprava v pátek neproběhla, ale je to tam ujeté a v pohodě sjízdné (samozřejmě bez stopy). Zpět přes Korunku v úseku Pod Homolí - Korunka totálně bez úpravy, ale vzhledem k množství sněhu a podkladu ujetém traktory nebo náklaďáky to bylo na klasiku sjízdné (díky člověku, který to prošlápl přede mnou) - na skate ani náhodou. Úsek Korunka - Pěticestí ještě horší - bez úpravy + navátý sníh, opět naštěstí přede mnou někdo 1x prošlápl (díky), takže se to jakž takž dalo. Bohužel jsem cca v 1/2 potkal dva "přespolní běžce", kteří klusali z kopce a samozřejmě tu 1x prošláplou stopu spolehlivě likvidovali. Sněhu tam bylo cca 40 cm - lyže se bořily tak 10-15 cm, ale hůlky šli místy až na podkladový asfalt. Přesto by se to, minimálně v úseku Mezivrší - lanovka, dalo i na áčkových lyžích (z Mezivrší dolů na Panské pole raději ne a nebo si dávat pozor). Pod Homolí nějaký mamlas čerstvě zaparkoval osobní auto v příkopu - nejsem sice škodolibý, ale v tomto případě... Moc by mne zajímalo co tam dělal (a jak se tam vůbec dostal), když už je minimálně týden zima a dost sněhu. Rád bych věřil tomu, že tu devastaci okolí (budou ho muset nějak vykopat, vytáhnout a někudy odtáhnout) dá do pořádku, ale 100% to dopadne jinak :-(, takže si dejte v okolí pozor.
Lidí bylo relativně málo (na to kolik bylo sněhu jsem čekal více) a parkoviště na Panském poli i Mezivrší byla skoro prázdná (PP při odjezdu před třetí hodinou obsazeno tak z 1/2, Mezivrší při průjezdu tak z 1/10), pěšáků celkem 10 :-(
Každopádně i přes ztížené podmínky fajnový začátek sezony, doufám, že bude lepší než ta loňská - přerušovaná.
9:06
9:44
9:59
10:42

» Zobrazit všechny fotky (celkem 10)

Hřeben Orlických Hor
Vloženo 12.3.2023 19:50  
Kdo dneska vyrazil do Orliček na běžky, rozhodně neprohloupil. Zima se vrátila, ale jak to tak vypadá jenom na jediný den :-(
Trasa Panské Pole - Anenský vrch - Mezivrší - Pěticestí - Pod Homolí - Velká Deštná a zpět přes Korunku.
Sněhové podmínky kupodivu vynikající (celá trasa na áčkové lyže) - od pátku to typuji na cca 25cm nového sněhu (celkem tak od 30 do 70cm na závětrné straně hřebene). Ráno v cca 8:30 na Panském Poli -4°C, dopoledne postupné oteplování až na cca +2°C na V.D. Až Pod Homoli polojasno (kupodivu sluníčka celkem dost), na VD zataženo, při návratu na Pěticestí opět opalovačka. Stopy ráno v úseku Panské Pole - Pěticestí, neupravené, pouze krásně prošlápnuté na klasiku (ranním ptáčatům díky :-)). Na Pěticestí jsem potkal rolbu - odpoledne byl upravené všechno. Od Pěticestí až na VD krásná úprava, totéž přes Korunku. Mazat se kupodivu dalo nádherně - ráno kombinace oranž SKIGO -2/0 - 0/3°C + horní vrstvička fialového SWIX -3-0. Tato kombinace (dobře fungující) vydržela bez přemazání celý den (předpokládám, že ten Swix se sjel cestou na Pěticestí a dále už se jelo na SKIGO). Sníh byl měkčí ne moc rychlý (samozřejmě hřeben po čerstvé úpravě byl jiný než neupravený úsek kolem Haničky a Mezivrší), ale bylo to na pohodu :-)
Celkově super poježdění, ale tuhle zimu (stejně jako loni touhle dobou) možná taky poslední :-(
8:56
9:36
12:31
12:34

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6) + jejich polohy na mapě

Hřeben Orlických Hor
Vloženo 13.2.2023 21:37  
Autem vyjet na Mezivrší (je tam velké parkoviště) a odtamtud jít (na lyžích, ne pěšky!!) na Anenský vrch (rozhledna). Případně jet autem až do Orlického Záhoří a tam jsou okruhy víceméně po rovině (otázka je v jakém stavu při stávajících teplotách).

(Odpověď na dotaz uživatele Lena z 13.2.: Prosím o radu. Jsme ubytovani v Rokytnici a radi bychom šli v okolí na bezky. Ne však kopce a velká převýšení či sjezdy, opravdu rovinatejsi terén. Dívali jsme se dnes na stopy na poli odtud směr Hanicka či Peticesti, radili nám i vyjet si do Řicek a odtud okruhy… Můžete mi poradit? Děkuji!)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 12.2.2023 10:14  
Panské Pole - Mezivrší - Pěticestí - Pod Homolí (po Bunkrovce) - Pod Jelenkou - Bedřichovka - O. Záhoří - Černá Voda - Nová Ves - Mezivrší - Panské Pole (celkem 39km).
Stopy všude upravené jak na klasiku tak na skejt (už trochu rozšlapané - žádný mančestr).
Máza - dopol. fialový SWIX V50 (po zbytcích dojeto až pod Jelenku), na Bedřichovce oteplení - přemazáno oranžový SKI-GO XC +3/-2°C a po cca 2 přimáznutích dojeto až zpět na Panské Pole.
Počasí nic moc., dopol. tep. lehce pod 0 nebo kolem 0, viditelnost na hřebení 50 - 200m, skoro bezvětří, po sjezdu z hřebene na Záhoří (Bedřichovka) vítr jako ďas, oteplení a trochu lepší viditelnost. Sjezd na Bedřichovku plný větviček, v místech kde byly spadlé stromy (odstraněné), mohou ze sněhu vyčnívat přimrzlé kousky větví silné dost na to aby podrazily nohy v pluhu. Totéž na Záhoří - stopy pod lesem upravované (průběžně), ale v místech u lesa plné větviček. Úsek Černá Voda - Nová Ves - Mezivrší, krásně upravený pro skejt i klasiku (to nic nemění na tom, že to poslední 3km stoupání na Mezivrší je opruz) - bez problémů se dá projet.
Bohužel zejména odpoledne na hřebeni potkávány partičky pěšáků (kampaň Tudy běžky - tudy pěšky zjevně nezabírá - dotyční pravděpodobně neumí číst - možná by pomohly piktogramy, kde by byli pěšáci ve stopě zobrazeni s oslí hlavou) - vzhledem k měkkému sněhu se občas ve stopě pro skejt objeví doslova díry od bot.
Při odjezdu cca ve 4 odpol. na Panském poli mrholilo :-( a tep. byla nad nulou - ta předpověď na příští týden není moc optimistická, chtělo by to mráz a nějaký čerstvý sníh (i když toho stávajícího je vcelku dost).
Jinak to byla pohoda ("závodníci" byli asi v Jizerkách ;-)), skejťáků bylo kupodivu míň něž klasiků (že by taky v Jizerkách?) :-), jen to počasí mohlo být lepší (jako minulou neděli).
Každopádně rolbařům dík, běžkařům zdar a pěšákům zmar :-)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 6.2.2023 8:18  
Tak skoro po dvou měsících je zima zpátky :-) - uvidíme na jak dlouho :-/.
Trasa Panská pole - rozc. Pod Jelenkou a zpět, vše klasicky.
Teplota ráno v 9 na Panských polích -5°C, přes den cca totéž. Jinak počasí celý den nádherné - bezvětří a polojasno (toho sluníčka bylo víc :-))
Mazání kombinace fialového Swix V45 a modrého V40 fungovala velmi dobře a to po celý den (1 máza), resp. 37km.
Úprava stop byla vzhledem k počasí v předešlých dnech trochu slabší:
Panská pole - Mezivrší - stopa upravovaná cca v pátek, pro klasiku OK (díky těm co ji projeli předem mnou :-)), na skate nic moc.
Mezivrší - Pěticestí - zhruba totéž co předchozí úsek, jen stopa na klasiku trochu horší.
Pěticestí - Pod Homolí (po Bunkrovce) - asi nejhorší úsek prakticky bez úpravy (asi kvůli počasí), nicméně uježděný (rozježděný), stopa pro klasiku skoro žádná (skejťáci rozjezdili ;-)) .
Pod Homolí - Pod Jelenkou - úprava asi v něděli ráno nebo v sobotu - nebyl to zrovna ideál (zejména počáteční stoupání), ale dalo se to (podstatně lepší než předešlý úsek), stopa na klasiku celkem slušná (vyjma prvního stoupání).
Zpátky přes Korunku - první úsek bez úpravy jenom prošláplá stopa na klasiku (zimní pohádka :-)) - cca ve 2/3 popadané stromy (obcházení dost nepříjemné), takže rolba nemohla projet, za stromy až ke Korunce a potom na Pěticestí čerstvá úprava (ten den asi nejlepší úsek), takže OK (pro skejt i klasiku).
Z Pěticestí na Mezivrší po Bunkrovce - stopa na klasiku prošláplá (a zatím nerozdupaná od pěšáků), ale cca 500m před parkovištěm popadané stromy (obcházení velmi nepříjemné).
Z Mezivrší na Panská pole stav asi jako ráno (trochu více rozšlapané od pěšáků).
Celkově slušné svezení a exkluzivní počasí (až mne překvapilo, jak prázdná byla parkoviště - zejména na Mezivrší, více řeknou fotky.
9:01
9:47
9:47
9:55

» Zobrazit všechny fotky (celkem 18) + jejich polohy na mapě

Hřeben Orlických Hor
Vloženo 17.12.2022 17:46  
No z rozc. Pod Jelenkou na rozc. Pod Homolí je to na skate trošku slabší - úprava tam proběhla v pátek a z pátku na sobotu nasněžilo cca 5cm a asi docela foukalo (stopa na klasiku byla místy zavátá) - na závodění to nebude, ale dalo by se (teď už to bude trochu rozježděné). Dál z pod Homole na Pěticestí po bunkrovce je to podstatně lepší (tam se upravovalo pravděpodobně v sobotu ráno) - viz fotky - ty první 3 jsou z trasy pod Homolí - pod Jelenkou, ta 4. z bunkrovky.
(Odpověď na dotaz uživatele Filip z 17.12.: Ahoj, jak to vypada z jelenky na homoli na skate?)
9:56
10:13
10:13
10:25

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Hřeben Orlických Hor
Vloženo 17.12.2022 17:30  
Tak Ježíšek v Orlických horách naděloval o týden dříve a nadělil nám SNÍH :-) :-)
Mezivrší - Velká Deštná a zpět (přes Korunku), vše klasicky.
Parkoviště na Mezivrší cca v 8:45 úplně prázdné (4 auta).
Z Mezivrší až pod Homoli čerstvě (!!!) upraveno - jak pro skate tak pro klasiku - celkem cca 30cm sněhu, z toho cca 5 cm napadlo v noci (úprava musela proběhnout až potom).
Z rozcestí Pod Homolí až na V.D. stopa trochu zavátá (úprava v pátek), totéž potom z pod Homole až na Korunku a zpět na Pěticestí.
Teplota ráno na Mezivrší -6°C, na V.D. potom -4°C, sníh krásný, stačila jediná máza Swix V45 (0-3°C / -2--5°C).
Celou trasu minimum lidí (i na V.D.), cestou ke Korunce vůbec nikdo, i při odjezdu po 2. odpoledne bylo na Mezivrší jen pár aut (cesta po silnici nahoru trochu horší, ale dalo se bez řetězů i s předokolkou).
Perfektní zahájení sezony :-), velký dík rolbařům - i při relativně malé sněhové nadílce udělali maximum - na téhle trase by se dalo i na jedničkových lyžích.
8:54
8:55
9:03
9:30

» Zobrazit všechny fotky (celkem 18) + jejich polohy na mapě

Hřeben Orlických Hor
Vloženo 13.3.2022 10:38  
Panské pole - rozc. Pod Homolí a zpět (zpět přes Korunku) klasicky
Počásí krásné i když trochu větrné.
Stopy upravené, ale bohužel jen v rámci možností daných kvalitou a množstvím sněhu a počasím (přes den teplo v noci mráz) - takže místy zledovatělé, místy (zejména odpoledne) rozměklé, všude v lese více či méně zasypané jehličím. Na skate to asi celkem šlo, na klasiku velké trápění :-(.
Velké problémy s mazáním - v 9 na Panském poli oranžový SKI-GO XC +3/-2°C - na Anenský vrch a následný sjezd na Mezivrší celkem v pohodě, potom oškrábána vrstva jehličí a přimáznuto stejným voskem - až na Pěticestí to šlo s menšími problémy (na slunečných místech). Na Pěticestí teplota 4°C, oškrábáno jehličí a přemazáno zbytkem už nevyráběného červeného SWIX +5/+1°C (pevný ne klistr) a na tomhle vosku po cca dalších 4 škrábáních jehličí a přimazávání, dojet zbytek. Vzhledem k přemrzlému sněhu a střídání teplot (slunce - stín) a kvality sněhu to více či méně klouzalo a okamžitě se balilo jehličím (do klistru jsem se i z tohoto důvodu jít raději neodvážil).
Pokud nenasněží minimálně 10cm, tak už to z Panského pole příští týden při současných teplotách nepůjde vůbec (zejména klasicky) a z Mezivrší to bude na pováženou. Na skate to možná ještě půjde (sněhu je docela dost), ale na klasiku to nebude ono (mizerný sníh + jehličí).
12:31
12:31
13:53

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Hřeben Orlických Hor
Vloženo 5.3.2022 22:22  
Panské pole (Hanička) - Velká Deštná a zpět (přes Korunku), vše klasicky.
Stopa upravená a na ní cca 5 cm čerstvého prašanu a kupodivu relativně málo lidí (cestou na Korunku vůbec nikdo) :-)
Ráno v 9 teplota na Panském poli cca -1°C a počasí jakoby se sv. Petr rozhodoval ;-), nakonec se rozhodl pro zataženo - cca od 11 hod. začalo sněžit a teplota klesla na cca -3°C, při návratu cca v 15 hodin opět vykouklo slunce, teplota zůstala na cca -3°C. Za mne podmínky na klasiku velmi dobré (na skate už tolik ne - těch 5 cm prašanu mohlo vadit), bylo to trochu pomalejší, ale mazat se dalo bez problémů.
Ráno na Panském poli oranžový SKI-GO XC +3/-2°C (po zkušenosti z minulého týdne, kdy se to balilo jsem s ním více šetřil :-)) - bez problémů se chytil a dojel jsem s ním (na jeho zbytcích) až na V.D. Odpoledne na zpáteční cestě (vzhledem k poklesu teploty) máznuto fialovým SWIXem V45 (čerstvý 0/-3°C; starý -2/-6°C) - docela se chytil a dojel jsem na něm až na Panské pole.
Celkově to bylo fajn, zejména díky čerstvému prašanu, který napadl na upravenou stopu (úprava v pátek, napadl asi v noci), takže na "recyklovaný" starý sníh napadla vrstva čerstvého materiálu (kdyby to tak bylo každý týden, vůbec bych se nezlobil :-))
13:48
13:49
15:43

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Hřeben Orlických Hor
Vloženo 26.2.2022 21:51  
No v sobotu odpoledne tam cca od 15 sněžilo a na Panském poli a Haničce napadly min 3cm nového sněhu (jestli v Rokytnici v té době pršelo nebo sněžilo netuším - myslím, že obojí), otázka je jestli to vydrží (resp. jak a jestli se do zítřka oteplí), každopádně ten dojezd do Rokytnice bude asi hodně na hraně - podle mapy na https://www.destne.info/#/bezky to upravovali jen na Panské pole.

(Odpověď na dotaz uživatele Aleš z 26.2.: Ahoj, nemáte někdo přehled o tom, jak je sjízdnej dojezd od Haničky do Rokytnice? Dle kamery na Farskym kopci už je to asi nic moc :/ Zítra by jsme tam chtěli dojet na vlak.. Díky)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 13.2.2022 9:20  
Panská pole (Hanička) - Velká Deštná a zpět (přes Korunku), vše klasicky
Parkoviště na Haničce cca v 9:15 skoro plné (nějaká hromadná akce??).
Od parkoviště až cca po bunkr upraveno - zledovatělý sníh s cca 3 cm nového, nad cca 850m potom OK.
Směrem k Velké Deštné přibývalo lidí, stopa tomu bohužel odpovídala (zejména na zpáteční cestě). Zpět přes Korunku - úsek pod Homolí - Korunka - Pěticestí, stopa strojově upravená s cca 6cm čerstvého sněhu - na závětrné straně OH zjevně sněžilo víc (na skate tedy tak na hraně), minimum lidí, prostě paráda (už to sice nebyla taková panenská prošlápnutá stopa jako minulý týden, ale i tak bezva).
Velký díky rolbařům - v rámci sněhových a klimatických možností udělali maximum.
Bohužel se nám rozmohl takový "nešvar", na magistrále se potulují skupinky lidí bez lyží - zjevně neumí číst nebo nechápou význam piktogramů zakazujících vstup bez lyží :-/
Máznout stačilo jen jednou a to oranžovým SKI-GO XC -2 - +3°C (teplota dopol. -2, odpol. cca 0) - kolem poledne na místech, kde svítilo slunce to sice občas podklouzlo, ale dalo se.
11:05
12:45
12:47
14:30

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Hřeben Orlických Hor
Vloženo 6.2.2022 11:12  
Panská pole (Hanička) - Velká Deštná a zpět (přes Korunku)
První úsek od parkoviště, cca po odbočku k bunkru, zledovatělý s popraškem sněhu (ale dalo se to), dále přes Mezivrší až Pěticestí OK, stopa na klasiku ucházející (trošku rozšlapaná). Z Mezivrší po Bunkrovce pod Homoli a dále na Velkou Deštnou magistrála více či méně zavátá, stopa na klasiku prošlápnutá (na skejt to moc nebylo). Zpět přes Korunku (pod Homolí - Korunka - Pěticestí) - cesta neprojetá, pouze krásně prošlápnutá (viz poslední foto) - za mne ohromné nadšení, nebylo to o žádném závodění, ale pouze o tichém klouzání krásnou tenkou bílou stopou, tak jako kdysi a kochání se nádhernou Ladovskou zimou všude kolem (cesta ke Korunce chráněná hřebenem, takže skoro bezvětří :-)) - na rozdíl od hřebene.
Z Pěticestí na Mezivrší potom po prošlápnuté bunkrovce - opět tenká bílá stopa v pohodě sjízdná (bohužel kousek od parkoviště jsem potkal partičku mlaďochů bez lyží i bez sněžnic, kteří tu pěknou stopu ničili :-()
Stejné to potom bylo i při objíždění Anenského vrchu po severovýchodním úbočí - jen tenká bílá stopa.
Za celý den jsem potkal relativně málo lidí (zejména na úsecích jen prošlápnutých - ty byly nejhezčí).
Skejťáci dnes zaplakali, zato my klasici se tetelili blahem :-), nebylo to o závodění, ale o užívání si krásné zimní přírody :-) - ale i přesto 40km :-)
Za mne ohromné nadšení, zejména cesta ke Korunce byla parádní.
Celá cesta klasicky, máznout mi stačilo jen jednou a to oranžovým SKI-GO XC -2 - +3°C (teplota dopol. -2, odpol. cca 0)
10:07
10:07
11:29
11:29

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6) + jejich polohy na mapě

Hřeben Orlických Hor
Vloženo 26.12.2021 20:48  
Hanička - Anenský vrch - Mezivrší - Pěticestí - bunkrovka - pod Homolí - Velká Deštná - a zpět (tentokrát přes Korunku)
Počasí exkluzivní (tep. mezi -10 až -3°C), bezvětří, ideální viditelnost (Krkonoše, Králičák, Rychlebky,...), sníh pod cca 850m mizerný (ledová stopa, ledové plotny + jehličí), nad 850 m paráda, sníh přemrzlý, ale stopy na klasiku celkem kvalitní a v pohodě (bez problémů se dalo mazat, vzhledem k přemrzlému sněhu se máza rychleji sjížděla), na skate myslím taky OK.
Vzhledem k výše uvedenému rozhodně nedoporučuji Haničku (nahoru to ještě jde, dolů po ledě už ne - cca 1,5 km před parkovištěm jsem lyže sundal), raději parkovat na Mezivrší.
Stopa z Haničky až pod Homoli byla starší (21.12. ??), ale ne úplně špatná, dále až na V. Deštnou čerstvá (večer nebo ráno projetá?). Při návratu jsem zjistil, že je kupodivu čerstvě (ráno) projetá i stopa z rozc. pod Homolí až ke Korunce a nahoru na Pěticestí i když to v mapě na destne.info nebo mapy.cz vůbec není uvedeno! Každopádně rolbařům díky.
Lidí, na to jaké byly podmínky, bylo docela málo (samozřejmě se našlo - zejména kolem V. Deštné - pár čuňat, která zřejmě neumí číst nebo nechápou význam slov běžecká cesta, zákaz vstupu bez lyží)
Celkově na to, že je relativně málo sněhu a minulý týden do toho podle výšky více či méně i zapršelo, to vůbec nebylo špatné - bohužel, vzhledem k předpovědi, to asi dlouho nevydrží :-(
Hřeben Orlických Hor