čecháček – profil lyžaře

Registrován od 22.12.2011, vložil celkem 98 zpráv.

Vložené zprávy

Vloženo 19.1.2024 0:54  
5ka z Jedličné, v lese krásné, akorát klasicky vyplužen sjezd ke Kytlickým pastvinám, nahoru v pohodě, pozor na louce, jakmile člověk vyjede mimo stopu, tak se zaboří pod ledovou krustu, která jednak neumožňuje ovládat lyže a řeže do noh, tj. neupravené otevřené louky nedoporučuji. Pak Kočárovka krásná, rychlá stopa, již se nepíchá do podkladu.
Lužické hory
Vloženo 18.1.2024 0:33  
Kočárovka z Jedličné večer v pohodě, krásné popracovní protažení, na první pohled to vypadá na "mraky sněhu", ale hůlkami se píchá do podkladu. Celkem foukalo a sněžilo, na to bylo celkem dost lyžníků, od 19hod. začalo při -3st. drobně pršet, tak uvidíme, co si příroda vymyslí za překvápko 😀
Lužické hory
Vloženo 9.12.2023 14:17  
Včera po obědě delší výlet ... nástup od autobusu na Práchni, pěkně upraveno až na Novou Huť, od kočárovky po okrajích voda, ale zatím bez problémů viz foto, od Nové Huti po původní trase magistrály na Staré Mlýny pod viadukt. Zde prošlapávání panenské stopy, ani auto zde neprojelo. Ke Kaufmanovu buku již po uplužené cestě (bohužel zde nechali lesáci jenom mini vrstvičku, jestli se oteplý, tak to bude nesjízdné), pak k Jánovi neznačenou cestou, pěkná propojka ... někdo tam již projel. Parkoviště U Jána prohrnuto, parkování by zde bylo bezproblémové. Zasněžený Sirmý pramen je krásný. Od Jána na Trojhran, pak ideální projet k němcům ... zde to bylo krásně upraveno, rychlá výborná česnečka na chatě Luž(už přicházela tma), a zpět německou magistrálou kolem Vyhlídky na nádraží Jedlová. Cesta od silnice k nádraží bohužel vypluhována a rozježděna harvestorem, teď je s opatrností sjízdná na soupaž, ale při drobném oteplení odtaje :-( Hospůdka na nádraží stále skvělá ... celkově krásný výlet, vše jetelné, ale ty vyplužené úseky jsou hraniční.
12:56
12:56
13:26
14:03

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6) + jejich polohy na mapě

Lužické hory
Vloženo 5.12.2023 22:17  
Večerní skate od kapličky byl spíše trénink soupaží (což vlastně ani nevadilo, pěkná hodinka rozhodně lepší než v posilovně :-), podcenil jsem velký vítr, který navál na jedné straně velké závěje, a jsou zase místa, kde je to vyfoukáno na trávu (hlavně u rohu lesa ve stoupání s rozcestníkem - tam pozor, ať neodřete lyže, jsou tam hliněné muldy).
Lyžníků i v 7 večer celkem dost i na tu futeř. Na klasiku krásný, navíc už startoval skútr z garáže, tak to bude ještě lepší.
Lužické hory
Vloženo 3.12.2023 22:59  
Polevsko od hřiště parádní úprava až k vysílači, ve sjezdu-stoupání 2 kameny uprostřed stopy, lze si je "načíst při stoupání a pak je v klidu objet, od kapličky polevský vrch trochu zafoukaný, ale krása.
Nejhorší klasicky ke Kytlickým pastvinám, s opatrností lze i na "B" lyže, s "A" nikoliv.
Na loukách sněhu opravdu dostatek a krása, v lese by to ještě těch 10 cm sneslo.

Jako již dlouholetý uživatel těchto tratí a v rámci možností pošlu zase příspěvek - určitě ostatním doporučuji... Dovolím si 2 postřehy: ( správně by byly do diskuze, ale rád bych, aby úplně "nezapadly" ).
1-byť jsem parkoval u hřiště - pro všichny "klasiky" bez malých dětí ideál - ale kdo chce bruslit, má trénink ... nebo malé učící se děti, tak prostě to řešení není ... tak ať probůh nechá policie na pokoji parkování u silnice U Kapličky, dnes krásně připraveno, plocha rozšířena na maximum ... tj. slušně parkující řidič u krajnice opravdu nevadí vůbec nikomu, ta cesta mimo tuto část je užší, než v tomto místě při parkujím autě - průjezd přes 3m určitě je a zachovat 5m na silnici 4,5 m široké opravdu nelze :-) ... nevadilo by, kdyby v sobotu mezi 10-11 tam policie byla a pomohla zaparkovat opravdu "ke kraji", nebo by to mohl být někdo od obce, vybíral by 50,- a každý by mu to rád zaplatil. ... je to opravdu pouze o "rozumu" a ne striktním výkladu pravidel. (nebo ať to tiše tolerují tak jako před 10 ... ještě asi 5 lety a nikomu to fakt nevadilo.
2-prosím nedávejte tam ty cedulky "jednosměrka" z Jedličné ... chápu, to jako "doporučení", byť osobně to vůbec nechápu. Jednak to znemožňuje trénovat na 30ku, což je to nejmenší ... ale prostě sjezd cestou na Kytlické pastviny dle doporučeného směru znamená sedření lyží, jsou tam prostě vydřené kameny (a to i v době, kdy je půl metru sněhu), člověk zničí i "C" čkové lyže. Naproti tomu esíčko k Jedličné je naprosto v pohodě, podklad listí ... sjedou to i děti od 5 let bez pádu (alepoň moji kluci). A stroměčkem nahoru od Kytlických pastvin člověk prostě "dá pozor" a lyže neodře.
Chápu snahu omezit případný střet lyžařů, ale takto je to totálně kontraproduktivní.
Příjde mi, že to tam neumísťuje lyžař, ale skútrař, který tuto detailní problematiku nevnímá.
Dokud není opravdu hodně sněhu, tak prostě z Jedličné lze jet pouze esíčkem k altánu tam i zpět ... což je defakto i teď, pokud člověk nemá "horší lyže", a i při "velkém" množství sněhu ten sjezd k pastvinám je na sedření lyží, případně na utržení hrany.
Dokud tam "cedulky" nejsou, tak se naprosto bez problémů jezdí kam kdo chce, v případě umístění "cedulek" vzniká především u přespolních naprosto zbytečná nevraživost a nepochopení "jak si někdo může dovolit jet v protisměru". A jsou to i běžní turisti (třeba staší paní jezdící tam dovolím si napsat třeba 30let), kteří jedou třeba do Kytlic z Nové Huti a rozhodně nechtějí tam jezdit nějaké "kolečka".
Rád bych se setkal s někým, kdo to prosazuje a projel oba směry, abych vysvětlil můj postoj k tomuto, kdy opravdu si lyžaři zbytečně snahou o "dobro" dělají úplně zbytečné nepříjemnosti.
Lužické hory
Vloženo 6.2.2023 9:58  
z Práchně, přes vysílač, kolem kozí farmy - docela ledovka, v lese větvičky, "až moc rychlé", pak kolem kapličky pěkné, v lese bohužel dost větviček, ale dá se. Od Jedličné po Kočárovce, zde z počátku větvičky, ale pak už to je bez problému, sjezd po lyžařské magistrále v pohodě, výšlap k asfalce je dost měkký (skútr tu jel jen jednou a pak bohužel skončil). Sjezd po modré značce by byl pěkný - plno velmi příjemného sněhu ..., ale není upraveno a bohužel zde chodí na výlety zaměstnanci českých lesů (páreček roztažený po celé cestě držící se za ruce, sice uhnuli, ale rozdupali celý sjezd a jsou tam půl metrové díry :-(, nastoupili do auta "lesy čr". Pak výšlap ke stožeckému sedlu byl také hančovina (sněhu dost), klasický okruh kolem Pěnkavčího vrchu zprava- krásný, pak to chce "přeskočit" na žitavskou magistrálu - ta byla čerstvě upravena, 2 hezké stopy, na chatu Luž, po zimní cestě na chatu pár vytátých míst, ale dá se to přeskočit, cesta zpět stejně (na červený hřeben nejezdím, tam chodí pěšáci-zde by bylo lepší i oficiálně vést "magistrálu" německem), bohužel zpáteční cesta na sedlo kolem chaty na Milíři byla rozdupaná (pěšáci lezou přímo ve stopě, proč by šli vedle :-( ... Sjezd z lávky a traverz na Jedlovou parádní, bez problémů s krásnými výhledy.
Shrnuto ... větvičky v lese otravují, ale jde to, led na pláních je trochu o ústa, škoda že není dotažená úprava na Šébr - sněhu je tam spousta, je měkký, stromy tam popadané nejsou a úprava by pomohla zahladit stopy od pěších - tedy poslední úsek na lávku jsem jel po turistické značce přes hřeben, nějak jsem zapoměl uhnout, tam možná nějaký strom bude. Kolem Luže o dost lepší, méně ledu, více nového sněhu, na žitavské magistrále parádní. Lyže(dvojkové) kromě přechodu silnic nebylo nutno sundat. Byl to krásný víceméně slunečný den.
Lužické hory
Vloženo 6.2.2022 17:23  
Polevsko od hřiště, sněhu hodně, ale nějaký kkt to rozryl, k vysílači hezké, zpět ke kapličce trochu rozdupané, paní s psíkem si udělala z lyžařské stopy chodník ☹️ ... od hřiště by byla potřeba úprava, pak by to bylo ideální-sněhu spousty... nad kapličkou velmi slušné, sjezd na Jedličnou dostatečně vysněžený, pohodový... ke Kytlickým pastvinám z opatrností sjízdné, ale nejhorší část, jestli bude obleva, tak už to nepůjde. Jinak pěkné běžkování, minimum lidí, asi nikdo nevěří, že se tak pěkně jezdí, jinak jestli nenapadne, tak by úprava 3ky byla spíše ke škodě.
11:26
11:38
11:45
12:56

» Zobrazit všechny fotky (celkem 10)

Lužické hory
Vloženo 5.2.2022 22:15  
Z Jedlové, Šébr ráno hezká stopa, zpět již ukázkově rozdupané od pěších, Šébr z prava kolem Pěnkavčího vrchu moc pěkné, pak sjezd do sedla, turisty prošlapanou stopou na Žitavskou magistrátu, která je velmi slušná, lyžařskou stopou na chatu Luž. Zpět na jistotu stejně až do sedla, přímo na Šebr stopa ledová, hezký trénink soupaže. Pro sportovní jízdu výborné a rychlé, pro výlet s dětmi trochu náročné a asi rychlé až moc... jinak v pohodě na "2" lyže, kamenačky netřeba.
10:46
10:59
11:23
14:00
Lužické hory
Vloženo 26.1.2022 9:18  
Na Polevsko je ideální "stará sjezdovka"-tj. na levé straně u skiareálu při pohledu od spodu, nebo pak svah po levé straně při cestě na Jedličnou (nad pomníčkem T.Holého-nad svahem lze i zaparkovat-pár aut).
(Odpověď na dotaz uživatele Kateřina z 24.1.: Chtěla bych se zeptat, ne ohledně lyzovani, ale sáňkování. Kde je nejvhodnější místo k sáňkování, abychom třeba nenarušili i běžecké trasy. Děkuji)
Lužické hory
Vloženo 22.1.2022 22:46  
Polevko-od parkoviště u hřiště, celou 10ku + kočárovka, vše slušné, na "2" lyže, neškrábnul jsem, jen je nutno jet od jezírka dolů na Jedličkou a pak na Kytlické pastviny-zde je nutno dát velký pozor, a kopec od pastvin jedině nahoru-(dolu zničíte lyže) ... tak jako defakto vždy tj. proti doporučení směru(mělo by se to opravdu změnit). Jinak Kočárovkou proběhnul středem kůň, na vysílač nad Práchni zas leze dost pěších od kapličky ☹️... ty policajti fakt nemají nic lepšího na práci, něž naprosto bezdůvodně otravovat lidem život, u kapličky dávali pokuty, přitom lidi parkovali ohleduplně na kraji, vím že to Honza psal, ale je přesně jak píše Pavel níže, když vezmu děti a půjdu s nimi kilák, nejlépe po asfaltce kde mě nějaký závodník v autě sejme, tak je dost otrávím, a fakt není relevantní důvod. Policie by měla sloužit lidem, ale je to rok od roku horší ☹️ (15 let jezdím ke kapličce, na Šébr, na Jedličnou a naprosto bez problémů se parkovalo u cesty, poslední 2 roky to najednou strašně vadí...
14:53
15:47
16:35
Lužické hory
Vloženo 18.4.2021 23:19  
Odpoledne z Hrabětic po sjezdování s dětmi...na louce již dost tráva s krtincema, projeto několik stop skútrem-zitra už to skoro nepůjde, k přehradě pěkný skútr-sněhu dost, po hrázi pěšky, cesta kolem chaty Věčného mlčení-pěkná stopa od lidí, nahoru slušná stopa, ale středem, tj. pár bruslařů ji rozjíždí, přes mhb k protržence, stopa ucházející,samoobsluha funguje,pak překvapení-strojová perfektní stopa, prostředek utažený sítí, nejlepší úsek, ke Knajpě již zase jen stopa od lidí, na Knajpě samoobslužný výborný čaj, dolů již krásně vymrzlé, pak skratkou od Blaťáku na 5ku, ta již dost odtává, za chvilku tam bude podklad, pak již mokrou kaší slalom mezi krtinci po louce z Královsky-to už nebude zítra sjízdné.
14:46
14:55
15:34
17:17

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 14.4.2021 0:00  
Po pauze kdy odtál sníh na Luži a mohl jsem mimo okres... naprosto supr na duben, klidně na jedničky lyže..ze Souše klasicky, stopa spíš na soupaž, po obědě již dole nedrželo ani V55, ale tak od půlky dobrý. Na Promenádní kiosek otevřen- příjemné překvapení. Na skate by to bylo na Promenádní lepší, jinde samozřejmě klasika byla správná volba, stopa nic moc, nicméně jsem lehce přejel tekutým klistrem a překryl tuhým a drželo to i na ledovaté stopě skvěle, cesta pod Černým vrchem zase soupaž. Ze Smědavy do kopce, a když už turistika tak až na vrchol Jizery...na vrchu již prašan... krásný sjezd na Knajpu, pak Bílou smrt-Černou horu-Sněžné věžičky... nejlepší stopy na klasiku, pouze 2-3 lidi přede mnou 🙂
13:26
15:33
15:48
16:43

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 23.3.2021 22:38  
Dnes zase ze Šébru, lehce horší, ale pořád pěkné na chatu Luž, zkusil jsem i přímo červený hřeben, až na úžinu se skalkami kde je nutno proběhnout pěšky je pěkná stopa, dupači zůstali doma 🙂, zpět po asfalce cca 500 m k parkovišti nějaký kkt vyplužil, ale večer ještě jetelné, bohužel tak o den...dva zničil sjízdnost, vůbec nechápu.
18:06
18:21
Lužické hory
Vloženo 22.3.2021 21:50  
kolečko kolem Pěnkavčího vrchu od Šébru V stranou, pak na Luž žitavskou magistrálou, již neupravená, ale od lidí projeta, pak již pěkná stopa od p. Horáka, od chaty Luž dolů k Jánovi jedno vytáté místo, jinak v pohodě. Od Jána provozní cesta na začátku špatná-těžba...co lze vytvářet v CHKO☹️, od sedla pod Ptačincem krásná rychlá stopa k autu ... zítra to bude ještě fajn, ale do víkendu to bohužel nevydrží. Pěkné jarní lyžování.
16:38
16:46
16:46
18:04

» Zobrazit všechny fotky (celkem 5)

Lužické hory
Vloženo 21.3.2021 15:20  
Polevsko od hřiště, k vysílači nad Práchní - pěkná stopa, na loukách sníh ještě na starém podkladu, od kapličky, vjezd do lesa pár metrů špatný, pak již sněhu dost až po Jedličnou - i sjezd lesem v pohodě-prostě jako vždy při méně sněhu je potřeba jezdit v protisměru 🙂, Kočárovka nic moc, rozšlapaná a pak na ni vjel traktor, od Jedličné po pastviny opatrně-na začátku a ke konci lezou kameny, pak již pěkné stopy, bohužel zpět od kapličky směrem k vysílači jsem potkal koně a zkázu završili 2 lidi se psem na procházce, kdy dupali za sebou přímo v klasické stopě☹️, potkal jsem cca 15 běžkařů, dva "dupače" a jednoho koně. Na konec března suprové podmínky. (staré lyže ovšem sebou).
10:15
10:36
10:36
10:58

» Zobrazit všechny fotky (celkem 5)

Lužické hory
Vloženo 25.2.2021 19:44  
Na louce u kapličky pořád pěkné svezení, les směr Jedličnou moc dobře nevypadal, tak jsem tam nejel, na druhou stranu k Práchni o dost lepší, sněhu dost, na loukách velmi slušný ale bohužel pod stromy dost špíny. Nejvíce sněhu je k hřišti, zde kdyby projel skútr, tak by to bylo suprový, bohužel zde už dlouho nebyl a ani lidi moc nejezdí, tak stopa nic moc, spíše nic, jinak sněhu opravdu hodně a je čistý.
17:28
17:34
Lužické hory
Vloženo 22.2.2021 19:22  
Pokud člověk jede autem, tak nikdo nic neřeší (nevím, jak to funguje ve vlaku?) i polévku v restauraci si koupí, akorát je nutno ji sníst v zádveří hotelu, stoly použít nešly.
(Odpověď na dotaz uživatele Petra z 22.2.: Jak je to prosim s testy?)
Jakuszyce a okolí
Vloženo 21.2.2021 21:36  
Běh Piastow celou trasu téměř bezvadné stopy, občas na frekventovaných místech lehce vymleté, Swix KN44 držel skoro pořád, až na umydleném stoupáním k lomu už nefungoval ... jinak držel jak na ledu, tak na zmrzlém sněhu i na občasné "břečce" - musím ocenit, protože sníh byl opravdu velmi rozdílný každou chvilku. Parkování v Jakuszycich bez problémů a tratě výborné, ale ve směnárně mi paní říkala, že se má omezit možnost přijet z Čech, dnes zatím bez reálného problému.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 21.2.2021 21:13  
Tak asi letos naposled... Jedlová-Luž přes žitavskou magistrálu perfektní, vyjel jsem i na Luž, dolů bukovým lesem sjezd zajímavý až na rolbovanou sjezdovku 🙂, z Luže skoro zpět na Šébr také skoro ideální, pak jsem zkusil sjezd po asfaltečce Z od Bouřného, dalo se. Z Nové Hutě velmi slušná stopa, potůčky šly objet, k vysílači nad Práchní opravdu parádní, sjezd do Boru kolem lomu povolil cca ve 3 hod, takže úplná pohoda s prstem v nose až k benzínce. Bohužel asi příští týden už to nepůjde ☹️
10:18
11:43
11:45
14:06
Lužické hory
Vloženo 16.2.2021 21:21  
Po obědě virtuální J50, velmi dobré stopy, pěkně to stoupalo s VR45 + VX43. Bohužel krásně mi to jelo dokud byl ve stopě sníh(měl jsem tam prach na nový sníh), jakmile to bylo umydlený, tak to vůbec nejelo z kopce, jak kdyby byl na lyžích písek. Ale i tak paráda, trošku posilovna 🙂 Hlavně ať se navyplní předpověď počasí.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 14.2.2021 21:19  
Dnes krása střídala nádheru, z Jedlové na Luž, kolečkem zpět na Šébr, dolů na Novou Huť kousek nutno pěšky - rozjeto stahováním dřeva, na Jedličnou perfektní stopa (pominuli blba s velkým psem), k vysílači nad Práchní a zpět sjezdem do Nového Boru.
Lužické hory
Vloženo 13.2.2021 21:43  
Z Práchně jsme s manželkou a prckem vyzkoušeli kolečko kolem Prysku. Stopa po železnici mělčí, ale příjemná, horší je sjezd dolů skalkami pod Lipkou, jednak dost prudké a občas kouká skalka (malý to s pár pády sjel, žena šla kus pěšky), lepší asi jet přes kopec a sjezd "sjezdovkou" - strání... úplně nejlepší otočit směr výletu. Maixnerová stezka ušlapaná, ale v pohodě, od hřbitova pozvolné stoupání (sjezd by byl v pohodě), na závěr k vysílači a zpět pěkná stopa, dokud ji skútr nezničil, protože jel jenom s válcem, to jsem moc nepochopil... jinak minimum lidí, pěkný výlet. Jenom by bylo potřeba stanovit nějakou "denní" sazbu za parkoviště. (30-,/h je Ok, pokud tam člověk je 4 ... tak už to je celkem dost, a být tam celý den, tak je to o dost více, než v Jizerkách.
Lužické hory
Vloženo 12.2.2021 22:17  
Z České Lípy po cyklostezce na Prácheň naprosto luxusní stopa, pak jsem ještě jel Prysk po drážním tělese, zde stopa trochu mělká, sjezd do Nového Boru k benzínce serpentinou jetelný celkem na pohodu. Hezká a ekologická doprava z práce 🙂
Lužické hory
Vloženo 12.2.2021 22:12  
Kromě cca 2,5 km okruhu na louce u kapličky, tj. nad vlekem v Polevsku se v Lužických horách nikde nebruslí. Vše pouze skútrem na klasiku.
(Odpověď na dotaz uživatele Anninka z 12.2.: Krásný slunečný den. Prosím, kde se v Lužických horách upravuje pro běžky na skate? Děkuji moc za tipy :-))
Lužické hory
Vloženo 10.2.2021 21:35  
Cvikovské okruhy parádní, díky za úpravu...
Lužické hory
Vloženo 9.2.2021 0:14  
Patří to do obecné diskuze...ale před jednáním s policií...jezdím na Polevsko již 15 let byť jsem původem z Jeseníků... Vždy ve špičkách a o závodech se parkovalo u krajnice, samozřejmě tak, že si člověk skoro odřel pravé dveře aby projel pluh! Nechť policie parkování organizuje, klidně ať se vybírá parkovné jak třeba znám z Polska, ale ať nesmyslně nepokutují (jsou samozřejmě výjimky idiotů, hlavně pak zloději, čtyřkolkáři a různé motorky a auta ničící les a přírodu- tam jiná cesta než hrubá síla asi bohužel není), řada lidí(i velmi slušný řidiči) třeba parkuje blbě, stačí ho upozornit a zajede ke krajnici blíže... lidi co jedou na skate, tak nemají možnost parkovat jinde než u kapličky, zrovna tak když jedu s malým bobkem, tak sjezd k hospodě je nad jeho schopnosti a pak je smutný, že on spadnul a já nikoliv 🙂 ,. pokud nějaká regulace tak např. zákaz stání mezi 20:00 - 8:00 pro zimní údržbu ... prostě Polevsko a celé Lužky jsou o pohodě a toleranci, každý má svoje potřeby a je to jen o ohleduplnosti (v tomto duchu bych zrušil i ty nesmyslné jednosměrky na tratích, ale to je na jinou diskuzi)... když mohu, tak jedu vlakem, ale ne vždy to lze ... Užívejte báječné zimy, SKOL Honza
Lužické hory
Vloženo 7.2.2021 19:24  
Dneska s prckem kolečko ze Stožeckého sedla, kolem Weberbergu na chatu Luž, a zpět V stranou kolem Pěnkavčího vrchu. Báječný skluzný sníh (trošku žlutý od saharského písku 🙂 ), stopa od lidí velmi slušná, žitavská magistrála perfektní, životabudič na chatě z okénka bodnul.
Lužické hory
Vloženo 31.1.2021 19:52  
Tradičně v neděli cca to samé jak jsem psal před týdnem, od Šébru velmi kvalitní stopy, na přírodní černé sjezdovce z Luže to bylo jak za největší rozmachu (plno sjezdařů, skialpinistu), od Kaufmanova buku v pohodě, cestu k Nové huti bohužel prošlapali pěší přímo stopou ☹️ jinak sněhu dost, pak už magistrála výborná, krásně rychlá, trasy nad Polevskem výborné, jenom nechápu ty jednosměrky, nejsou nikde v mapě..., nejde jet trasu magistrály?, lidé (místní) chtějí jet na Kytlice a nemohou? někdo si myslí že je to jenom pro závody ... a pak zase jsou lidi co bezmezně vyžadují dodržování ... fakt mnohem víc škody než užitku ... (musím se taky napráskat, ale včera jsem jel s malým od hřiště k vysílači a ke kapličce a najednou před sjezdem jednosměrka ... normálně jako dalších "x" jsme to v pohodě sjeli ... jak to jinak vyřešit? akorát to prostě několik neznalých pražáků utvrdí v tom, že nemusí dát pozor na protijedoucí... Od Práchně jsem vyzkoušel železniční cestu na Prysk, je to moc hezká trasa s minimem lidí, ideální pro děti akorát by to chtělo těžší žehličku - stopa velmi mělká ... pak zpět přes Klučky a dolů do Boru - minulý týden byl sjezd za odměnu, dneska už byl příliš rychlý a po 50km v nohách už to plužení trochu bolelo, ale jet to šlo, alespoň byl člověk rychle dole🙂 zase úžasný výlet, ať to ještě vydrží 🙏
Lužické hory
Vloženo 28.1.2021 20:48  
Cvikovské okruhy v slušném stavu, některé méně používané části více zasněžené, ale překvapilo mě jak jsou rozsáhlé (cca 15km při 1,5 kolečku) ... pěkné projetí po práci s čelovkou.
Lužické hory
Vloženo 26.1.2021 22:03  
okruh na skate od Kapličky příjemně překvapil, pěkné tvrdý, velmi slušný, fajn protažení s čelovkou po práci... ještě v 20 hod tam kroužily bludičky.
Lužické hory
Vloženo 24.1.2021 19:47  
Dnes opět pohádková zima 🙂, trasa pro inspiraci https://mapy.cz/s/kedokahuco , start teda z nádraží Jedlová, pivko bodlo, zapnul jsem stopaře až na chatě na Milíři, Z trasa pod Pěnkavčím vrchem je spíš jen na soupaž, stopa mělká, ostatní i od turistů pěkné, svařák na chatě pod Luží, V traverz suprový, na Kaufmannův buk bez problémů, pak slušná stopa mezi kolejemi, ovšem pozor, na točně techniky na cestě do Rousínova, kompletně vypluženo na štěrk, zabrzděte nad ní, ať nezničíte lyže. Pak již stále lepší, magistrála výborná tvrdá stopa a Polevsko komplet perfektní. Užívejte...
Lužické hory
Vloženo 22.1.2021 22:18  
V celých Lužických horách lze jezdit pouze klasiku (úprava skútrem se stopovačem), jediný cca 2km kolečko nad Polevskem s nástupem u "kapličky" je ujeto rolbou na bruslení.
Lužické hory
Vloženo 20.1.2021 20:56  
K večeru projetá klasická 5ka (Jedličná - kaplička), moc pěkně upravené, spadlé větve v lese jsou odklizeny, moc děkuji. Nádherná vyhlídka v pozadí s Ještědem. Stopa nad očekávání velmi rychlá i celkem tvrdá, ačkoliv se dle teploty zdálo, že to bude rozbředlé, od spoda hezky namrzala.
Lužické hory
Vloženo 17.1.2021 19:44  
od nádraží Jedlová pár minut do kopce pěšky, pak již pěknou stopou od turistů, na Sožecké sedlo doporučuji dojít spíše po asfaltě, cesta ve výstavbě a hlavně pak slézti dolů pod budovaný most je dost nepříjemné. Pak již krásné svezení, stopa trochu mělčí, od sedla pod Ptačincem do německa a po luxusní strojové stopě (válcovaná a pak řezaná stopa) - viz mapka, němci toho najíždějí více, ale zatím jsem to letos nezkoumal, po lyžařské stopě na chatu pod Luží - otevřené okénko s výborným svařákem, dolů k Jánovi, spojkou na Pražskou cestu, k Leinertovu obrázku, po lyžařské magistrále do podjezdu a k Nové Huti, dále po nově vedené lyžařské magistrále (pozor na odbočku z modré značky je potřeba na asfaltce zahnout doprava (ne klasicky doleva k Sv. Antonínovi), není to tam moc značené, jinak tato trasa je bezvadná-krásná jednostopá skútrovka, asi 3 potůčky které ani nestály za řeč, ale je to v těchto ideálních sněhových podmínkách, jinak se obávám, že to bude dost podmáčené. Pod Malým Bukem - Jedličná - ke Kytlickým pastvinám - ke kapličce (zde si dovolím úvahu, která mě už mockrát napadla, že směr 5km základního kolečka by se měl držet dle Lužické 30ky, takto jak se jezdí Polevská lyže se prostě vydře ten sjezd u pastvin a dnes to bylo jediné místo z 40km trasy, kde si člověk mohl dost nepříjemně odřít lyže - ve středu je to vypluženo na kamení...sjezd serpentinou k lyžařské boudě je stabilní a kameny tam nejsou), pak už k vysílači na Práchni a zpět směr sjezd do Okrouhlé ... nádherně upraveno, dost široký, sjezd naprosto bezpečný, okruh po louze k benzínce KM Promo v některých místech lehce podmáčený. Nádherný výlet, defakto pořád upravená stopa, lyže bylo potřeba sundat jen na přejití hlavních silnic, jinak super (už několik posledních let tento přejezd nebyl možný). Užívejte.
9:12
9:54
10:32
12:44

» Zobrazit všechny fotky (celkem 5)

Lužické hory
Vloženo 17.1.2021 18:52  
Foto parkoviště - Polevsko U hřiště, kolem 13hod (nenahrálo se mi to).
13:39
13:39
Lužické hory
Vloženo 16.1.2021 17:17  
Polevsko,Jedličná,Prácheň... zimní pohádka, velmi slušné stopy. (posílám příspěvek). Jinak parkoval jsem přímo v centru obce, parkoviště docela volné a okénko hospody otevřeno. Pak ještě jeden typ na bezproblémový parking-u fotbalového hřiště, parkoviště vyhrnuto tak pro 20 aut, parkovalo tam jedno. Přímo na stopě...viz foto.
Lužické hory
Vloženo 16.1.2021 17:08  
Příjemná procházka na běžkách z Boru z cyklistického oválu do Sloupu... jedná stopa stopovačem.
Lužické hory
Vloženo 4.1.2021 11:20  
Polevsko
15:09
15:14
15:34
Lužické hory
Vloženo 4.1.2021 11:14  
Na Polevsku od Kapličky cca 10 cm mokrého sněhu, na louce se projet vcelku slušně lze, do lesa to nejde ani na kamenačkách. Nějaký blb zase jel kolem altánu autem... Jinak je zde velké množství sněhuláků 🙂
Lužické hory
Vloženo 29.12.2020 22:08  
Na doporučení Lucie /díky/ jsme si užili procházky na starších běžkách od Kapličky na Královku. Výhledy nádherné, čaj ve stánku potěšil a zahřál. Sněhu tak 5-10cm, uježděno, ušlapáno, takže rychlé, ale s dítětem v klidu hlubším sněhem loukou.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 18.12.2020 10:22  
Ahoj, pokud chceš mít "jistotu"( nikdy nic není jistého), tak se ubytuj přímo na Ovčárně třeba u Figury, u Fíry na Sabince nebo v hotelu Ovčárna, je to ve výšce 1350m, pokud není sníh tam, tak už nikde.
Vleky i malinký vlek pro děti jsou hned u hotelu a magistrálu směrem Praděd a Červenohorské Fíra projíždí pořád.
Jediný problém může být, že je to tam obsazené ... a druhý je ten, že když je špatné počasí, tak je fakt lepší nevylézt, protože tam "trošku fouká:-)" ... jseš prostě nejvýš, co to jde. (pokud tedy nechceš spát přímo na věži na Pradědu, ale tam to není moc pro děti.
Jinak samozřejmě je fajn Karlov, okolí Paprsku ... hlavně kolem Paprsku běžecké tratě udržují jak to jen lze.
Hrubý Jeseník
Vloženo 13.12.2020 9:25  
Na bedřichovském stadionu je zbytek technického sněhu, bohužel je hodně rozdupaný a ledový, na tom malinký poprašek. Hodinku s malým prckem jsme tam na běžkách strávili, ale je škoda, že děla i při mrazu stala a rolba se to nepokusí trochu rozbít. Moc by to pomohlo pro trénink.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 11.12.2020 12:45  
Cykloztezka z České Lípy na Prácheň byla uklizena, listí vyfoukáno. Oproti cca před 14 dny, kdy to již bylo "prodírání" listím tak je to na kolcách paráda. Samozřejmě zase už spadly drobné větvičky, bukvice ... ale na klasických kolcách (s předním antireverzem) není problém. Neumím zhodnotit možnost bruslení, to bude asi horší a hlavně nebezpečnější.
Tak alespoň trochu pohybu, když sníh je v nedohlednu.
Lužické hory
Vloženo 28.12.2019 0:23  
Z Bedřichova odpoledne na "4"kových klasičkách, bylo potřeba tak 1km nad Kristiánov, pak již dostatek sněhu i na "2"ky, Knajpa, nejlepší klasika na Jezdecké, zpět od Bukovce po Promenádní, zde bylo dost lidí jak na skate, tak pěších a navíc koleje od auta-tj. dost bída i přes dostatek sněhu, pak zase pěkná klasika ze Smědavy po Knajpu a bohužel z důvodu tmy již zpět přes Kristiánov na stadion. Celkově velmi pozitivní výlet, na Promenádní otevřeno-kofola bodla, Knajpa asi také, ale tu jsem nevyzkoušel. Jediné mínus jsou ty koleje od debilních lesáků, kteří když napadne 15cm mokrého sněhu, tak nemají nic lepšího na práci,než vzít terénní auto a zničit půl Jizerek (P.S. až je někdo uvidí jet, tak prosím jim propíchejte gumy - zaplatím jak nůž, tak případné soudní výlohy).
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 23.12.2019 11:59  
Vzhledem k bídnému počasí nezbývá než jezdit na kolečkách. "Smetákem" byla vyčištěna cyklostezka "Varhany" - od České Lípy - střelnice po Prácheň. Je to cca 16 km stále mírně do kopce ideální pro kolečkové klasičky.
Lužické hory
Vloženo 16.12.2019 9:39  
V odpoledním dešti (mrholení až liják:-), projel jsem celé "malé" kolečko - Bedřichov-Hřebínek-panelka-Kristiánov-Nová Louka-Bedřichov. Sněhu tak 10cm, je potřeba hůlky "na asfalt" a lyže horší kvality- občas nějaký ten kamínek, ale bez sundání-všude sněhu dostatek, pouze pod kapajícími stromy sníh rozbřednul, jinak na "klasiku" obstojné, nejlepší stopa byla na panelce. Lyřařů i přes špatné počasí docela dost.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 17.2.2019 19:25  
Polevsko: podvečerní lyžování ( od 16hod) již zase na umrzajícím podkladu (obdobně to samé včera, podmínky se moc nemění), v lese na 3ce z Jedličné už dost jehličí - tam to moc nedoporučuji, i když stále to lze bez obav o lyže jet celé, zato louka nad kapličkou parádní, slušné stop, fičelo to jako vítr a klister držel, pěkné svezení i směrem na Prácheň a kolem vysílače (pár míst s jehličím tam je, ale je to pouze několik metrů), souhrnně vše mimo hustý jehličnatý les parádní. Je velká škoda, že se nepodařilo posunout Lužickou 30ku o týden dříve(byť proti jiným závodům), příští týden i s ohledem na předpověd to vidím dost nereálně. Louky určitě vydrží do většího deště pořád slušně sjízdné i přes větší teplo. Ideální jezdit od kapličky.
Lužické hory
Vloženo 3.2.2019 18:48  
Jedním slovem nádhera ... Projeta trasa: od vlaku Jedlová-Stožecké sedlo-na německou magistrálu-chata Luž (výborná česnečka)-sjezd a rovinka "ke krmelci" nad Jánem-Pod Bouřným-Kaufmanův buk-Nová Huť-Jedličná-kaplička-Prácheň(motorest u Koně s výbornou kuchyní)...celou cestu vytrvalé sněžení, stopy zasněžené, v lese to bylo většinou projeté od lidí, na pláních zafoukané, naštěstí vždycky problematický úsek od Nové huti k sv. Antonínovi, který vždy ty dementní lesáci musí vypluhovat na asfalt byl zasněžen-byť se jedná o "lyžařskou magistrálu" ( tj.člověk nemusel ty 2km pěšky-ale předpokládám, že hned v pondělí lesáci zahálet nebudou :-((( ) , okruhy nad Polevskem nezklamaly - nově vyříznutá stopa skútrem. Držel V45, ale na Luži začal dost namrzat (dokonce namrzaly i šupinky,co mi referoval jeden turista a řešil, co s tím - vůbec netuším-snad sprej na mohér a klister proti namrzání?), tak pak klasická extra V40 stoupala celkem v klidu ... Všem doporučuji ... běžte na lyže, stojí to zato.
Lužické hory
Vloženo 5.1.2019 18:12  
Odpoledne od kapličky na "kameňačkách", na louce to celkem jde, v lese je to horší, o to víc naštve, že zas nějaký pablb projel autem od kapličky, (částečně najel i do uválcovaného oválu) a celou centrální cestu, tj. ve stopách od auta naprosto zničil podklad (5-10cm mokrého sněhu, který kdyby zmrznul, tak by to byl super základ)...rozsekat mu zadek tak, aby si už do auta nikdy nesedl, to je asi jediná možnost :-(..., sjezd k Jedličné v pohodě, Kočárovka nesjízdná ani na práskačkách - nedostatek sněhu ještě rozdupaný od pěších, pak je nesjízná tak 1/2 úseku mezi Jedličnou a Kytlickými pastvinami-tam bylo nutno sundat i kameňačky, prostě není tam nic), od pastvin uprostřed mezi koly od toho dementního auta to už bylo v pohodě.
Na druhou stranu od kapličky nad Prácheň to bylo dost "vodní lyžování", někdy kaluž až po kotníky, na louce kolem vysílače hodně sněhu-asi nejvíc z celé trasy.
Lužické hory
Vloženo 1.1.2019 19:45  
Z Josefáče od vlaku nahoru na MHB, mokrý starý sníh (nahoru jsem dal oranžový toko klister ... krásně to stoupalo, ale nahoře musel jít komplet dolů a už to drželo v pohodě na tuhém modrofialovém speciálu), od MHB výše nový sníh a krásná stopa jak na klasiku, tak skate, přes Knajpu(zavřeno) po Jezdecké na Jizerku, nově upraven i sjezd k Jizeře - díky OPS, od Jizery tak 200m nutno pěšky, pak už to klasicky jde (vydupáno od lidí), Orle (hodně lidí),moc hezká trasa na Zwalisko ...méně frekventovaná trasa, kvalitně upravená, sjezd nad Szklarskou Porebu nově rolbované (pozor na pár míst, kde rolba vyryla podklad hlíny, ale lehce se tomu dá vyhnout), pak nahoru kolem trati do Jakuszyc. Zima jak v pohádce.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 29.12.2018 16:21  
Z Jakuszyc Dolním Duktem, plán jet přímo po turistické modré směr chata Górzystów vzala za své asi 100m po vyjetí z rolbovky, protože to bylo totálně rozšlapané od pěších a v ledové krustě to by byl boj a strach o lyže, takže klasicky na Orle, pak soupaž na chatu Górzystów s představou, že dále bude rolba ... bohužel zklamání, protože alespoň k Polane Izerské to bylo projeté pásovým vozidlem a celkem slušně se klasicky dalo jet, ale na schronisko na Stogu Izerskim už "pajdání" v rozbité stopě (jel jsem přes vrchol, ten největší sjezd zpět lze objet kolem oplocenky - namapováno cestou nahoru:-) ... Zpět to již bylo lepší, překvapivě dost běžkařů i přes tyto mizerné podmínky už vytvořili slušnější stopu a tím, že je to z kopce, tak to je rychlé. Zpět směr Orle klasicky v turistické stopě, sjezd k mostu přes Jizeru částečně pěšky - hodně potoků, od Jizery už rolba a pohoda, docela dost pršelo, na kiosku už začalo chumelit, pak po krásné rolbovce kolem Protrženky a Mariánsko horských bud do Josefáče na vlak - krásná rolbovka se stopou jak pro závody, málo lidí. V Josefáči na nádraží skvělá hospoda:-)
Jakuszyce a okolí
Vloženo 26.12.2018 8:03  
Okolo Luže napadlo tak 5 cm nového sněhu, na kameňačkách! ... ze Stožeckého sedla k sedlu pod Ptačincem na cestě v řadě míst bez podkladu (tj. 3cm stlačeného sněhu na jehličí - lze přejet), pak na německou stranu a po německé magistrále a lyžařské cestě k chatě, dolů k sirnému prameni jsem jel jen kousek, sníh má podklad, pak po červené hřeben: červenou vůbec nedoporučuji - rozšlapané od pěších a na skalkách není sníh - tam i kameňačky nutno sundat. Nejlepší lyžování je z východní strany pod Pěnkavčím vrchem - tam je sněhu dostatek - viz fotky, hezky projeto od lidí a i sjezd úplně v pohodě. Přikládám 2 fotky, jak lze kompromisně řešit auta, lidi a lyžaře na provozních cestách v lese - takto bych to najížděl i stopařem, pak to má šanci vydržet. (stopa pro lyže uprostřed mezi koly auta a normální pěší pak jdou v těch kolejích od auta) - samozřejmě tam, kde je velmi malý provoz všech.
14:43
15:08
Lužické hory
Vloženo 24.12.2018 10:01  
Bohužel po sobotním nadšení z toho, že po oblevě na Polevsku zůstane souvislý podklad se změnil ve zklamání, protože louka nad kapličkou po první zlom úplně přes noc odtála, dobře lyžovat lze pouze na "polevském ledovci" u altánku, kde je tak 300m urolbované tratě, musí se ke sněhu pěšky, nebo vybruslit krajem sjezdovky. Pro skalní lyžaře a na trénink dětí je ten kousek slušný. Bohužel auto poničilo i kousek sněhu před altánkem, naštěstí zapadlo a rozrylo zpět jen louku víceméně bez sněhu (snažil jsem se ho vyfotit jak odjíždí z louky-ta béžová audina, nebo něco takového, asi kradené nebo vrak).
14:57
15:13
15:13
15:20
Lužické hory
Vloženo 22.12.2018 15:26  
Okruh na skate od Kapličky stále drží, jak je sníh mokrý, tak je to dost na fyzičku, tj. ideální trénink ... dokonce kolem poledne svítilo sluníčko. Pěkné lyžování pokazila parta idiotů, kteří začali na terénních motorkách jezdit od kapličky nahoru, po upozornění, že "volám policii", tak se hrozně divili, že ničí urolbovanou trať a že to neví a jedou pryč, tak snad nezpůsobily nevratnou škodu, ach jo, lidská blbosti :-(
Lužické hory
Vloženo 20.12.2018 19:29  
Z Polevska hned za skútrem od zastávky nahoru, pak 5ka, kočárovka, a 5ka + k vysílači nad Práchní a zpět po sjezdovce za umělého osvětlení na čaj do bufetu u sjezdovky. Vše naprosto parádní, pár cm nového zpomalovacího sněhu, akorát v lese u Kytlických pastvin člověk píchá hůlkou do podkladu, tj. i při malé oblevě to pak už nebude na jedničkové lyže :-( ... děkuji všem za úpravu. Přišlo mi to ještě lepší než v sobotu.

( v neděli jsem projel vše co se dá kolem Luže, sněhu na otevřených místech 30-40cm, ale zůstal na stromech, takže tam, kde je les je někde jen pár cm. Proto pozor ve sjezdech třeba u němců - tam když jsem stoupal jsem vyházel dost kamínků z cesty, ale na všechny se nedostalo, to bych tam ještě teď sbíral). Jinak všude zimní paráda.
Lužické hory
Vloženo 22.3.2018 8:51  
večer s čelovkou ze Stožeckého sedla, překvapivě hezké lyžování, cca15cm sněhu (ještě na Nové Huti to vypadá, že lyže jsou zbytečné), projeto skútrem od chaty pod Luží, němci ovšem nevyrazili. Samozřejmě na "práskačky", občas nějaký kámen, nebo vytáté místo. Určitě na víkend to bude ještě parádní.
Lužické hory
Vloženo 13.2.2018 14:17  
(Odpověď na dotaz uživatele lsisec z 13.2.: Máte někdo zkušenost s lanovkou Swieradovw Zdroj a potom štrekou do Jakuszyc ? Chtěl bych vyjet lanovkou nahoru a potom po stopě ( pokud tam je ).)
Jak jsem psal 12.2. zkušenost z neděle 11....na Stog jezdí kabinková lanovka-ceník je na webu ...od lanovky je potřeba kousek dolů po "silničce" do ohybu, kde začíná stopa kolem Stogu Izerskeho (nebo jít přes vrchol) až na Chatu Górzystów jela rolba, pak je potřeba se připravit na "divokou" stopu od lyžařů, s občasnou nutností objet vyfoukané místo (šlo by i bruslit) až na Orle, pak už upravené okruhy.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 12.2.2018 9:09  
Z Bedřichova - Jizerka - mostek přes Jizeru - Chatka Górzystów - Stog Izerski - a zpět přes Orle do Harrachova ... Z Bedřichova slušná stopa v částečně umělém sněhu(pozor na mázu - lepší to nechat těch pár metrů trochu klouzat ... nahoře již pak prašánek na běžný modrý-se zažrehleným modrým klistrem-i modrá extra může namrzat), pak už pohoda až ke kiosku na Promenádní, silnička na Jizerku trošku horší a jen protisměrná stopa, kdy člověk dost často musí jet mimo stopu. lidí méně něž Promenádní, ale ta jedna stopa je znát, slušně sjízdné až k mostku, mostek se musí pěšky a nahoru od řeky je to takové všelijaké, ale dali tam přes potoky větve, tak už se nemusí sundávat, k Chatě Górzystów je to jen od lidí na soupaž a občas na louce vyfoukané - pozor na kamínky, lze se vyhnout - ale zase to vynahradí nádherné výhledy na Jizeru, pak překvapení kousek od Chaty Górzystów až po Stog Izerski rolbované, nikdo nikde, nádnerně zasněžíno - nejkrásnější kout Jizerek v pravé zimě. Na Schronisku sice dost sjezdařů, ale polévka výborná, pivo pitelné:-) - doporučuji všem, kde se chce kochat sám přírodou skoro bez lidí. A pak už hurá zpět na vlak, pozor na ten kousek sjezdu na nádraží, jetelné to je, ale dost led.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 26.1.2018 10:55  
noční lyžování s čelovkou - cca -1st. lehce přimrzlo, tj. velmi rychlé, ale pouze pro opravdové nadšence na kameňačkách... ze Stožeckého sedla na rozcestí "pod Ptačincem" - dost dlouhé přenášení, pak už bez sundání lyží ... něměcká magistrála - slušná, chata pod Luží (lyžařská stopa celkem ujde, červená hřebenovka rozšlapaná od pěších a kameny), nejlepší svezení od Trojhranu k Jánovi - tam jsou velmi ucházející podmínky, spojka na magistrálu je proteklá potokem-lze to, "ale", pak magistrála od Křížku ke Stožeckému sedlu slušná. ... tak mi z toho vychází asi lepší parkovat a vyrazit od Jána a vyhnout se především úvodní části (Stožecké sedlo-rozc. Pod ptačincem, tam to již bylo v dost dlouhém úseku pěšky a bude hůř).
Lužické hory
Vloženo 27.12.2017 12:32  
Dolni Dukt - Orle - Bedřichov ... moc pěkný výlet(moderní vlak bez přestupu z Liberce), v Jakuszycích perfektně upraveno, na Orle se vyplatí mít zlotky(polévka 10Zl/nebo 100Kč...jediný problém je přejezd z Orle k mostku a pak na Jizerku - zde totálně rozšlapáno v měkkém sněhu od pěšáků a pak to zmrzlo - "jetelné" to je, ale pouze pro otrlé (lyže jsem nesundal ani z mostku). Pak zas krásná stopa z Jizerky po silnici ... až do Bedřichova, díky OPS za perfektní úpravu.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 21.12.2017 9:03  
Polevsko:klasická desítka ve velmi dobrém stavu, sněhu dostatek(tak 30-40cm) až na úsek Jedličná-pastviny-zde prosvítá voda(zatím OK, ale jakmile bude obleva, tak to bude první nesjízdné místo), jinak krásná je stopa i na Prácheňský vysílač. Večer -2st., zavlhlý sníh, ve stopě zmrzlý a krásně rychlý.
Lužické hory
Vloženo 26.1.2017 12:58  
Polevsko kaplička-Jedličná a na druhou stranu vysílač nad Práchní (trasa Luž30) ... slušně upraveno, v některých sjezdech už je to dost umydlené, což vadí při cestě nahoru(chtělo by to stopu), jinak pořád paráda.
Lužické hory
Vloženo 19.1.2017 9:02  
Jedličná-kaplička-vysílač nad Práchní-večer s čelovkou -12st. ...vše krásně upraveno,pěkně to ztvrdlo,zimní pohádka.večer projela nově rolba okruh na bruslení po louce nad vlekem.
Lužické hory
Vloženo 10.1.2017 23:05  
v noci s čelovkou ... okruh na bruslení od kapličky v perfektním stavu - dostatečně tvrdý a velmi široký, 3ka soupaží také velmi pěkná (raději jezdím směr dle Luž30 - tj.z Jedličné na Kytlické pastviny a na Jedličnou esíčkem dolů - protože ikdyž je dost sněhu, tak v zatáčce nad pastvinami často vylezou brzo šutry). díky všem za perfektní úpravu.
Lužické hory
Vloženo 7.1.2017 20:07  
Jedlová(žel.st.)-Stožecké sedlo...projeto velmi pěkně lyžaři...PodPtačincem-německá magistrála-až nad Hubertusbaude...perfektně řízlé stopy na válcovaném podkladě...chata Luž(super polévka Elixír Luž-pak to jelo samo:-),nahoru nepoužívanou sjezdovkou a průsekem...projeto lyžaři,dále po magistrále pod Trojhran...nejdřív stopa jen od lidí,pak krásná stopa stopovačem vlevo od hřebenovky(Němci se číní:-)...UJána...projeto lyžaři,ale nic moc,směr "pod Suchým vrchem"...pěkná stopa od stopovače,ale dále na Milštejn vypluženo(asi mají lesáci moc nafty:-(...zpět na Kaufmanův Buk...přes paseku jen měkká stopa od lyžařů,Nová Huť...nejdřív stopovač,ale pak už jen stopa od lyžařů...Sv.Antonín...pozor,cesta od Nové Huti směr Svor totálně vyplužená lesníky, lyžovat lze jen na pěkně prošlapané cestě od lyžařů po modré značce,zbytek pěšky...Jedličná,Kytlicképastviny,kaplička,vysílač nad Práchní,kousek zpět a sjezd kolem lomu k benzínce KM Promo(Okrouhlá)...perfektní stopy stopovačem jak od Ski Polevssko,tak od Obce okrouhlá. ... krásných cca 47km za ideálního počasí (stačilo doma namazat 3vrstvy zeleného a drželo to všude bez problémů) ... vřele doporučuji:-)
Lužické hory
Vloženo 6.1.2017 9:27  
Jedličná-kaplička-vysílač nad Práchní a kolečko zpět. 5ka z Jedličné paráda, trochu měkčí stopa, na Prácheň to bylo jen válcované bez stopovače a na loukách dost zafoukané. Krásné svezení s čelovkou, doporučuji.
Lužické hory
Vloženo 2.1.2017 10:37  
Skřítek-Alfrédka-Malý Kotel-Velký Kotel-a zpět se sjezdem na Mravencovku. Pokud se chcete vyhnout davům v okolí Pradědu a netrváte na strojové stopě, tak ideální výlet. Pod Ztracené kameny je potřeba jít pěšky (zpět jsem to asi 1km zkusil sjet, ale jen pro velmi otrlé), pak vrstevnicová cesta perfektní, HS to jela stopovačem za čtyřkolkou, až do Velkého kotle stopa po pár lyžařích, lehce zničená od pěších, ale moc to nevadilo. Sjezd na Mravencovku z Malého Kotle v pohodě ... do půlky koleje od čtyřkolky, ale pak už upraveno rolbou z Karlova, dále jsem nejel ale rolba pokračovala nad Karlov, silnička na Novou Ves se zdála sjízdná, z Maravencovky po modré nahoru v pohodě, ale dolů bych to nejezdil - ke konci občas nějaký kámen ... tj. určitě z Malého Kotle je sjezd bezpečný a lepší. Bufet na Alfrédce zavřený, ale voda v Kotlích příjemně svěží :-)
Hrubý Jeseník
Vloženo 26.12.2016 22:36  
Smědava-Jizerka po Knížecí-Předěl-Smědava-Knajpa a zpět ... příjemná klasika, taková jarní s vlahým deštíkem:-), sněhu dostatek, na KX65(na podkladu) to drželo jak hřebíky a překvapivě celkem jelo.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 25.12.2016 12:03  
Bedřichov-Hřebínek přes Olivetskou horu ... nejezděte na Olivetskou horu, jsou tam kameny a zničíte lyže!!!, panelka, Smědava a zpět ... všude super, až na tu horu.
Veškeré kolize způsobuje neznalost pravidel!"3. Je-li proříznuta jen jedna stopa a zbytek trati je upraven pro bruslaře, má přednost lyžař jedoucí vpravo, bez ohledu na to, jede-li z kopce nebo do kopce." - viz. http://www.jizerskaops.cz/jizerska-magistrala/pravidla-pro-bezkare/ ... tj. pokud někdo jede ve stopě vlevo,byť s kopce musí jet tak, aby dával přednost stoupajícím (a pokud to neumí a nezvládá, tak ve stopě nemá co dělat, vždy může jet pomaleji!)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 8.12.2016 12:43  
Bedřichov-Hřebínek-Knajpa-Kristiánov-Bedř. ... na klasiku krásné svezení s čelovkou...konec ve 22hod (v pohodě jedničkové lyže). Od N.Louky jsou koleje od traktoru, ale stopa od lidí slušná. Pak jsou zas koleje z Kristiánova k rybníku. Pro klasiky nejsou koleje větším problémem. Paradoxně už to není nic moc, na základním okruhu, kde je stopa již dost ledová-pro dobrý odraz už by to bylo spíš a klistr, všude jinde v pohodě na V45. Snad sníh to očekávané oteplení přežije.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 3.12.2016 20:14  
Smědava-Jizerka po Jezdecké-Mořina parkoviště a po Promenádní zpět prostě paráda na jedničkové lyže, krásná tvrdá rychlá stopa, na modré extře to perfektně drželo. skate by byl taky super ... protaženo rolbou. Nahoru na Knajpu už to je o poznání horší, kroužek kolem Smědavské hory s krásným výhledem ... prostě na druhou stranu od Smědavy neupravováno, pouze projeto lyžaři, zase o poznání méně lidí. Parkoviště na Mořině praskalo ve švech, Smědava je příjemnější ... akorát je zavřená hospoda, ale Kiosek to jistí.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 19.1.2016 23:59  
Polevsko: od kapličky klasickou 5ku - je potřeba ji jezdit ve směru Luž.30(nikoliv jak se jede Polevská lyže), tj. vyhnout se sjezdu ke Kytlickým pastvinám, tam jsou prostě kameny - jediné místo na celé trase, ale na ničení lyží to stačí(pokud to jde člověk do kopce tak není problém), stopa trochu horší-"vyšmatlaná", jinak bruslařský okruh kolem louky hezký, kroužilo tam plno lidí ... pak od kapličky k vysílači, dolů na Prácheň, zpět až k hřišti - všude kvalitní stopy-nádhera naprosto doporučuji ... večer s čelovkou, -10st., drželo to pěkně na zeleném s lehkým přetření modrým
Lužické hory
Vloženo 10.1.2016 18:46  
Stožecké sedlo- Pod ptačincem, po něměcké straně a pak po lyžařské cestě na chatu Pod Luží, zpět přes německou (hned průsekem nad sjezdovku-červená je samý kámen) stranu po magistrále, sedlo pod Ptačincem, kousek do kopečka a z JV strany pod Pěnkavčím vrchem - nejlepší úsek... a k autu. ...sněhu dost málo 2-10cm, je to na kameňačky, sjezdům je potřeba se vyhnout, nebo sejít ... ale stromy zasněžené, takže pro turisty pohádka a na trénink (pokud člověk neřeší pár škrábanců) taky v pohodě.
Lužické hory
Vloženo 5.4.2015 16:20  
okruh: Stožecké sedlo, zprava kolem Pěnkavčího vrchu, po lyžařské cestě na chatu Pod Luží, zpět přes německou stranu po magistrále, sedlo pod Ptačincem a k autu. ...sněhu celkem dost 10-15cm, tam, kde se pohybují jen lyžaři, tak je to super, jinde bohužel hodně rozšmatlané od pěšáků:-(, asi nejmíň sněhu bylo od sedla pod Ptačincem na Stožecké sedlo, zde už je to místama vytáté (zatím lze objet bez sundávání lyží). Je to určitě na starší lyže, ale jako dubnové svezení super.
Lužické hory
Vloženo 12.2.2015 8:16  
Stožecké sedlo, doprava kolem pěnkavčího vrchu, hranice - stopa od lidí, po hranicích směrem k chatě pod Luží (přímo k chatě pak zas už jen od lidí) a na německé straně strojová stopa velmi dobré kvality (pod Ptačincem, celá německá magistrála a dolů na Neu Sorge, tvrdá, večer umrzlá (nově projetá po oblevě), krásné svezení, sněhu dost na jedničkové lyže, na fialovém klistru to při cca -1st.C jelo parádně.
Lužické hory
Vloženo 21.1.2015 19:37  
Pustevny: http://beskydska-magistrala.msregion.cz/zima/ Trasa 5D, závodní 5km-pouze na bruslení, občas trochu hlíny. 5E(9km) je ideální v déce cca 8km-klasika i skate, ale pak je tam úsek asi 1km v nejnižším místě, kde je to na pěší chůzi (málo sněhu,štěrk), 5C-směr chata Mír-ideální na klasiku, v ploše na bruslení občas vyrytý nějaký ten kámen, na chatu Mír ovšem nelze dojet, dole už chybí sníh. 5G perfektní na bruslení i klasiku. Celkový dojem velmi dobrý, nejlepší běžkování v Beskydech, když níže je to jak na jaře.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 21.1.2015 19:25  
Bumbálka směr Polianky, ledová rozbytá stopa, jsou tam kameny, kořeny ... sněhu okolo dost, takže alternativní stopy přes louky parádní, ale na magistrále jenom na šutračky a pro nadšence.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 18.1.2015 12:11  
Trasa J70 - Skřítek-Žlutý potok občas nějaký ten kamínek nebo hlína-lze se vyhnout, od Žlutého potoka již perfektně řízlá stopa na Alfrédku-na jedničkové lyže, Alfrédka-Jelení studánka-slušně šláplé od turistů, hřeben sjízný až na vrchol Vysoké Hole-zde tak 500m sníh vyfoukaný, nutno jít pěšky. Ovčárna-ČHS - slušně projeté rolbou(2stopy klasika,skate), ve sjezdu ze Švýcárny pár vydřených míst, lze vpohodě objet. Hřebenovku z ČHS jsem vynechal a vrátil jsem se po lyžařské cestě. Na Praděd lze dojet cca 200m pod vrchol, pak vyfoukaný asfalt. V součtu perfektní lyžování, zvlášť okolí Alfrédky krásné stopy s minimem lidí, bufet otevřený. Při odjezdu z Pradědu začalo sněžit, a ráno v Horním Benešově tak 10cm mokrého sněhu ... ale nahoře to bude dnes perfektní.
Hrubý Jeseník
Vloženo 1.1.2015 21:11  
Polevsko: Okruh od kapličky nad vlekem - uválcováno i na skate (občas leze tráva takže dvojkové lyže), jinak pěkné svezení. Okruh od kapličky na Prácheň k vysílači je na starých lyžích sjídný, ale s místy koukajícími kameny, bohužel jsem potkal ve stopě auto, takže docela slušnou stopu od lidí dost zničilo :-(
Lužické hory
Vloženo 1.1.2015 21:06  
vím, že to sem nepatří, ale když čtu tu diskuzi o přednosti v jízdě a rady: " uhýbám vždy.." apod., tak už chápu, proč je tolik zbytečných kolizí.
Na širší cestě(všechny rolbované cesty, byť úprava proběhla třeba před týdnem) přednost má vždy člověk jedoucí vpravo... když někdo jede levou stopou, protože je vyřízlá a lepší, tak musí vždy ustupovat, ať jede z kopce, či do kopce a za případnou kolizi je odpovědný tento člověk (a pokud si netroufá vystoupit z kopce ze stopy, tak tam nemá co dělat a jet po pravé straně třeba pluhem).
Pravidlo o přednosti lyžaře z kopce je pouze v případě jedné stopy třeba jeté lyžařem nebo skútrem - bohužel tohle pravidlo na rolbovaných cestách je nesmysl, byť si někteří jedinci myslí opak a tento mýtus defakto z historie lyžování pořád přežívá.
Prosím proto všechny, jezděte vpravo a dávejte přednost uhnutím do pravé strany.(tj. kdo by uhýbal "do příkopu" má přednost)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 29.12.2014 23:40  
Souš-Smědava: ráno pěkně projeté od lyžařů...dokud mě málem nepřejelo auto ze spoda a nerozrylo stopu (nešla by zavírat závora? kvůli takovým idiotům,rolbař by ji musel otevřít), na Knížecí cestě na jednom místě pár kamínků pod stromem, k Václavíkové studánce na "oko" krásné, ale míst s kamínky hlavně níže celkem dost - tam lze jet jen s velkou opatrností, Promenáda a okolí perfektní. Zpět na Souš po silnici už projela rolba se stopovačem, takže zpět k autu pěkné svezení.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.12.2014 21:06  
Smědava-Knejpa-Josefův Důl-zpět-Kristiánov-Krásná Máří-Smědava ... podmínky nad očekávání dobré, sněhu je sice celkem málo a člověk píchá občas až do asfaltu, ale až na pár kamínků(drobný štěrk) při sjezdu na Kristiánov a pak na panelce, kterým se dá celkem vpohodě vyhnout naprosto bez škrábnutí. Sníh super, na zeleném to krásně stoupalo. V pohodě na dvojkové lyže.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 27.12.2014 19:14  
Polevsko: Na louce od Kapličky je na "travních" lyžích pěkné svezení (kdyby pod tím prašánkem cca 10cm byl podklad, tak to nemá chybu) do lesa nemá smysl jezdit, tam drhnou kamínky (tak cca 5cm sněhu).
Lužické hory
Vloženo 23.12.2014 10:08  
Ovčárna-sedýlko rolbou na bruslení a 2 stopy, ze sedýlka na Švýcárnu jsou stopy skútrem, ale je to na dvojkové lyže-občas tráva, nějaký ten kamínek. Ze sedýlka na Praděd je to tak 500m super, pak kousek příkopou a závěr je vyfoukaný na asfalt - tj. s lyžema v ruce. Ze Švýcárny se dá pokračovat až na Červenohorské ... ale na kameňáčkách, hlavně sjezdy jsou bohužel neřešitelné bez škrábnutí (chybí podklad, takže je potřeba nebrzdit :-), bez sundání jsem to proletěl jenom s pár škrábanci, ale je to pro nadšence, pak ale traverzová cesta cca délky 6km je pěkně projetá lyžaři, tam je to pěkné svezení (pokud to ovšem neodtálo- bylo to tak 10cm mokrého sněhu, takže stačí den tepla a je to pryč).
Hrubý Jeseník
Vloženo 13.2.2014 6:53  
Už to "skoro" nejde...ze Stožeckého sedla na Ptačinec to je 50% přenášení, pak už na kameňačkách se dá dojet až na chatu Pod Luží (okolo Luže je skoro jedno jestli po značce, nebo po lyžařské cestě), zpět německou stranou to bylo docela ucházející. Přejezd po žluté ze Žitavské magistrály na Ptačinec trošku o ústa, ale bez sundávání. Nejlepší je cesta od Ptačince východní stranou kolem Pěnkavčího vrchu až po sjezd k magisrále(sjezd moc nejde), po magistrále s jedním přenešením zpět na sedlo. Pokud nenapadne, tak je to jen pro velké nadšence ačkoliv je s podivem, že nějaký sníh (led) se drží.
Lužické hory
Vloženo 3.2.2014 9:47  
Postřehy ze čtvrtka a neděle. Sněhu není opravdu moc, je to "travní" lyžování, ale na starých lyžích to jde. Od kapličky přes plán je to dost sfoukané, u lesa je stopa slušná, na hlavní cestě na polevské pastviny je vrstvička sněhu, na které se docela dobře jede, kameny jsou u křížku, tam se tomu nedá vyhnout, bohužel po této cestě prošel dav volů a krav(i stopou), takže se podmínky oproti čtvrtku zhoršily. Od pastvin na Jedličnou je to totálně nesjízdné. Kočárovku rozjezdily auta , takže taky nic. Nejlepší podmínky jsou spíš na druhou stranu od kapličky směrem na Prácheň, na cestě v lese jsou kameny, ale celkem to projet lze (na starých lyžích!), na loukách, především na první to vypadá jako v zimě, tam je sněhu dost, u vysílače se to obkroužit taky dá dobře až na pár krtinců. Jinak atmosféra je super, stromy zapadané, ojíněné ... chybí akorát ten sníh na zemi, ale lyžařů jsem potkal docela dost.
Lužické hory
Vloženo 2.12.2013 10:18  
Ovčárna-Švícárna urolbováno a vyřízlé 2 stopy, tak 50cm sněhu, -6st., dále na Červenohorské projeto pouze lyžaři (dole tak 15-20cm sněhu, +1st.), ale na klasiku slušné, kameny nikde, takže lze i na dobrých lyžích. Na Praděd jen jedna stopa a dost foukalo. Parádní lyžování na úvod sezóny.
Hrubý Jeseník
Vloženo 5.4.2013 14:09  
okolí Luže nejlepší sněhové podmínky za celou zimu ... projeto ze Stožeckého sedla, Pod Ptačincem, pak na německou stranu do Neu Sorge, po lyžařské magistrále německem na chatu Luž a pak od Trojhranu druhou stranou kopce zpět do sedla. Sněhu všude plno, stopy od turistů dobré kvality, v Německu a v okolí Luže jsou upraveny skůtrem.
Lužické hory
Vloženo 25.1.2013 10:29  
Ve Velkých Karlovicích probíhá úprava na Karlovskou 50ku, perfektně upravené traverzovky - nový netknutý manžestr, na straně stopa stopovačem, dole v údolí tak 5cm sněhu na kvalitním podkladě. Jediné horší místo bylo v místě ve sjezdu k pile, kde zrovna rolba nahrnovala z louky sníh, ale do rána to předpokládám upraví.
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 2.1.2013 11:50  
Ovčárna-Švícárna-ČHS a zpět + Praděd ... slušný sníh, bohužel neslušní turisté, kteří i na 15m široké cestě vlezou na kraj a dupou ve strojově upravené stopě - sjezd ze Švícárny, v zatáčce v korýtku lesem sundejte na těch 50m lyže-jsou tam kameny a i rozházené kamínky (nedá se tomu úplně vyhnout)...ještě 29.12. to bylo bez kamenů, paseka již úplně v pohodě šusem, jinak slušné i na bruslení, zkratka po modré krásně vysněžená - na cestu dolů ideální...., pak poslední úsek na Praděd vyfoukaný jako skoro vždy .. .ale to už je tak 200m a za toho panáka Pradědu na Pradědu to stojí :-)
Hrubý Jeseník
Vloženo 2.1.2013 11:41  
od rozcestí"maravencovka" - Alfrédka ... dostatek sněhu na lyžařské cestě přes rozcestí na Malý Kotel, turisty krásně projetá cesta na Skřítek - pěkný sníh, dvě stopy, hřeben překvapivě dobře sjízdný-prašánek (jenom při výstupu na Ztracené kameny je nutno občas sundat lyže), sjezd z Jelení studánky na Alfrédku kolem tyčí trošku pro odvážné, ale lze oběhnout po značce pěšky, pak už v pohodě. Celá cesta z Alfrédky přes Malý a Velký Kotel pškně projetá turisty na klasiku ... z Velkého kotle zpět do Karlova ale už je nutno jít pěšky. Ze zpráv od kamarádů - na Nové Vsi okruh na klasiku i bruslení na loukách, lze bruslit i po hlavní cestě z Nové Vsi na Alfrédku (asi raději na horších lyžích, ikdyž snad bez kamínků).
Hrubý Jeseník
Vloženo 25.1.2012 8:43  
Asi nepřekvapí, když napíši že jsou na Polevsku ideální podmínky ... základní tratě najety stopovačem (na bruslení okruh najetý ale není), sněhu dostatek.
Lužické hory
Vloženo 1.1.2012 19:17  
Okruhy kolem Klínů stále v pohodě, ale bylo 8st. a sníh strašně mokrý a mizí před očima.
Východní Krušné hory
Vloženo 31.12.2011 19:04  
Jeli jsme z Mníšku Německem na Heidelberg, pak nahoru na magistrálu a směr Dlouhá Louka, zpět po magistrále na Klíny a do Mníšku. V Německu vše projeto jak na bruslení tak stopovačem, teď je to po sněžení perfektní, ale někde je jen cca 10 cm prašanu bez podkladu, magistrála projeta rolbou k oboře, úsek kolem přehrady Fláje je projet jen skútrem, za oborou už zase najeto rolbou z Dlouhé louky. Klíny a dolů do Mníšku upravené rolbou jak pro bruslení tak klasiku, kolem Klínu už jezdíme 3 dny a i před novým sněhem to bylo slušné ... dnes super lyžování při sluníčku na pěkném sněhu.
Východní Krušné hory
Vloženo 28.12.2011 20:16  
Obleva skoro znemožnila lyžování, pokud je někdo hodně fanatik, tak na starých lyžích si "svůj kilometr" sněhu najde, louky jsou hodně vytáté - mezi 0-15cm sněhu, v lese je 5-15cm. V obci pod tratěmi to bohužel vypadá optimističtěji, než to ve skutečnosti je.
Lužické hory
Vloženo 26.12.2011 18:19  
Ovčárna-Švícárna-Červenohorské a dále ... stopa na klasiku a bruslení byla najeta až odpoledne ke Švícárně, dále na Červenohorské sedlo projeto pouze 2-mi skútry,při bruslení bohužel člověk musel ničit 1 stopu od turistů. Dále na Vřesovou studánku bylo cca 10cm prašanu na původně urolbované trati. Při zpátečním stoupání v posledním úseku na asfaltce na Praděd byl jen klasický problém dost rozbité podložky od pěších turistů a začalo sněžit. Na vrcholu -9st., u Figury -5st., parádní sníh, škoda jen, že se upravuje jen hlavní trasa a nic více(např. okruhy kolem Kurzovky by hodně pomohly, aby se oddělili turisté od tréninků). Honza
Hrubý Jeseník
Vloženo 22.12.2011 22:03  
Okruhy z Jedličné k vleku a k práchenské silnici po sněžení znovu upraveny pro klasiku, sněhu mezi 20-30cm-úplně vklidu na nových lyžích, dokud pořádně nepřituhne tak kousek trati nad Kytlicí nebude nic moc, teče tam voda, do poloviny se dá jet i kočárovka(pak už to je vypluhované lesníky). Jinak super svezení, na červeném sádle to celkem drželo. Škoda že se oteplilo, v úterý bylo sněhu méně, ale zase krásný a akorát tvrdý.
Lužické hory