Rob – profil lyžaře

Registrován od 13.4.2015, vložil celkem 59 zpráv.

Vložené zprávy

Vloženo 11.3.2024 0:42  
O dost horší než včera. Pomalejší na skluz, měkčí, i to jehličí bylo významnější. Stopa pro klasiku nebyla udělaná, na rozdíl od soboty. Byla znát vyšší teplota (7stupňů). I předpověď se změnila tak, že už nejsou očekávané noční teploty pod nulou, to bude znát a bylo i dnes. Včerejší optimizmus mi přešel. Těžko říct, co pro to může udělat efektivní úprava tratí, asi ne moc. Ale furt dobrý tréning, zcela souvislé a rovné. Svážnice kvalitní.
Pokud zhoršováni půjde tempem ze včerejška na dnes, do konce března to na okruzích nevidím.

» Zobrazit GPX záznam trasy

Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 9.3.2024 23:40  
Kdo má přístup na Mísečky a chce, tak pro něj sezóna neskončila.
Super podmínky co do tvrdosti a souvislosti trati. Jehličí bezvýznamné, odraz pevný, skluz horší, ale rozumný.
Obě svážnice ve výborném stavu, sněhu dost. Tady to asi půjde do konce března točit kilometry.
Souvislé napojení na silnici na Vrbatku.

» Zobrazit GPX záznam trasy

Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 25.2.2024 20:46  
Horší než včera, ale byl jsem o 1h dříve odpoledne, což i podle zpráv ostatních hraje značnou roli. Zrychluje se to významně k setmění. Přes den je to už jarní silovka. Z plánku je vidět kudy to stále jde. Za den se znatelně prodloužila vytátá místa, ale celkově se to moc nezhoršilo co do souvislosti od včera. Od půlky Promenádní už to jde a druhá strana Pod Černým vrchem je souvislejší. Soušská silnice na Smědavu hned 1/2km od rozcestí U Studánky dlouhý souvislý asfalt, tam už asi ne. Pršet sice nemá a další 3 dni noční teploty kolem 0, ale sněžit taky ne a noční teploty potom vyšší. Takže doporučuju jezdit teď. Za týden už to bude moc dlouhé na chození, než se člověk dostane do oblasti možná kontinuálního sněhu. Plánek plus kus směrem na Peklo od Knajpy půjde. Nelze se ale řídit podle rolby z Mapy.cz, to co vypadá projetě už je mnohdy velmi fragmentované. Nejlepší jako vždy Rozmezí a okolí, Kasárenská relativně super.

» Zobrazit GPX záznam trasy

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 25.2.2024 0:25  
Oproti pozdním jarním podmínkám stále skvělé skluzné podmínky, pevná trať pro lyže, občas měkčí pro odraz holemi, ale celkově pevná. Kdo má rád skluz a trochu jízdu na koštěti, stojí to za to. Přerušení se prodlužují na řady desítek metrů a větší počty v první půli Promenádní. Z Mořiny na Kůrovec je to intervalový trénink, se dvěma kilometrovými a jedním dvoukilometrovým souvislým úsekem. Z Kůrovce na Rozmezí v podstatě souvislé. Problematizuje se noční jízda kvůli nutnosti rychlého vyhýbání se vytátým plotýnkám, které se vyskytují i v oblasti Knajpy i když méně než v oblasti Jizerky. Z Kůrovce k Jezdecké úbočí relativně souvislé v porovnání s Promenádní. Vytáté ploténky se dají objíždět. Stále je to 1.5h solidního, do značné míry intervalového, tréninku a 25km jízdy. Příští víkend už to nevidím.

» Zobrazit GPX záznam trasy

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 18.2.2024 22:58  
K večeru, neskutečně dobré, lepší než včera. Hory stále dokáží překvapovat. Zároveň úprava tratí dělá maximum, díky za to. Tento víkend byl možná krizový (během týdne asi něco nasněží), přesto se dalo souvisle najezdit 40km za skluzově skvělých až nejlepších podmínek.
Počet a délka přenášených úseků stejná jako včera a jen o málo rozsáhlejší než před týdnem.
Skluzově jeden z vrcholných víkendů zimy. OPS upravuje optimalizovaný vrcholový okruh Jizerka Mořina, Promenádní, Kůrovec, Kasárenská, Rozmezí až 1km pod Rozmezí, otočka, Kůrovec, Jezdecká úbočím, Jezdecká přes hřeben a domů. Všechno v podstatě souvislé. Z Číhadel za Rozmezím se dá odbočit na Štoĺpišskou, ale to už je o třídu horší a jde to do ztracena s jehličím a přerušováním.

» Zobrazit GPX záznam trasy

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 17.2.2024 23:08  
Nad očekávání výborné.
Promenádní bez úplně vytátých míst, parkrát po ledě na úzko.
Ke Kůrovci desítky metrů vytáté, po trávě vedle ok. Knajpa po Kasárenské jednou deset metrů přenos. Rozmezí bez problémů. Skluz nad očekávání. K Jezdecké od Kůrovce úbočím souvislé, překvapivě po minulém týdnu.
Celkově super vzhledem k situaci. Toto 26km v podstatě souvisle (dá se najezdit 40 tam a zpět jinak bez opakování).

» Zobrazit GPX záznam trasy

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 13.2.2024 15:47  
Poláci poctivě upravují a mají firn v podkladu, ale už žádný úsek tratě není bez problémů hlavně s jehličím. Projel jsem celou páteř od Orle na Garby. Prudší stoupání nad Orle je problematické kvůli jehličí nikoli kvůli strmosti, ale jehličí je i ve vyšších partiích významné. Z Jakušic na Orle je kus cesty v délce desítek metrů už vytátý na asfalt.
Teď tu závody být nemůžou, Piastow je ohrožen velmi vážně. Restart zimy z důrazným nasněžením je nutný.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 26.12.2023 20:58  
Modrava-Březník.
Katastrofa. Sněhu dost, ale nikdo to neupravuje už nejmíň 10 dní. Takže to taje a měkne. Single-track bez šance na skate. Jedině klasika, soupaž jde ale velmi pomalá. Propichy 40 cm často až na asfalt. Částečně rozšlapané od od pěších, čemuž se nelze divit neboť mimo stopu se to bortí hned. Stopa hrbolatá vertikálně i horizontálně. Kdyby se to upravovalo, jelo by to pěkně, utlačil by se firn. Takhle se Šumava stává divočinou bez šance na solidní svezení.
Modravsko a Srní
Vloženo 3.5.2022 0:31  
Z Míseček na Zlaťák smysluplná soupažová posilka. Jakýsi skluz tam je. Dál na Sněžné Jámy , Szrenica rozšlapané utahané, ale jde to. Musí se hledat stopa, ale odraz furt je, rukama, pevnost podkladu dobrá. Sněhu spousta. A rolba na závěr zaparkovaná nad Mísečkama. Myslím, že jí spíš uklidily, avšak úpravila. Krásný asi poslední běžkový den sezóny.

» Zobrazit všechny fotky (celkem 5)

Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 3.5.2022 0:22  
No tak skvělou sjízdností Míseček, 5km okruh, bych to nenazval. Je to už písek. Zkoušel jsem najet i do 7km okruhu, vrátil jsem se. Sjízdnost asi taková, že na hladkých lyžích to byl střídák z 95% :), a odraz byl :)). Zasoupažit se dalo smysluplně jen před sjezdem padáčku na stadion. Situace je horší než loni touto dobou, ale dá se. Za týden už to nevidím.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 24.4.2022 23:42  
Super. I v dešti překvapivě dobré podmínky. Mísečkové okruhy : Souvislý průjezd 5kou okruhem a svážnicí, ta už je horší, ale stále souvislá. Možná by šly i víc než 5ka okruhy. Překvapila mě pevnost tratě, relativní rovnost a snad i nedávná úprava. Firnovatí to pěkně. Vypadá, že to půjde i za týden.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 2.1.2022 13:38  
Horní Mísečky, svážnice, okruh 5km :
Stále to šlo, všechny svážnice kompletně sjízdné. 5ka okruh už potoky vody ze svahů narušen velmi silně ve variabilní oblasti od konce sjezdu za střelnicí až ke stadionu. Stále však šlo projet, bez nejnižší časti z po za stadionu dolů. 8km souvislého terénu. Na soupaž už problém s propichem, ale ne zásadní. Na skate příjemné.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 26.12.2019 22:22  
Z Modravy na Březník 20-40cm sněhu, čim výš tim víc. Neupraveno, propich až na asfalt, projeto od běžkařů, singletrack. Nejvhodnější soupaž, pro skate krajně nevhodný. Dole super tréninkové kolečko, k rozcestí u mostu, s použitím pevné peší cesty, tam-zpátky. Přes Ptačí nadrž na Filipovu huť to jde, kvalita stopy značně horší než Březník. Propich ještě hlubší kolem nádrže. Projela tam 4pásovka, která zlikvidovala stopu, takže to zhoršila. Kdyby jely 2 a každá držela svou stopu, bylo by to ku prospěchu. Kdyby to srovnala rolba, udělal by se podklad, sněhu dost. Černá hora špatné, hluboké, singletrack projetý jedním běžkařem, velký odpor ze všech stran. Bez úpravy to je smysluplný z Modravy na Brězník.
Modravsko a Srní
Vloženo 22.12.2019 19:32  
Mísečky Svážnice super. 5km okruh šel. Spodní část dobrý, horní část na hraně. Zejtra by to mělo jít podobně. Pokud jde o čtyřkolky a jejich pirátskou akci, nedopadlo to tak špatně. Dalo by se říct, že nic nezkazily, v porovnání s počasím. :)
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 17.12.2019 18:15  
Ahoj. Slyšel jsem pomluvu, že KRNAP povolil do čtvrtka čtyřkolkám zprasit Mísečkovej běžkařskej areál. Ví někdo jestli to je pravdivá informace ?
Pokud je pravdivá, mám tu tenhle vzkaz :
Byla by to vážná zvrácenost ze strany locals a KRNAPu. KRNAP je placenej z daní mejch a ostatních . Ja je platim za ochranu přirozenýho prostředí Krkonoš, ne za prodávání nebo shánění peněz timhle zprasenym, způsobem !!!
Pokud se chtěj čtyřkolkáři pohybovat na sněhu na horách , ať si připnou běžky nebo skialpy nebo co chtěj, ale hlavně, motory nechat dole .
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 11.4.2016 17:00  
22-24h. Nahoře se nedalo pro silný vítr .
Z Míseček na Vrbatku už to nejde zezdola, ale od první vracečky ještě jo . Nahoře napadlo hodně nového sněhu, 10cm , dole skoro nic . Myslím že to už je konec sezony. Na okruhy jsem se nedostal, předpokládám, že už budou po částech vytáté . Úprava už je sporadická . Skluz 3+ , měkký podklad, na něm nový sníh . Na trénink už to moc smysl nedává ( Nahoru dolu Vrbatka ) . Na turistiku to nahoře a na hřebenu ještě určitě jde .
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 3.4.2016 10:45  
Večer po setměni fantastické svezení. Přijel jsem zjistit že sezóna končí, místo toho jsem zjistil, že traťe jsou vcelku upravované a v noci pevné se skvělým skluzem, až 1-. Nejlepší je cesta z Míseček na Vrbatku. Na Labskou furt super. Dokonce Sněžné jámy a Srenica furt skatovatelný i přes vydatnou snahu pěšáků. Okruhy Míseček sjízdné všechny, ale už měkčí. Totéž svážnice Medvědínem. Nicméně stav celkově lepší než v nejlepších dobách prosincové předehry letošní sezóny, kdy Mísečky byly to jediné možné. Dolní partie okruhu ale už vytávaj, takže pokud nepřipadne, 7 a 10 ka za pár dní nepůjdou. Zvlášť v noci je to blbě vidět. Ale horní partie půjdou déle. Úprava překvapila pozitivně i když chtělo by to trochu víc úseků. Po Jizerkách přebíraj sezonu Mísečky. Kdyby se upravoval hřeben Sněžný jámy Srenica a okolí, šlo vy to možná ještě aspoň 3 tejdny. Specifita téhle lokality je úžasná.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 29.3.2016 13:29  
Nad Bodenmais se celej velkej okruh dal jezdit. Dokonce i ta dlouhá traverza do Ecku se dala až do půlky jet. Němci nekompromisně upravujou furt. Žádný výmluvy jako u nás. Každej den je to projetý. Ale sněhová vrstva se hroutí. V těhle podmínkách jinak nelze. 40km se tu dá najet tak, že žádný opakování úseků. Jizda je to velmi těžká. Skluz 3+, což mi přijde na tak pokročilej rozklad vrstvy skvělý. Český hory s českym přilstupem k úpravám to uměj i na vrcholu sezóny :). Myslim že konec sezóny tenhle tejden.
Železnorudsko
Vloženo 29.3.2016 13:35  
Ještě male info k zpoplatnění úprav tratí v Bodenmaise. Čověk tu zaplatí 2.5€ za den. Parkování stoji 4.5€ za den. Takže chudáci němci ode mne za svou skvělou úpravu dostávaj míň než Jizerky, kde za parkování dám totéž a za DMS víc než 2.5€. Německá úprava je ale o řád kvalitnější. A to se bavíme o Jizerkách, kde je úprava tratí nejlepši v ČR.
Železnorudsko
Vloženo 24.3.2016 11:19  
Pro Veroniku. Tak teď budu asi o řád agresivnější ve svejch stížnostech. Proč teda sakra u nás to nejde a v Polsku jo ? Proč posílam sadu DMSsek po každy session ? Jinaak pro tvý info. Jakušice mi nezajímaj protože pro mě postrádaj optimalní kompromis lokace a profilu tratí v porovnání s Jizerkama. Jezdil bych víc Krkonoše, ale dosah i kvalita úpravy je horší. Nicméně někdy ty Jakušice zkusim když řikáš. Každopadně utři slzu, brečíš na blbym hrobě. Radši nakopej OPS ať fungujou jako v Polsku, když to teda viš. Samá pochvala na OPS za průměrný služby, v česku tedy nadstandardní, je dobrej bolehlav. Ať to jezdí. :)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 24.3.2016 2:09  
Okruh NLM po 21h už oranice a břečka. 1 stupeň nad 0 ve 20:30 nevěstil nic dobrého. Ty 2 stupně dolu chyběly moc. Pokud stoupnou noční teploty nad 0, bude to rychlej konec z Bedřichova v dolní časti Jizerek. OPS dnes večer dala pauzu, což situaci ještě zhoršuje, pochvala tedy rozhodně ne.. Taje a připadává, bylo by potřeba to pořád utahovat, ještě tech pár dní co zbejvá. Ano, možná z Jizerky to ještě půjde. Pokud ale vyjde předpověd co vidim, dubna se Jizerky v pojízdněm stavu spíš nedočkaj. Skluz dnes 2-3. Vrstva měkla hodinu od hodiny pod nohama. I tak to stále stojí za to a na tu bídnou zimu to celý bylo super.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 21.3.2016 12:02  
Sobota noc před neděli. OPS udělala přesně co měla. Vyrazili těsně po setmění. Mohli vyrazit trochu dřív, abych je 3x nepotkal na trase J50 :). Koberec co udělaj je pěknej, ale nějakou dobu měkkej, takže mnohem pomalejší. Každopádně to je teď nutnost. Jde to strašně rychle do háje přes den. Teploty k 5 stupňům to likvidujou a je potřeba udělat firn aby byla šance ještě chvíli jezdit. Podle mě nejlepší účinek bude vyražet před setměním ještě skoro naměko, s rolbou myslim. Na běžky skate samozřejmě až po setměni nebo brzo ráno. I tak je to nadstandardní březen.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 17.3.2016 2:57  
Trať J50 od 21h celá velmi pevná, trochu hrbatá protože ztvrdnul přes den změklý povrch. Skluz 1-, tedy blízko ideálu. Dnes by noční rovnání tratě smysl nemělo. Smysl by mělo srovnat to před večerem, což by udělali rakušáci :) S minimem energie max efekt. Svezení to bylo nejlepší v roce. K ideal skluzu tomu chybí den až dva teplotně vyrovnanejch podmínek, aby zdegradoval pomalej čerstvej sníh.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 14.3.2016 11:40  
Kvilda, Prameny Vltavy, Černá hora, Březník, Modrava, Černá hora, Prameny, Kvilda. Na Šumavu velmi kvalitní podmínky (kromě závodů). Skluz lepší než 3. Super. V Jizerkách by to byl stěží průměr, tady to je nadprůměr. Trať srovnaná, podklad pevný, nový sníh tvořil měkkou povrchovou vrstvu. Je vidět že se tu upravuje tak 1 týdně a pak podle situace :). Svezení to je i tak pěkný.
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 10.3.2016 19:47  
Bohužel, přes maximum práce odvedené OPSkou, dnes od 11-12 katastrofální svezeni. Okruh NLM rovnej, ale díky střídání stinnejch a slunnejch úseků takřka nemožné najít rytmus, silové, únavné. O slunná místa se dalo za jízdy skoro zakopnout. Takže celkově to byl bohužel skluz opět za 3, tak jako v úterý na 5-10 cm novém prašanu :). Bohužel jsem nemohl v jinej čas. Přirodě se tu povedl trik s čerstvym nezdegradovanym sněhem na rychle směklym podkladu.
Pokud jde o financování OPS, díky Petrovi za zastání. Myslim že všichni co tu o tom diskutujem víme o čem to je a jsme v zásadě za jedno ve vetšině názorů. To co bych já rád viděl, je mentální lift v sebevědomí lokálních lidí v požadavcích na služby a v jejich podpoře. Český hory jsou bežkařskej ráj. Kam se na to serou Alpy, který jsou skvělý na spousta jinejch aktivit, ale cross-country tam jde jen v údolích a mezi nima někde. Naší ambicí by měl bejt stejně kvalitní servis kolem našich cross-country tratí jako v Rakousku. Žádný poraženecký myšlenky typu: v Čechách to nikdy nebude jako v Rakousku. Proč by nemohlo ? Musíme to chtít a něco udělat. Jak tu někdo podotknul, přes víkend při průjezdu J50 potkám 2500 lidí na trati, takže celkem za den jich tam bude min 5000. Za víkend 10K lidí. Stačí najít zpusob jak z nich ty DMS dostat, obrazně myšleno. Management OPS by měl najít způsob jak sebrat ty prachy co jim v Jizerkách ležej po cestě na sněhu. Jizerky na to ekonomicky mají liftnout se na top European cross-country provider. Ty hory na to maj s lidma co tam jezděj, tak jde o to aby ty lidi na to měli.
Zastávám názor efektivního zpoplatnění tratí. Bohužel vymyslet to funkčně dá práci. Chce to dohody s locals. Jsem ochotnej platit o 50% víc na parkovišti, ale OPSce, ne obci. Jestli má OPS teď 20%, je to málo. Musí mit aspoň 50%. Ty parkoviště jsou plný díky běžeckajm tratím nejmíň z 60%, spíš víc. Atd. Je třeba vybrat prachy od jednotlivejch lidí. V Rakousích namátkově kontrolujou na tratích, jestli máš permit, přijemě, nekonfliktně. Pokud by to znamenalo vytěžit 300K za vikend a něco v tejdnu, ty lidi by se zaplatily. A tak dál. Prostě to nějak vymyslet, okopírovat odjinud, dostrkat.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 9.3.2016 0:33  
Okruh NLM spousta sněhu. 5-10cm čerstvého sněhu. Neupraveno. Skluz 3.
Z pohledu množství sněhu jsou teď Jizerky na tom skvěle. Teď je třeba neváhat a upravovat každý den, aby se Jizerky dostaly do kondice. Pokud se v noci udrží podnulové teploty, mohl by to být nadstandardní březen s velkou šancí zajet si ještě několik J50 s pěkným skluzem. Poud se bude upravovat pořádně. Tak doufám že před Karlovým během nám OPS nadělí ještě šanci na jednu jízdu na rozumnym skluzu.
Rád bych se někdy dožill věty na OPS webu typu: dnes úpravu vynecháme, neboť každodení úprava by byla samozřejmostí, tak jako v Rakousku. Místo toho tam je: o úpravě se rozhodne večer :). Obrácena logika. Jizerky jsou v Čechách nejlepší na úpravu, ale za Rakouskem těžce kulhají. I tak je to furt dobré. Možná by nebylo špatné, kdyby OPS uveřejňovala na svém webu ještě 3 čísla: kolik lidí přispívá, kolik v průměru přispivají, a kolik chybí na budgetu aby se mohlo upravovat každý den. :)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 19.2.2016 13:49  
Hlas pro Boba.
Ani to nemusím číst. Stačí slyšet slova Šumava, Jizerky a klasika.
Šumava jsou nejkonzervativnější hory přístupné pro běžkaře v ČR z těch co jezdím. Před pár lety se tam dal potkat člověk žádající, abych tam neskejtoval. Z toho jsou už asi venku. Ale klasiku stále podporují více aspoň tím, že tratě upravují velmi vlažně. To klasiku posouvá vpřed, jakožto historický styl z dob kdy plošná úprava tratí neexistovala. Kdežto skate je na úpravě trati bytostně závislý.
Na Šumavě se standardně jezdí o 30% pomaleji než v Jizerkách. Ne kvůli kopcům, ty jsou jen o trochu výraznější, ale kvůli měkké trati, firn tam skoro není.
A pokud jde o kvalitu klasické stopy, ta je tam rozbitá snad ještě víc než v Jizerkách. Jsou tam užší cesty, a tím že se to míň upravuje, je tam plno turistů pohybujících se všelijak mezi stopami, rozdrbe se to víc.
Dnešní doba prostě úpravu tratí vyžaduje protože všichni mají nárok a jezdí víc lidí. Když tohle Šumava akceptuje, pak teprve se může začít srovnávat funkčně s Jizerkama.
Ale hezky tam samozřejmě je, takže tam jezdit budu dál :)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 18.2.2016 19:36  
Ano. Dnes to vypadalo, že OPS už chápe jak to dělat se sněhem, aby držela image to class provider. Utahovat furt pokud sníh padá nebo taje. Pokud je 0 a míň a nepadá, lze si orazit. Aneb, jak vyrábět a udržovat firn.
Jinak J50 dnes asi takto: Dole od Berřichova do úrovně Kristianova téměř zero conditions, skluz 0+, úžasný, vyskytuje se jen krátce v únoru. Bohužel vejš je to volnej pád až na 3- v úrovni Kasárenské, až do Jizerky. Občas trochu lepší. Takže celkově skluz tak za 2 mebo 2+. Ale za to OPS nemůže. Zero conditions musej trochu uzrát. Hlavně teď nepřestat utahovat. Letošní zima bez rolby nemůže bejt super na svezení. Dikes.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 13.2.2016 23:21  
Na Šumavě je zase sníh. Trasa Šumavského maratonu je sjízdná, s problémama od Zadova na Horskou Kvildu. Mezi Černou horou a Březníkem je to měkké. Trasa je takzvaně upravená. Otázka je co udělá šumavská rolba dál. Pokud toto je vše a další úprava bude provedena jen lyžaři, pak to co je brzy zas zmizí. Teď by bylo třeba to utahovat každý den, aby se vrstva zpevnila na firn. Pak by byla šance na delší udržení situace.
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 11.2.2016 11:19  
Celé Jizerky v emergency modu v relativně ideální formě. Pevné, místy bohužel trochu hrbolaté, ale celkově rovné. Co poradit OPSce aby to vypadalo jako v Rakousku ? Asi víc peněz a častější úpravu . Zejména když to taje, musí se to rovnat. Když se to neudělá, a pak to vytuhne, jako teď, je z toho hrbolatý firn, a jezdí se neideálně i když by to mohlo být ideální.
Dnes skluz 1+, to už je velmi pěkný svezení.
Je potřeba vyjíždět z Jizerky, tak jako před 2 lety, když nebyl sníh skorou celou sezonu a přesto se dal najezdit skoro plný objem .
Od Václavíkovy studánky k magistrále se blbě drží stopa kvůli ztvrdlé předtím změklé vrstvě. Dál k Mořině dobrý, dolu do Jizerky špatný ale dá se projet. Pak na Promenádní a Promenádní ke Smědavě skvělý. Smědava Knajpa velmi dobrý. čihadla Krásná Máří dobrý. Na asfaltu Krásné Máří otočit. Z Čihadel dolu až k Nové louce perfekt. Zpátky nahoru a po Kasárenský, Černý hřeben dobrý. Zpátky k Václavíkově studánce. Perfektní okruh bez nutnosti sundat lyže, jen 2x se přejde strouha, v Jizerce a na Smědavě .
Souhlasím v tuto chvíli s OPS, úprava dnes není třeba. To ale, až nasněží nebo přiměkne, už nebude pravda.
Jizerky jsou teď ve vrcholu sezony, jako každý rok touhle dobou, kolem 0 teploty a pevno. Tak to teď zkuste OPS nejak chvíli v téhle kondici udržet. No matter, že to nejde z Bedřichova, jde to z Jizerky :)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 8.2.2016 12:38  
Předchozí zpráva naznačuje problém. Šumava se rozpadá z pohledu pevnosti sněhové vrstvy. Bylo by potřeba každodenní práce, pokud má nový připadávající sníh nějak vydržet.
Situace kdy napadne nový sníh do neutaženého měknoucího povrchu vyústí v tu smůlu co byla tento víkend na Šumavě, ale i v Jizerkách. Zoufalá kluznost, ještě celkem pevná, ale už měknoucí vrstva brzdícího sněhu. Velmi obtížné podmínky, 4 tedy o 40% horší skluz než optimum, to by nevadilo. Horší je že to takhle rychle zmizí a už nebude na čem.
Kvilda - Pramen Vltavy Tenounká vrstva dole, nahoře dobrý. Pramen Vltavy - Černá Hora sněhu dost, jakž takž pevná vrstva s novou příměsí. Spojnice Černá Hora - Březník měknoucí , nedostatečně upravené . Březník - Modrava Slušné ale měknoucí . Celkově o dost horší než před týdnem. Pokud se na tom nezačne každý den dělat nebo nepřijde zázrak s počasím, bude rychlý konec.
Modravsko a Srní
Vloženo 8.2.2016 12:52  
Děsně to drhlo. Chce to častěji utahovat. Takhle to vypadá, když padá nový do starého změklého. Skluz 3-. Z Bedřichova, Rozmezí, Kasárenská, Smědava, Knajpa, Krásná Máří.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 3.2.2016 22:03  
Jizerky konečně perfekt. Rolba jezdí skoro tak jak má, skoro tak jak v Rakousích. Trať pevná víceméně všude na J50, buď pevná vrstva sněhu, ledu, nebo asfalt. Tak to má být :) Ne že by to nějak moc jelo, podmínky tak 1/2, ale to stačí. V noci to pojede pěkně, ale chce to dobrou čelovku na led. Nedoporučuju akorát Krásnou Máří. Tam je úsek 2km pěšky, což rozbije workout. Radši to otočit zpátky na prvnim asfaltu, a sjet dolu od Čihadel přes Rozmezí a Kristiánov.
Lepší je to teď v odlehlých koutech, tedy od Nové louky k Jizerce, než směrem na hřebínek, tam je to ledový a dál asfalt.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.2.2016 14:59  
Překvapivě dobré na Trase Šumavského maratonu, kromě části u Zadova, kde v lese na cestě chyběla vrstva, takže na pod čerstvým sněhem kamení.
Myslím že úprava tratí zde taky hodně vázne, jako všude letos v ČR. Výsledek je pevný ale hrbolatý podklad, při padajícím sněhu na Černé hoře slušná závějka. Ale celkově lepší než očekávání. Kvillda-Prameny Vltavy pevné hrbolaté. Černá hora dost nového sněhu. Cestou na Březník velmi dobé, rovné, zjevně upravované, pevné. Březník-Modrava taktéž skvělé. Modrava-Filipova Huť sníh je , projet se to dá i s odrazem. Trasa živelná. Filipova huť-Horská Kvilda v lese minimální možná, ale souvislá pevná vrstva sněhu. Horská Kvilda-Zadov souvislá hrbolatá vrstva sněhu, poměrně pevná. Zadov-horem-Horská Kvilda průser. Nový poprašek na šutrech. Bohužel často a na dost dlouhých úsecích. Takže podruhé už bych to radši otočil zpátky. Dá se traverznout podél cesty po sněho-trávě. Horská Kvilda-Kvilda zas dobrý. Nicméně, moc nevěřím že tudy půjde za měsíc projet klasický maraton, a skate po své originální trase taky nepůjde. Pokud to půjde tak v oblasti Černý hory, jako vloni. Poněvadž zima bude letos slabá, to už je asi jasný.
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 1.2.2016 13:05  
Okruhy a svážnice velmi dobré podmínky. Z Míseček na Vrbatku dobré, ale od odbočky na Medvědín (té dolní) už nerovné. Takže to tam asi nikdo nerovná a brzo to bude koryto, vzhledem pevnému podkladu. Úpravy tratí váznou výrazně. Skluz jen o 10% slabší ideálu, tedy podmínky za 1.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 27.1.2016 19:32  
Předchozí dnešní zprávy jsou pozitivní. S tím lze souhlasit, vzhledem k tomu že hodnotí velmi omezenou suboblast Jizerek. Celkový stav Jizerek je žalostný, ale použitelný. Asi tu je rezignace na úpravu tratí, což se mi nezdá optimální.
Z Bedřichova na novou louku OK. Dál směrem na Rozmezí KO. Co odpich to propich. Doslova. Takže krom toho že to moc nejede, nejde se ani odrazit. Snih je, tak 20 cm, jezdit se dá, ale těžko. Z Rozmezí přes Kasárenskou na Smědavu, ještě trochu horší. Smědavskej kopec ke Knajpě v prudké části slušný, dá se jakž takž odrazit. Pak ale s pokládáním kopce dramatický pokles pevnosti vrstvy, měkké a bez odrazu. Z Knajpy přes Krásnou Máří podobně špatné jak k Rozmezí. S přibližováním k Hřebinku zpevňováni vrstvy. V okolí krásné Máří některé max 10m úseky na pokraji asfaltu, zatim souvislé. Od hřebínku slušný odraz vzhledem k celkovému stavu.
Celkově obtížnost 3, tedy asi o 30% horší než ideál. Skluz trochu lepší ale neefektivnist odrazu to zhoršuje.
Myslim, že by se to mělo utáhnout. Příští tejden snad přituhne, tak by se tím nemělo nic zhoršit.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 13.1.2016 23:40  
Za poslední 3 dny tak 30c, nového sněhu. Během 3h připadlo dnes asi 5cm. Takže sníh už je a bude. Zatim je to skvělé pro kochače, pro treninkový idioty nic moc. Neuklizenej sněhovej prasečák, suma sumárum, o 40-50% horší skluz proti ideálu. Udržba tratí projevila reakční dobu českého lenochoda. Něco se průběžně projelo, ale málo a spíš v bezprostřední blízkosti sjezdovek. Takže 10cm závěje běžné, i víc, stopa stihla zapadávat rychleji než ji bežkaři projížděli. Silnice na Vrbatku od odbočky na Medvědín totálně zapadlá. Jen vyjimečně ji vynechávám, ale stalo se, zatim jen pro klasu. Okruhy 7mička jde celá, je jakž takž ujetá. 5ka je projetá víc, Svážnice Medvědín projetá jen ke sjezdovkám, dál sněhovej prasečák. Tak hodně zdaru při upravě tratí :)
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 10.1.2016 23:24  
Dnes snad poslední chudej den téhle zimy. Začíná sněžit :). Od 10% lepší kluznost než před 2 dni díky povolenému sněhu, furt o 10-15% za ideálem. Silnice na Vrbatku cela pokrytá, nahoře trochu nerovná,, slušně pevná. Na Labskou solidni slušně pevné. Totéž až na Prameny Labe. Dál horší. Dole na okruzích 5ka jde, v dolní části tráva se sněhem, mírné zhoršeni za posledni 2 dny. Svážnice Medvědínem slušná. Od teď bude líp :)
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 9.1.2016 1:57  
Behem posledních 2 dnu 10cm nového sněhu. To zpravilo silnici na Vrbatku. S minimem asfaltu a nerovná v horní partii, ale funkční. Medvědínská svážnice taky funkčí a upravovaná. Těsně ale bez problémů na kameňačkách. Ku podivu jde i 5 okruh, taky upravená, ale to už je dole mix sníh/tráva, při sjezdech problém s odhadem brzdného efektu kamínků. Dnes suchej, takže pomalej sníh, asi 20% proti ideálu.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 7.1.2016 12:49  
Na 99% dead. Budou tam kameny a tenká sněhová pokrývka. Nebyl jsem tam, ale byl jsem výš a těsně vedle. Z toho se to dá odvodit.
(Odpověď na dotaz uživatele Erika z 7.1.: Nevíte někdo jak to vypadá se sněhem na trase Benecko - Rovinky a dál. Chystáme se o víkendu s malými dětmi a tohle je ideální trať na první seznamování.
Díky)
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 7.1.2016 0:01  
Cesta na Vrbatku jde na kameňačkách. Bohužel tu zjevně sníh nepřipadl poslední 2 dny. Lehkému dotyku s asfaltem se dole asi občas nevyhnete. Vrstva sněhu je tenká pár cm. Nahoře nerovné. Ale jde to. Sníh spíš pomalý. Svážnice Medvědínem v podobném stavu. Občas větší kameny.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 1.1.2016 11:48  
Jizerská 50 na sucho, jako během ? :)) To počasí teda likviduje už i neuronové sítě. Běh a běh na lyžích jsou úplně jiné sporty. Co by šlo na sucho v Jizerkách podobné originálu je J50 na kolečkovejch lyžích. Ale nešlo by to udělat na klasický trase. Musela by se zvolit jiná. Krásná 50 se dá najet na solidnim asfaltu ze Souše, přes Smědavu, pak přes úbočí Smrku, na křižovatce za Smrkem doleva a dolu až do Bílého Potoka. Tam otočka a zpátky stejnou trasou, s krátkou odbočkou kousek na Kasárenskou tam a zpátky. Ale to by bylo riskantní kvůli jizdě proti sobě. Takže bych to zkrátil a vzal to z Bílého potoka posilnici na Smědavu. Silnice z Bílého potoka na Souš by se prostě na 1/2 dne pro auta zavřela. Parádní trasa, solidní převýšení. A možná lepe než v lednu v říjnu. :)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 25.12.2015 12:31  
Vážení pozůstalí. Neni tohle hon za lynčem někoho, kdo spálil poslední již mrtvolu Koně Převalského, kterou jsme chtěli mumifikovat ? Naprosto chápu smutné emoce, ale za ty může spíš tento nešťastný způsob zimy; již třetí v pořadí, a doufejme, že je to závěrečná faze minima dvanáctiletého cyklu. Pokud to někdo srovnal 22tého, už 19tého to byl umírající objekt, struktura sněhu se bortila, propichovalo se až na asfalt často, další tání by z toho udělalo nerovnou břečku. Pokud to někdo srovnal, tak aspoň až zas začne padat, ono zas začne, tak to bude do rovného terénu. A v tomto mezidobí ať se aspoň v ramci možností nasytí místní budget. Oni maj taky problémy. A je třeba místním podekovat za to, že udrželi ty 3 tejdny v prosinci českou Alp de Cremis ve skvělym stavu, tak že se na tom fakt dalo trénovat. A někdo tam zahazoval i ty vznikající díry.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 19.12.2015 23:48  
Cesta na Zlaté návrší, Labská, Svážnice, okruhy max pětka, to vše použitelné. Silnice na Zlatá asi 3x přerušení na metr. Pětka už jen na 95% sjízdná, v nejnižší části asi 200m hlína občas nevyhnutelná. Zhoršuje se to signifikantně. Už to není pevné, ale stále je to ještě rovné. Jako trenink to má ještě smysl, pětku okruh už lépe vynechat. Při tomhle trendu kolečka nevyhnutelná do týdne :) (radši ale v Brdech, je tam sušeji :)
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 17.12.2015 12:05  
Cesta na Zlaté návrší ve velmi dobrém stavu, rovná dobrý skluz. Okruhy na Milsečkách a svážnice taky dobré, 5km v provozu. Všechno ještě souvislé ale od soboty významný úbytek sněhu. Pokud nepřipadne, začnou v následujících dnech díry. Myslim že připadne :)
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 5.12.2015 22:25  
Podmínky monstr-skvělé vzhledem situaci všude jinde. Pevná upravená trať na 1.5 , 3 km okruzích plus sváznice plus silnice na Zlaté Návrší. Ostatní okruhy upravené nejsou. Zejména ten Zlaťák je ve famózní formě. Ještě nerozšlapanej, rovnej a pevnej i v horních partitích. Škoda že tu jsou tak skoupí na internet info. Tyhle podmínky tu musej bejt několik dní. A i dál chvíli budou. Celkově se tu dá v tomto stavu nasekjtovat pohodlně 8km okruh (3km stadion + sváznice tam/zpět) plus 9km Zlaták nahoru dolu.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko