hejtman – profil lyžaře

Registrován od 1.1.2021, vložil celkem 56 zpráv.

Vložené zprávy

Vloženo 12.3.2023 14:03  
Dnes ráno z Petříkova Levým údolím k Císařské chatě, poté nahoru směr Smrk, okruh Velký Šengen, dolů k Medvědí boudě, zpět nahoru na Paprsek a po magistrále zpět do Petříkova k dolnímu parkovišti. Podmínky ráno téměř ideální, jedny z nejlepších za sezonu, včerejší úprava mírně zapadaná, dnes ráno čerstvě upravena magistrála plus některé menší okruhy, to co jsem jel já moc ne :) Spojka z dolního parkoviště na magistrálu taky sjízdní, jen ten sjezd dolů už jsem nejel, občas koukaly kamínky, ale někteří jeli až dolů. Kolem poledne už na slunci sníh tál, navíc na magistrále mraky lidí, tak už to nebylo ono, ale od začátku po příjezd na Paprsek luxus.
8:47
8:48
8:52
8:52

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6) + jejich polohy na mapě

Rychlebské hory
Vloženo 26.2.2023 19:32  
Dnes odpoledne Skřítek - Alfrédka a zpět, sněhu všude dost už od Skřítku, úprava z rána zapadaná, ale za mě parádní zimní podmínky. Vytrvale sněžilo, což je taky fajn, lidi po 3 hodině minimum.
Hrubý Jeseník
Vloženo 15.2.2023 14:16  
Dnes dopoledne ČHS - Švýcárna - Praděd - Ovčárna - Švýcárna - ČHS. V Šumperku mlha, nahoře na ČHS azůro a lehce pod nulou. Včerejší večerní úprava, vymrzlé stopy, paráda. Nahoru jsem jel zkratkou (ne přes Petrovku), což nikomu nedoporučuji, extra tvrdé, boulovaté, rozšlapané. Lidí po Švýcárnu málo, potom už více, mezi Pradědem a Ovčárnou doslova davy - pěšci, sáňkaři, psovodi a kočárkáři v přesile tak 50:1, nepřeháním... Po desáté hodině začaly stopy hodně měknout, už to nebylo ono. Sjezd pod Švýcárnou lehce rozbitý, ale s opatrností sjízdný úplně v pohodě, horší to bylo se střídáním zmrzlé stopy ve stínu a rozbředlé na slunku, na to je třeba dávat pozor. Parking na sedle pro běžkaře za 200.
9:01
9:02
9:39
9:39

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6) + jejich polohy na mapě

Hrubý Jeseník
Vloženo 10.2.2023 12:59  
Dnes okruhy na Skřítku, projel jsem asi vše, co se dá jet na straně u chaty, kromě Traťovky, ale i tam je to krásně upravené až k silnici, byl jsem tam ve středu. Úprava už starší, ale pořád povětšinou parádní vymrzlá stopa. Trochu horší stav má klepáčovský okruh, a potom sjezd z Hvězdy na Rabštejn, tam už v nižších partiích začíná být znát nedostatek sněhu, místy něco leze (i kamínky), tak pozor, ale sjízdné je to bez problému celé až na Rábl. Modrý i zelený okruh v top stavu, překvapivě dobrá je i spojka lesem na zeleném. Lidí ráno minimum, počasí super.
8:52
9:19
9:46

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Hrubý Jeseník
Vloženo 4.2.2023 18:21  
Dnes odpoledne opět Skřítek Rabštejn, parádní podmínky, díky rolbaři za úpravu a úklid po vichřici. Kolem čtvrté hodiny už velmi málo lidí, jelo se moc dobře.
Hrubý Jeseník
Vloženo 2.2.2023 20:09  
Dnes odpoledne Skřítek Rabštejn a zpět. Sněhu všude dost, úprava včerejší a na tom dost čerstvého pomalého sněhu, hodně náročné pro klasiky, pro bruslaře ještě horší. Teplota kolem nuly, silné sněžení, vítr v normě, lidí minimum, na Rabštejně jsem byl sám.
Hrubý Jeseník
Vloženo 29.1.2023 15:09  
Dnes Paprsek, parádní jízda. Start Petříkov od dolního parkoviště, původní plán byl na Smrk a Lesní bar a přes Ramzovou zpět, ale vzhledem k tomu, že včera okolo Paprsku pršelo a namrzalo to, tak stopy byly hodně ledové, tak nový plán byl jet tam, kde bude čerstvá úprava, což byla dobrá volba. Takže trasa Petříkov, po magistrále na Palaš, okruh Pralinka, chata Paprsek a zpět po Magistrále do Petříkova, vše v čerstvé ranní úpravě. Sněhové podmínky dobré, jen velký pozor ve sjezdu od rozcestí Černý potok dolů do Petříkova, na několika vyplužených místech lezou výrazně kameny. Ráno lidí velice málo, na Pralince skoro nikdo, potom po pivní pauze na Paprsku už davy, běžkaři, pěší, psi, jeden kočár bez lyžin a jeden cyklista. Celkově velmi dobré, leč pár cm sněhu navíc by to chtělo...
9:25
9:25
10:28
10:38

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Rychlebské hory
Vloženo 28.1.2023 7:32  
Včera odpoledne Skřítek - Alfrédka a zpět. Ze Skřítku pod kopec špinavé a ledové, ale jet se dá, nahoru pod Ztracené kameny pěšky, dolů určitě nejezdit, na mnoha místech lezou kořeny a kameny. Potom od rozcestí už v pohodě sjízdné, ke zvoničce ledové a nic moc, od zvoničky a Alfrédce už OK. Jel jsem i okruh Ostružná, zde sněhu hodně, ale stopa spíš turistická, úprava už moc nebyla znát, bruslit nemožno, v zadní straně okruhu dva potoky přes cestu, nutno přenést, druhý se dá i přejet. Celkově vcelku OK, ale sněhové podmínky na Paprsku, kde jsem jezdil v týdnu, mnohem lepší.
Hrubý Jeseník
Vloženo 17.12.2022 6:55  
Včera odpoledne z Petříkova na Paprsek a zpět, podmínky téměř TOP, čerstvá úprava i se stopami na klasiku, jen těsně pod rozcestím Černý potok směrem na Petříkov par kamínků. Jinak paráda - viz fotky.

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6)

Rychlebské hory
Vloženo 10.4.2022 13:45  
Start z Petříkova, malý kousek pěšky, na lyžích od rozcestí nad Petříkovem, k rozcestí Černý potok občas lezou kameny, nahoru v pohodě, dolů na starším materiálu taky s větší opatrností sjízdné. Potom už luxusní jízda až k chatě, tam jsme jeli vrchem - Malá pohádka, to byla nejlepší část v prašanu úplně bez lidí. Jinak lidí málo, mírná převaha pěšky, mimo magistrálu vůbec nikdo. Vytrvalé mírné sněžení, pár dnů to ještě půjde.
Rychlebské hory
Vloženo 3.4.2022 18:15  
Z Petříkova na Paprsek, na lyžích hned od parkoviště před vesnicí, vše sjízdné, nahoru přes Smrk k chatě, pak všechny včera upravené okruhy a něco málo v prašanu. Podmínky jak v půlce ledna, trvalé sněžení, lidí pár.

» Zobrazit všechny fotky (celkem 5)

Rychlebské hory
Vloženo 2.4.2022 13:51  
Ze Skřítku pod Ztracené kameny nesjízdné, takže pěšky. Odtud ranní úprava, zpočátku dost špinavé, od zvoničky až pod Malý Kotel potom dobré, kolem Alfrédky výborné. Bufet uzavřen. Nového sněhu na Skřítku tak 1 cm, kolem Alfrédky tak 10. Lidí málo, cca 5 běžkařů a pár pěšců. Na duben výborné, mnohem lepší běžkování než stejné místo 14 dní zpět.

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6)

Hrubý Jeseník
Vloženo 20.3.2022 15:27  
Ze Skřítku na Alfrédku a zpět. Ze Skřítku pod Ztracené kameny nesjízdné, nutno pěšky, potom už na lyžích, ke zvoničce mnoho jehličí, potom trochu lepší. Ve stopě ale často nečistoty, takže jsem jel soupaž středem, tam velmi tvrdé a přiměřeně hrbolaté. Cca od odbočky na Vilemínku už se jelo dobře, okruh Ostružná taky. Při cestě zpět už střídání ledových míst a kaše na sluníčku. Sněhu dost, ale za mě asi letos naposledy, pokud jako loni nenasněží v půlce dubna 20 cm...
Hrubý Jeseník
Vloženo 17.3.2022 13:18  
Dnes Paprsek. Z Vrbna od sjezdovky teoreticky sjízdné celé až k chatě, prakticky se střídají místa špatná a tragická (foto), takže jsem nahoru šel pěšky, dolů jsem dojel k Dalimilově rozhledně, to bylo ok, dál už ne. Nahoře od chaty jsem jel Velký Šengen, zajížďka na Smrk, pak Pohádka. Úseky níže položené hodně ledu a jehličí, čím výše tím lépe, občas i velmi dobré podmínky (polská část Šengenu), zvlášť tam kde bylo čerstvě upraveno. Celkově spíše dobré, ale oteplení je a bude znát, tak kdo by si chtěl na Paprsku dobře zajezdit tak rychle.
8:32
8:32
9:40
10:05

» Zobrazit všechny fotky (celkem 5) + jejich polohy na mapě

Rychlebské hory
Vloženo 8.3.2022 17:35  
Odpolední vyjížďka ČHS - Praděd a zpět. Podmínky téměř ideální, jediné ledové místo je tak 50m hned u vysílače, sjezd z Pradědu k odbočce na Švýcárnu rozdupán pěšími, ale dalo se, jinak parádně upraveno až na sedlo. Azůro, lidí málo. 1*
13:33
13:51
14:25
14:48

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6) + jejich polohy na mapě

Hrubý Jeseník
Vloženo 26.2.2022 15:46  
Ráno z Dolní Moravy, dalo se jet už rovnou od horního parkoviště, magistrála na Slaměnku sice včera upravená, ale celou dobu hustě sněžilo, a pod hřebenem i dost foukalo, takže stopa buď vůbec, nebo prošlapaná od lidí. Byla to tím pádem docela dřina, ale komu nevadí právě zimní podmínky tak OK. Nahoru jsem potkal tak 5 lidí, dolů o něco více, ale celkem pusto prázdno.
10:25
10:25
11:20
11:20

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6) + jejich polohy na mapě

Králický Sněžník
Vloženo 24.2.2022 7:53  
Odpolední vyjížďka Skřítek - Pod Ztracené kameny - Alfrédka - okruh Ostružná - kolem Žlutého potoka dolů - Skřítek. Kopec ze Skřítku pod ztracené kameny v překvapivě dobrém stavu, jen to trochu lepilo vzhledem k teplotě lehce nad nulou, potom od rozcestí až po Alfrédku naprosto parádní podmínky, čerstvá ranní úprava, mírně pod nulou, slunečno, vítr mírný, kromě části okruhu Ostružná, kde trochu foukalo. Sjezd kolem Žlutého potoka jsem jel už za soumraku, nahoře pomalé, pod cca 950 m výšky zmrzlo to, co předtím přes den roztálo, takže rychlá palba. Zpět na Skřítek trochu horší stopa, ale v pohodě sjízdné. Celkově vydařený výlet, lidí velmi málo.
Hrubý Jeseník
Vloženo 22.2.2022 18:11  
Skřítek - Rabštejn - Skřítek + okruhy na Skřítku (ten přes sjezdovku jsem nejel). Vše sjízdné, tvrdý ledový podklad a na tom dle výšky a množství stromů tak 2 až 10 cm čerstvého sněhu. Větviček a šišek přijatelné množství, horší na červeném okruhu a hlavně cestou na Rabštejn, tam občas lezou i kameny. Poslední lesík před chatou už jsem jel spíš po ledu a šiškách, ale sjízdné to s opatrností bylo. Teplota kolem nuly, sněhové přeháňky, lidí velmi málo, na množství sněhu překvapivě velmi dobré podmínky.
Hrubý Jeseník
Vloženo 19.2.2022 20:14  
Paprsek, podobná trasa jako kolega v příspěvku pode mnou, jen opačným směrem. Popis přesně sedí. Pro ilustraci dávám foto, nahoře to bylo samozřejmě lepší :) zejména po projetí rolbou, takže se to dalo, ale žádná sláva...
Rychlebské hory
Vloženo 18.2.2022 18:22  
Ze Skřítku na Alfrédku a zpět. Nahoru k rozcestí Pod Ztracené kameny pěšky, šlo by to i jet, sněhu dost, ale stopa hodně špinavá a plná něčeho, takže jsme radši nesli. Od rozcestí až na Alfrédku podmínky výborné, včerejší úprava, na které bylo zpočátku lehce, později více nasněženo. Teplota kolem nuly, nahoře lehce pod, sněhové přeháňky. Pod odhadem 950m dolů na Skřítek déšť. Lidí velmi málo. Netřeba se bát vyrazit, nad 1000m to bude o víkendu asi dobré...
Hrubý Jeseník
Vloženo 12.2.2022 15:57  
Z Písařova z vrchu přes Svatou trojici na Severomoravskou chatu a zpět. Parádní včerejší úprava, po noci pěkně promrzlá, ze začátku občas lepší jet po louce, od hájovny pak už bez problému. Celou dobu azůro, ráno nikde nikdo, na Severomoravské super pivo, cestou zpět už více lidí a na sluníčku sníh hodně měknul.
9:22
9:55

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Králický Sněžník
Vloženo 6.2.2022 11:53  
Dnes ráno Paprsek, start z Vrbna, nahoru k chatě kolem rozhledny, pak Pralinka, celé v prašanu bez úpravy, ale tvrdý podklad že včera, takže OK. Poté po Magistrále k lovecké chatě, a dolů do Vrbna přes velké Milíře, tady už v čerstvé úpravě, která ale rychle zapadávala. Celou dobu sněžilo, vítr jen místy, bez problémů. Lidí jsem potkal tak 10.
Rychlebské hory
Vloženo 4.2.2022 15:45  
Dost všemi směry, jel jsem Skřítek - Rabštejn a sněhu všude moc.
(Odpověď na dotaz uživatele Martina z 4.2.: Jak to vypadá se sněhem na skřítků. Je ho tam dost nebo tam nemá cenu jezdit? Diky)
Nízký Jeseník
Vloženo 1.2.2022 14:24  
Dnes start v Koutech, parking ve skiareálu, přešel jsem cestu a hned jsem nasadil, potom po Suchostránské cestě nahoru na ČHS, tak půl cesty úplně bez úpravy, vyhrnuto to není jak píšou na jdemenabezky, druhá půlka tak týden stará úprava, skoro nebyla znát... Stopa žádná, nahoru to šlo, dolů určitě nejezdit, zmrzlé koleje od auta a cca dvou pěších odvážlivců. Od ČHS přes Petrovku k Pelikánovi, včerejší úprava, na ní nejmíň 10 cm prašanu. Od Pelikána lze uprostřed cesty až k mostu, přešel jsem cestu a pod dráty pod sjezdovkami doslova až k autu. Za 20 km jsem potkal tak 10 lidí, všechny v úseku mezi ČHS a Petrovkou. Lehce pod nulou, trvale sněžení.

» Zobrazit polohu fotky na mapě

Hrubý Jeseník
Vloženo 28.1.2022 17:20  
Skřítek - Pod Ztracené kameny - Alfrédka - Pod Malým kotlem - Mravencovka - Alfrédka - kolem Žlutého potoka - Skřítek. Sněhu moc i v nižších partiích, celou dobu sněžilo, chvílemi hodně, ranní úprava zapadaná a zafoukaná, klasika šla ale v pohodě. Lidí málo, paráda. Nenechte se odradit předpovědí vichru na horách, nahoře foukalo mnohem míň než dole v Šumperku.

» Zobrazit polohu fotky na mapě

Hrubý Jeseník
Vloženo 22.1.2022 15:04  
Dnes ráno z Červenovodského sedla okruh kolem Bukovky, směrem tam přes sjezdovky, pak nahoru krpálem k horní stanici lanovky a zpět druhou stranou nad Čenkovicemi. Po vydatném nočním sněžení stopa jen od lidí, ale v prašanu pěkné svezení, sněhu všude dost. Lidí ráno málo, když jsme se vraceli tak už více, parkoviště plno.

» Zobrazit polohu fotky na mapě

Okolí Suchého vrchu a Čenkovic
Vloženo 26.12.2021 17:48  
Paprsek - Pralinka, dolů k Medvědí boudě, zpět Paprsek a Pohádka. Ráno -15, azůro, hodně málo lidí, paráda. 10 či 15 cm sněhu navíc by pomohlo, občas leze podklad. Cesta nahoru ledová, tak pozor.

» Zobrazit polohu fotky na mapě

Rychlebské hory
Vloženo 24.12.2021 11:13  
Dnes ráno krátká vánoční projížďka na Skřítku. Projeto vše co bylo nedávno upraveno - nejprve klepáčovský okruh, potom modrý a na závěr červený. Klepáčovský okruh má v nižších partiích už teď málo sněhu, oblevu asi nepřežije, dokud znovu nenasněží. Modrý okruh celkem OK, v lese za chatou jako vždy nic moc, část u posedu ale asi nejlepší pojezd z celé trasy. Červený okruh jsem jel nakonec, kdy už se oteplilo a pršelo a sníh doslova mizel před očima, jinak byl ale sjízdný bez problémů. Ráno při příjezdu -3 a lehké sněžení, při odjezdu +1 a déšť, takže oteplení v přímém přenosu. Lidí jen pár, většina šla nahoru směr Alfrédka.

» Zobrazit polohu fotky na mapě

Hrubý Jeseník
Vloženo 21.12.2021 18:28  
Dnes odpoledne ČHS - Švýcárna - ČHS. Trasa rolbou neupravená, stopa solidně vyšlapaná od lidí. Podmínky dobré, na tvrdém zmrzlém podkladu cca 10 cm prašanu, u sedla míň, u Švýcárny víc. Zataženo, trvale sněžilo, na Švýcárně -9, na sedle -6. Lidí málo.

» Zobrazit polohu fotky na mapě

Hrubý Jeseník
Vloženo 12.12.2021 13:16  
Dnes Skřítek - Pod Ztracené kameny - Alfrédka - okruh Ostružná - sjezd kolem žlutého potoka - Skřítek. Všude TOP podmínky, jediné horší místo sjezd kolem žlutého potoka, tady kdo se bojíte o skluznice tak dolů raději nejezdit, občas něco leze, ale v pohodě sjízdné. Ráno v devět parkoviště Skřítek hodně naplněno, v 11 už plno a fronta na parking, ale ve stopě lidí přiměřeně, na okruhu téměř nikdo. Bufet Alfrédka otevřen!!
9:13
9:41

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Hrubý Jeseník
Vloženo 10.12.2021 18:24  
Dnes z Petříkova, parking až nahoře pod sjezdovkami, z auta hned do stopy, nahoru Levým údolím na Palaš, poté Malý Šengen, oběd a pivo na Paprsku a zpět po Magistrále až k autu. Sněhové podmínky 99,9 %, čerstvá úprava po včerejším sněžení. Na bruslení měkké a pomalé, na klasiku na modrém extra výborné. Mlha, nahoře trochu vítr, ale svezení skvělé, doporučujeme. Lidí velmi málo.
Rychlebské hory
Vloženo 5.12.2021 15:34  
Skřítek - Alfrédka - Skřítek. Ráno minimálně 10 cm prašanu na včerejší úpravě, sněhu dost už od Skřítku, dalo se jet oběma směry i kopec pod Ztracené kameny, nahoře sněhu plno. Alfrédka zavřená, podle stránek až po vánocích. Lidí ráno málo, když jsme se vraceli tak už horší, ale žádné davy.
Hrubý Jeseník
Vloženo 4.12.2021 17:13  
Dnes ČHS - Švýcárna - ČHS, sněhové podmínky TOP téměř 100 % už ze Sedla, na klasiku i bruslení. Počasí nic moc, -5 stupňů, velmi silný vítr a sněžilo, ale na začátek prosince super jízda. Lidí po 15. hodině už celkem málo, tak 50 % běžky a 50 % skialpy, pěšáci, psi , ale všichni se v pohodě vlezli.
Hrubý Jeseník
Vloženo 18.4.2021 12:28  
Dnes ČHS - Švýcárna - ČHS, ráno parádní sněhové podmínky, včerejší úprava v dobrém stavu, TOP lyžování, Švýcárna okno otevřeno. Cesta zpět už horší, sníh měkčí a mraky lidí. Nahoře na Švýcárně 0, na sedle +4, ale pár dní a možná i příští víkend to ještě půjde.
Hrubý Jeseník
Vloženo 17.4.2021 11:09  
Dnes ráno zelený okruh na Skřítku, sněhu dost, počasí jako v lednu, stopa prošláplá běžkaři ze včera, na tom poprašek. Od parkoviště na Skřítku k chatě Alice parádní jízda v prašanu, top stav, kolem Vinné hory probíhá těžba dřeva, cca 100 m jsem nesl, pak spojka na Hvězdu sjízdná s velkou opatrností, leze hodně kamení, na Rabštejn od pohledu sjízdné možná na kole, na lyžích určitě ne :) Kopec od Hvězdy směr Skřítek nesjízdný, leze asfalt, kdo by jel směrem dolů pozor na to. Po cca 200 m jsem nasadil a odtud až na Skřítek většinou naprosto bez problému. Počasí kolem nuly, sněžilo, a to chvilkama dost, takže minimálně zítra ještě v pohodě sjízdné. Foto je z těch lepších úseků :)
8:53
9:24

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Hrubý Jeseník
Vloženo 2.4.2021 18:41  
Ráno klasicky ze Skřítku na Alfrédku, pěšky tentokrát ještě kousek za rozcestí Pod ztracenými kameny (ke studánce), odtud s opatrností sjízdné až na Alfrédku, zpět už jsem jednou nesl, asi 10 metrů u Zvoničky. Jinak se střídaly úseky na hraně sjízdnosti a lepší místa. Čerstvá ranní úprava od Zvoničky po Alfrédku. Ve stínu to jelo dobře, na sluníčku měkké, ale na duben velmi solidní. Bufet na Alfrédce v provozu. Počasí ☀️. Lidí žádní, kromě nás dva běžkaři a asi čtyři pěší.
9:53
9:53

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Hrubý Jeseník
Vloženo 28.3.2021 16:33  
Ráno Skřítek - Alfrédka - Skřítek. Pod Ztracené kameny pěšky, potom až na Alfrédku sněhu dost, bylo to hodně zmrzlé, takže ideální na soupaž, postupně na sluníčku trochu měklo, ale jelo se soupaží pěkně i zpět. Bufet na Alfrédce v provozu. Zásoby sněhu určitě i na příští víkend.
Hrubý Jeseník
Vloženo 27.3.2021 18:52  
ČHS - Švýcárna - ČHS v podvečerním sluníčku, od sedla cca po Petrovku měkké a vodnaté, potom čím dál tvrdší, od Kamzíku spíše led, teplota určitě pod nulou. Sněhu hodně ubývá, ale zatím celé v pohodě sjízdné, úprava parádní.

» Zobrazit polohu fotky na mapě

Hrubý Jeseník
Vloženo 23.3.2021 18:25  
ČHS - Praděd - ČHS. Výborná včerejší úprava, mraky sněhu, lidí tak možná 15 na 25 km, okno na Švýcárně v provozu. Jen trochu divné podmínky, všude mlha, na ČHS 0 stupňů a mrholilo, hned za prvním stoupáním mrznoucí mrholení a cca od Kamzíku prašan, na Švýcárně -5. Měj jsem modrý extra a že začátku jsem musel soupaž, od Kamzíku držel parádně a dolů to svištělo samo, takže vcelku OK volba.
Hrubý Jeseník
Vloženo 20.3.2021 14:28  
Alfrédka a okolí - 100 % TOP stav.

» Zobrazit polohu fotky na mapě

Hrubý Jeseník
Vloženo 28.2.2021 17:10  
Ze Skřítku na Alfrédku a zpět. Pod Ztracené kameny pěšky, potom na Alfrédku hodně zmrzlá a hezky rychlá stopa (předběhli jsme rolbu), okruh Ostružná už v čerstvé úpravě, až na pár známých úseků ve velmi dobrém stavu. Zpět na Skřítek už to začalo hodně měknout a přibývat lidí. Jel jsem celé soupaž na hladkých lyžích.
Hrubý Jeseník
Vloženo 27.2.2021 14:42  
Dnes brzy ráno z Koutů od Pelikána pod Petrovku, poté po Hladové cestě k dolní nádrži Dlouhé Stráně a zpět. Od Pelikána k odbočce na Hladovou cestu asi tři úseky hodně špatné (špinavý led) jinak v pohodě sjízdné. Hladová cesta celá v top stavu. Lidí minimálně.
Hrubý Jeseník
Vloženo 26.2.2021 20:26  
Dnes večer v čerstvé úpravě Skřítek - Hvězda - Skřítek + červený okruh. Dost špatné (ale sjízdné) je to v lese hned za Skřítkem, jinak jsou tam dvě tři horší místa a mimo ně pěkné svezení. Bruslil jsem, potkal jsem dvě srnky, člověka žádného.
Hrubý Jeseník
Vloženo 20.2.2021 17:11  
Dnes výborné svezení, start v Koutech od Pelikána, nová nádherná netknutá stopa směr Petrovka, těsně pod Petrovkou odbočka vpravo a odtud po Hladové cestě k dolní nádrži Dlouhé stráně. Dále přejezd cca 500 m kolejemi od aut k odbočce na Františkovu myslivnu a odtud začínala luxusní upravená dálnice k horní nádrži Dlouhé straně. Poté od přístřešku pod horní nádrží odbočka k horní stanici lanovky Kouty, zde možnost občerstvení. Sjezd po Uhlířské cestě vyhrnutý, hodně ledový, ale dalo se sjet (i když jsme tu jeli jediní...), odbočka k obrázku do půlky vyhrnutá, poté jen lidmi projetá stopa, sjízdné. Od obrázku dolů k areálu Kouty po sjezdovce, zčásti pěšky. U dolní stanice lanovky opět doprava a pod el. vedením tak půl napůl pěšky a na lyžích zpět k Pelikánovi. Krásné počasí, minimum lidí. Od Pelikána až k přístřešku pod Dlouhými stráněmi nás předjel jeden bruslař, my předjeli cca 5 lidí, jinak vůbec nikdo, poté kolem horní stanice lanovky hodně skialpinistů a pěších, běžkaři v minimálním počtu, dolů zase téměř nikdo. Paráda
Hrubý Jeseník
Vloženo 18.2.2021 20:18  
Dnes Hraběšice Rabštejn, při odjezdu odpoledne hodně měkký mokrý sníh, teplo, moc to nejelo, nad Traťovkou k závoře už místy leze asfalt, od závory lepší. Vpodvečer na zpáteční cestě to pořádně zmrzlo, dost pod nulou. Jel jsem celé soupaž a šlo to dobře. Zítra možná poslední možnost v těch nižších polohách.
Hrubý Jeseník
Vloženo 6.2.2021 19:37  
Dnes v podvečer ČHS - Vřesovka - okruhem Šindelná zpět na sedlo - Petrovka - ČHS. Na Vřesovou stopy zafoukané, podklad tvrdý, místy led, jasná převaha pěších a skialpinistů nad běžkaři, hodně foukalo, šlo to, ale nic moc. Na druhou stranu směr Švýcárna lepší, taky trochu zafoukané, ale po další úpravě by to mohlo být dobré. Na otevřených místech opravdu dost foukalo. Celou dobu lehce sněžilo, při příjezdu -6, při odjezdu o dost chladněji.
Hrubý Jeseník
Vloženo 2.2.2021 20:27  
Dnes v podvečer okruhy na Skřítku - červený, Klepáčovský, modrý plus kousek zeleného. Sníh rychlý, vše ve výborném stavu, bohužel asi na pár dní naposledy...
Hrubý Jeseník
Vloženo 27.1.2021 8:02  
Osobně jsem tam nebyl, ale přeposílám info z FB rolbaře na ČHS z 18.01.: Měl jsem snahu vám udělat radost a zprovoznit trasu po Milionové cestě na Videlské sedlo (930 m.n.m.), což jsem částečně splnil, ale pouze na křižovatku pod Velký Klín. Odtud je cesta vyhrnutá a nemá smysl dál pokračovat. Vznikl tím ale aspoň prozatím ( zkušebně ) další okruh na ČHS !
(Odpověď na dotaz uživatele Fabi z 27.1.: Jel někdo z Vidly rozcesti směr Cervenohorske sedlo? Napadlo mě že tam nemusí být tolik lidí a nevím jak to je se stopou. Díky.)
Hrubý Jeseník
Vloženo 24.1.2021 13:08  
Skřítek - Rabštejn - Skřítek. Ráno v osm parádní lyžování, projížděl jsem stopu. Stará úprava a na ní cca 10 cm prašanu, před Rabštejnem už trochu mokré, ale dalo se. Při odjezdu mraky lidí, pokud nenapadne další sníh tak už to bude na Rabštejn složité, ale jinde okolo Skřítku to půjde.
Hrubý Jeseník
Vloženo 17.1.2021 20:22  
Dnes Šumperk, nástup do stopy přímo ve městě za temenickým Penny Marketem, poté nahoru k hájovně, na polích okolo mnoho vyšlapaných stop, občas leze hrubo zoraný podklad, dolů jsem si díky tomu střihl i gymnastiku, pěkné salto :) Od hájovny možno doleva na Bludoveček, rovně směr Kostelíček, nebo doprava ke smetišti. Vše sjízdné vyšlapanou (místy rozšlapanou) stopou. Běžkařů, chodců, běžců, psů i cyklistů mnoho.
Hrubý Jeseník
Vloženo 16.1.2021 14:34  
Dnes ráno Skřítek, projeto úplně vše. Ráno po 7 téměř bez lidí, včerejší úprava dost zapadaná čerstvým sněhem, ale dalo se. Pěkný okruh přes sjezdovku Klepáčov jsem jel první, poté červený a modrý okruh, dále směrem na Rabštejn v horším stavu spojka z Hvězdy a lesík před Rabštejnem, jinak paráda. Poté z Rabštejna zadní cestou, na bilestopy vypadá jako upravená, ale není, jel jsem v kolejích od aut, nic moc. Návrat kolem 11, v tu chvíli už ve stopě plno, i pěších, ale parkoviště nečekaně ještě volné.
Hrubý Jeseník
Vloženo 14.1.2021 15:58  
Dnes jsem viděl několik běžkařů kolem Krásného, jak směr Malín a letiště, tam to moc dobře nevypadalo, tak směr Anenský dvůr, tam byli na poli krásné stopy. Takže lyžovat se dá. Já chci zítra zkusit nějaký okruh okolo Háje a Lováku.
(Odpověď na dotaz uživatele Tuma z 14.1.: Ahoj. Nevite jak to po tom snezeni vypada v okoli Sumperka?)
Hrubý Jeseník
Vloženo 11.1.2021 17:51  
Dnes ráno že Skřítku pěšky pod Ztracené kameny, poté Alfrédka (občas ze stopy leze materiál různého druhu), super sjezd přes Malý kotel na Mravencovku, tou druhou cestou zpět nahoru na Alfrédku (zde dva vytáté žlaby - sjezd tudy nedoporučuji), poté u Zelených kamenů doleva na rozcestí nad Žlutým potokem (celý sjezd luxusně upraven, lze celé ve stopě), a odtud zpět na Skřítek, ale odtud už bez úpravy, nejprve v lese jízda v boulích, poté na cestě slalom mezi větvičkama a šiškama, probíhá zde těžba, ale lze na lyžích dojeď až na Skřítek k cestě. Celkově málo lidí, ☀️, luxusní svezení.
Hrubý Jeseník
Vloženo 9.1.2021 12:22  
Dnes trasa Skřítek - Rabštejn + projety okruhy na Skřítku. Ráno po sedmé velmi málo lidí (úsek Hvězda - Rabštejn jsem jel první), při návratu po desáté už davy, naprosto natřískáno. Kolem Skřítku sněhové podmínky dobré, včerejší úprava plus pár cm čerstvého sněhu, lze jet bez problému klasika i bruslení. Spojka z Hvězdy k cestě na Rabštějn se musí velmi opatrně, v lesíku lezou kameny a jsou tam dvě úplně vytátá místa hned za Hvězdou. Potom na Rabštějn celkem solidní stav, s opatrností se to dá celé projet, ale občas ze sněhu něco leze (i kamení), poslední les před Ráblem tam je to jako vždy špatné, ale projel jsem...
Hrubý Jeseník
Vloženo 8.1.2021 11:27  
Dnes jsem projel trasu z Hraběšic na Skřítek. Od traťovky k závoře neupravené ale sjízdné, od závory na Skřítek včerejší úprava, na množství sněhu dobré, stopa na klasiku místy nepoužitelná, ale většinou OK, bruslení v pohodě. Od pohledu upraveno i směr Rabštejn, ale nezkoušel jsem. Z traťovky dolů směr Vikýřovice nesjízdné.
(Odpověď na dotaz uživatele Vašek z 7.1.: Zdrvím, rád bych se zeptal, jak to vypadá se sněhem na běžky kolem skřítku a v údolí až do Šumperka - dá se sjet do Vikýřovic? Díky...)
Hrubý Jeseník
Vloženo 1.1.2021 14:34  
Dnes ze Skřítku na Alfrédku a zpět. Ze Skřítku pod ztracené kameny po svých ledovým korytem, dolů to byl celkem adrenalinový sport, potom už na lyžích krásně až na Alfrédku. Stopa vyšlapaná po celé délce, skate nemožný. Okruh Ostružná také sjízdný. Ráno jsem byl v podstatě sám, před polednem davy pěších turistů.

» Zobrazit polohu fotky na mapě

Hrubý Jeseník