Petr.H – profil lyžaře

Registrován od 18.1.2020, vložil celkem 99 zpráv.

Co dělám kromě lyžování?

Silniční cyklistika.

Vložené zprávy

Vloženo 25.11.2023 22:26  
Stadion - NL - Hřebínek - Bílá Kuchyně - zpět na Máří k Tetřeví boudě a zase stadion. Klasika skin. Nejhorší úsek had mezi Bukem a NL, ocelové strouhy venku a žluté mokré kaluže, pak se mi nabalil na mokrej skin sníh. Jinak všude dobrý, někde se píchá na asfalt, třeba kolem Máří. Všude možně stopy od aut, traktorů, skůtrú. Ale pořád to sypalo. V neděli, by asi šli vytáhnout lepší lyže, nebo pokud má někdo jen jedny, akorát si dát bacha mezi Bukem a NL. Samozřejmě klasiku, skate teď ještě nemá smysl.
14:46
14:46
15:03
15:03

» Zobrazit všechny fotky (celkem 5)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 10.4.2023 22:38  
Pokud by měl někdo absťák a trval by na Jizerkách, tak by to ještě teoreticky šlo. Zaparkovat na Šámalce a dojít pěšky nad Kristiánov na Panelku, tam se přezout a poblnout si na panelce :-) já byl pěšky, ale asi bych to zkusil, kdybych věděl, jak to vypadá. Dá se nasadit kousek pod rozcestím (pod Sedlem Holubníku), pak je souvislá vrstva někam za Krop-Seffův kříž (cca 1 Km) s dvěma přerušeními a dále nevím, předpokládám takové 2 Km by tam mohli být.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 8.4.2023 12:07  
Z Lesního zátiší na Kládovku, Snídani a Voseckou boudu. O trochu skluznější než při posledních mrazech, zároveň bezpečnější sjezdy, občas se sypal sníh, který to zpomaloval. Z Vosecké sjezd stále dost rychlý i při měkčím sněhu. Pak jsem jel na Ručičky a Pod Lysou horu, tam to bylo přes sjezdovky něčím projeto jakoby odfrézováno, ale souvislá vrstva až k sedačkové lanovce, pak jsem to otočil, protože šla další skupina šmajdáků. Na Vosecké skupina a všude možně hodně němců na běžkách :)

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6)

Západní Krkonoše - Harrachov, Rokytnice
Vloženo 1.4.2023 22:54  
Vydal jsem se od pily na Mýtě respektive na Janově, hned od silnice. Tratě v lesích vytáté, jen pár drtků + krusta na Pilské cestě. Dále jsem šel - Nová Janova cesta, bohuzě vytáto na asfalt až ke Kamlu. V zatáčce Na Kamlu jsem nasadil, jel ke sjezdovce, kus vytáto a blíže sjezdovce Červená zase dobrý. Propojovačkou k Modré sjezdovce se jakžtakž dalo, od Modré pak kolem Janovi skály, tam docela dobré se stopou, ale postupně se špinilo. Sjezdík do Studenova ještě sjet šel. Studenov kousek pěšky pak v lese nasadil a jel na Ručičky, tímhle směrem se to dalo, ale špinavé a ledové. Od Ručiček konečně začíná slušná čistší vrstva sněhu. Jel jsem dolů na Kládovku, sjet se dá v pohodě. Kládovka asi nejlepší ze všech. U přístřešku se kousíček přenáší. Dal jsem to k odbočce na Voseckou a zpět. Terex vypadal bez stopy, ale slušná vrstva sněhu. Na konci Kládovky jsem jel dolů k Rýžovišti, docela to frčelo, tak bacha. Pár set metrů před Lesním zátiší končí sníh. Příště bych vyrazil autem asi na parkoviště skiareálu v Rýžovišti, mělo by být za 100,- /den a je to cca 1,6 Km do stopy. To je teď asi nejideálnější řešení. -Sobota odpoledne, občas pršelo, mlha i krásno-

» Zobrazit všechny fotky (celkem 5)

Západní Krkonoše - Harrachov, Rokytnice
Vloženo 28.3.2023 22:05  
Z Mariánské hory na MH boudy a Kyselou vodou na Knajpu, Kasárenskou dolů na Hraniční a zpět. Všude ráj pro klasiky, snad všechny cesty prošláplé, většinou středem cesty. Na bruslení to stejně není, místy dost hlubočák. Ale tam kde bylo předtím vytáto, je slabá vrstvička, tam se píchá do země a po projetí občas stopa zčerná na asfalt, země je už moc ohřátá. Nikde jsem nesundával. Ale samozřejmě jen na kameňačkách. Z Mariánské jsem prošlapoval, pak na MH boudách potkal proti kolegu, takže paráda. Kasárenskou se jelo dolů doscela slušně. Pak stopa od skůtru mezi Promenádou a protrženkou (do Desné). Ještě zítra to bude podobné, pak se oteplí a vrátí se vytátá místa.

» Zobrazit všechny fotky (celkem 7)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.3.2023 20:48  
Dnes poklad na Kyselé vodě. Šel jsem z Josefova Dolu k MH boudám, sice jsem v tom kopci nasadil kaměnačky na prvním sněhu a vyběh nahoru, ale stačí i pěsky k MH boudám. A nad boudami začíná super 3,5 km úsek Kyselou vodou (Pod Uhlířskou skálou), bez přerušení, čisté, ale zatím měkčí. Nahoře před křížem pak vede stopa pangejtem několik set metrů. Dojel jsem někam na Rozmezí a jel zpět. Postupně jsem si tu jednu stopu ujížděl, takže to pak i rychle frčelo na Kyselé vodě, pak začalo lejt a občas i sněžit. Jestli napadne 10 tak ta krásná stopa zmizí, ale stejně si tam asi v týdnu půjdu ještě zajezdit.

» Zobrazit všechny fotky (celkem 5)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 11.3.2023 0:31  
Martinské údolí - Jizerská cesta, pod Bukovec. Rád bych upozornil, že z Martinského údolí pod Bukovec se upravuje s jednou stopou a bruslícím pásem, stopa je dále od kraje, takže na klasiku perfektní. Na skate to může být pro někoho trochu užší. Chodí tam hodně pěších, takže je to často rozšlapané, ale stopa bez poskvrny. Při sjezdu bacha jen úplně nahoře asi na 2 strouhy, naposledy jsem tu větší přeskakoval, ale možná už jsou ještě horší.

Také chci upozornit, že ve stopě má přednost běžec jedoucí nahoru směrek k Bukovci, ten co sjíždí dolů si musí vystoupit, jelikož je vedle upravená/ujetá cesta pro bruslení. Sice rozšlpaná, ale pokud to není zmrzlé na kámen, tak je to vedle stopy vždy sjízdné. A proto neremcejte při sjezdu dolů a naučte se pravidla, přednost má ten co jede ve své pravé stopě nahoru. V celých horách je snad jen jediné místo z Maliníku kanálem, když je upraveno 1 stopou, kde platí přednost jedoucího z kopce, ale to je tak vše, nikde jinde se to uplatnit nedá, snad jen ještě na neupravovaných cestách. Např. Údolí Naděje (mezi Harrachovským nádražím a Martinským údolím) je teď neupraveno, ale byla tam 1 dobrá stopa, občas se tam upravilo, teď si myslím, že tam již Kořenovská rolba nezajede.
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 10.3.2023 12:48  
To je taková paráda, přijet vozem k nádraží Kořenov, nasednout na vlak a vystoupit přímo u Polany Jakuszyce. Vyjít pár schodů a jste na stadionu. Centrální tratě jsou častěji upravovány, takže to docela jelo. Dojel jsem až na konečnou - podél kolejí přes Ruiny k nádraží Huta. Tam je pak závora a k nádraží se musí kousek pěšky, ale pár aut tam i parkovalo. Otočil jsem zpět, bylo to samosebou v tom dešti pomalé. Přes stadion a okolní tratě rychlejší, upravenější, pak na Dzial to bylo bohužel rozjeté skůtry, probíhají tam krajské závody a už bylo asi po. Jinak to moc neomezují. Pokračoval jsem k nádraží Harrachov, zatím se to dalo sjet až přímo k němu. Čekal tam vlak, ale já se rozhodl jet Údolím Naděje dolů do Martinského údolí, jedna dobrá stopa tam byla (i když jsem jel na skatech) nahoru jen na klasiku. Martinské údolí upravené, ale samozřejmě už rozhamtané pěšími. Dojel jsem pod most a šel pěšky podél tratě do Kořenova, což moc nedoporučuju. Velmi mokrá kalužovitá cesta, na klasice by se dala nějak částečně projet. Jinak platí, že všude byly stopy rychlejší nežli bruslící pás. Hodně vody, je to na teplé lyže s hrubou strukturou. Vlak z Kořenova do Jakuszyc 61,- což mi zaplatí benzín a ještě nemusím platit 150,- za parkování.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 6.3.2023 22:01  
Z Jizerky od parkoviště k U Bunkru, u něj odbočit vlevo nahoru Jezdeckou přes vrchol kousek dolů na rozcestí Knížecí. Tam pokračovat rovně (ne dolů) Cesta pod Černým vrchem (3 km rovina), na Hraniční doleva na Soušskou silnici doleva a pak doprava na Kasárenskou, po kilometru odbočit doleva na Pašeráckou cestu, na konci je rozcestí a tam se sjede prudce dolů přímo k přehradě. Je to 11 Km. Dá se to zkrátit na 9,5 km když sjedete Darrskou dolů a za Souší se odbočí zkratkou doleva, ale tam se neupravuje a budete muset kus pěšky nahoru, to se moc nevyplatí.
(Odpověď na dotaz uživatele Alena z 6.3.: Dobry den.
Můžete mi poradit nejkratsi cestu na běžkách z Jizerky na Protrženou přehradu?
Neznám to tady a na dlouhou trať si netroufám.
Děkuji za odpověď.)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 8.2.2023 23:06  
V Sobotu ano, tedy pokud bude parkovací místo na Smědavě :-)
(Odpověď na dotaz uživatele Dana z 8.2.: Dotaz ohledně J50. Dostanu se v sobotu autem na Smědavu? Ze Smědavy pak na Jizerku a zase zpět? Díky)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 5.2.2023 18:51  
Z Maliníku kanálem za přehradu, Závory, sjezd na Kuběnkovu chatu a zkouška do Oldřichova. Bral jsem jedničkové lyže, což byla chyba, proto jsem to otočil asi 700m před nástupním místem Oldřichov. Ale lepší je to otočit už u Klobouku (skalka u cesty). Dole je to spíš ledová plotna a spoustu větviček a i větších větví. Mít kameňačky tak to klidně sjedu. Potom nahoru na Bílou Kuchyň jsou stopy hluboké a tvrdé, nicméně pravá hůka často půl metru v hloubce. Skin mi dnes docela podkluzoval, ale mám skluznější. Kanál je taky trochu zaneřáděn větvičkama a stopy rozviklané, skůtr to už nezpraví, je to utemované.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 3.2.2023 23:20  
Vypadá to, že se Lučany/Maxov upravuje průběžně. Do Skimapy se nahrává jen rolba z Břízek. Ostatní se upravuje jen skůtry a čtyřkolkama. Do mapy.cz se nic nenahrává a facebook biatlonového kolečka není moc aktivní. Ve čtvrtek jsem jel přes Lučany a na Krojčenku jsem viděl nějaká auta a běžkaře. Předpokládám, že naklasiku to půjde.
(Odpověď na dotaz uživatele Marek Kratochvil z 2.2.: Jak to vypadá kolem Lučan nad Nisou, okruh bude upraveno na víkend? Díky moc)
Ještěd, Liberec, Jablonec a okolí
Vloženo 28.1.2023 1:24  
Soušská projeta v noci rolbou, mělo by to být asi v cajku.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 27.1.2023 20:24  
Pozor Soušská mezi Smědavou a přehradou Souší je rozjeta několika vozidly!
Byli to holanďané, z Montanie někdo volal i policii. Asi navigace, schválně to zřejmě nebylo. Jedna stopa (ta u svodidel, blíže k vodě) zůstala skoro celá bez poskvrny. Ale občas se rozpojí, tak si nerozbijte hlavu o svodidlo při sjezdu! Párkrát jsem ji projel, ta druhá stopa je kaput. Magistrála by to měla zřejmě upravit, vědí o tom.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 27.12.2022 11:43  
Malý běžkařský ráj Vejsplachy :) umělý sníh vydrží i když prší. Ráno, nebo navečer to může být přimrzlé a dost rychlé pokud neleje. Natočil jsem 30 Km, 2 hodinky stačí. Pojedu ještě zítra (středa) z Jablonce n.N, kdyby se chtěl někdo přidat i po cestě - napište na messenger (Petr Hoppan).

» Zobrazit všechny fotky (celkem 8)

Podkrkonoší - Jilemnice, Vrchlabí, Lomnice
Vloženo 25.12.2022 10:47  
Štědrovečerní odpolední lyžovačka z Jizerky. Všude vlhká/mokrá břečka. Nad kioskem Promenáda, Kasárenská a Soušská ke Smědavě je kousek rychlejšího firnu. Chtěl jsem na Knajpu, ale začalo zase chcát 🌧️ Smrková cesta za chvilku zmizí, na Předěl jsem se nedostal. Většina tras rozdupaná pěšákama. Nejlepší to bylo asi od Smědavy po Soušské a nahoru Kasárenskou. Schovaná místa rychlejší, otevřená místa pomalá. Na předpověď se nedá spolehnout, prší si tady kdy chce.

» Zobrazit všechny fotky (celkem 10)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 24.4.2022 14:18  
Z Mariánskohorských bud na skate. Nejdelší nepřerušené úseky jsou asi tyto: z Marián. bud k Protržence, vytáto až u kiosku. Pašerácká od rozcestí nad Protrženkou ke kolenu u lesíka, tam je to na panely. Pak Knížecí od Hraniční asi tak přes kilometr, pak přerušovaně. Kasárenská je přerušovaná tak nějak po celé délce, na obvyklých místech. Pozor z Vlašáku dolů po Jezdecké, dole je díra. Myslím že by to mohlo být slušné ještě z Pekla, kromě začátku (kvůli jehličí).

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 19.4.2022 12:34  
Pozor Samolot je dole přerušený. Při sjezdu po namrzlém bacha, s maximálkou pod 50 jsem to ubrzdil v pohodě, ale podruhé jsem to rozjel nahoře na max. 54 kmh a už jsem musel hodně brzdit. Při měkkém sněhu v pohodě. Potom bacha od Cicha Rownia směrem na Orle, po sjezdu je to tam také přerušené, ještě před odbočkou na Samolot. Jinak dolní Dukt bejvá přimrzlý skoro po celý den. Oba Dukty maj hodně sněhu.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 15.4.2022 14:17  
Vybíral bych mezi Souší, Smědavou a Jizerkou na Promenádní. PS a ještě bych si tipnul Peklo, ale těžko se tam dostává a pak je krpál ke Knajpě.
(Odpověď na dotaz uživatele Lyžník z 15.4.: Dobrý den, kde je nejlepší nastoupení na běžky děkuji)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 15.4.2022 14:25  
Včera navečer ze Souše na skate. Parádní rovná pevná a široká cesta, nasazuje se o 100 metrů dál. Odbočka na Darrskou měla také sněhu dost. Pak přes Hraniční na Cestu pod Černým vrchem, opět pěkná rovná pevná cesta, ideální na skate. Jel jsem přes Vlašák, až na Mořinu. Promenádní mi přišla pomalejší. Všude pozůstatek strojových rovných stop o hloubce cca 5-10 mm. Dole kolem Souše bylo cca 4°C nahoře teplé závany vzduchu a cca 7,5 °C. Objevují se tradiční vytáté fleky, pozor při sjezdu k Soušské, před esíčkem flek s asfaltem. Po dnešním pršení bude fleků víc a větší, ale pořád je to jetelné. Jak to postupně odtává, ukazuje se místy i manžestr, až jsem měl podezření, že se tu proháněly rolby :-)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 13.4.2022 1:00  
Klasika ze Souše před 19 hodinou. Bohužel během 1 dne, se stopa změnila v nestopu. Pás na bruslení s hlubšími rýhami + stopy od 4 kolky z Montanie. Opět to v tuto hodinu přimrzalo +2 C, pěkná stopa byla až na Kasárenské, tu jsem si užil. Pak dolů po Soušské silnici to bylo utrpení a o zlámání všech kostí, bylo to tvrdé zmrzlé cca -2 C. Přes den to vytlačilo víc vody tak to bylo po zmrznutí tvrdší.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 12.4.2022 0:09  
Navečer skate ze Souše. V 19 h už to bylo zkřehlé, rychlé, teplota kolem 0 C. Jedna znatelná stopa, podklad pro skate docela pevný. Od Hraniční na Knížecí to bylo měkčí, horší, stopa tam je. Ale jsou ty stopy takové nepříjemné s nohama u sebe, jinak jsou rychlé. Později už bylo -3 C. Na parkovišti ani jedno auto. Za mě - Souš docela dobrá, čistá a navečer, nebo po ránu rychlá. Sněhu dost. Zítra si tam asi zajedu dát klasiku.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 9.4.2022 13:56  
Dnes měla vyjet rolba z Jizerky. GPS již nefachá, nepoužívají ho ani poláci v Jakuszycích, přičemž ráno denně upravují. Údajně je projeto z Jizerky na Smědavu, Knajpu a do Bedřichova, jestli nějaká další místa navíc, netuším. Dejte někdo podrobnější info.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 7.4.2022 7:13  
Skate odpoledne z Jakuszyc od nádraží, na Osiedle Huty podél kolejí, docela to jelo po větru. Pak stoupák nahoru nad Czerwone Skalki hodně špatný, kameny, hlína, potoky. Pak od odbočky nad skalkami na důl Stanislaw dobrý. Z dolu na Rozdroze taky sněhu dost, občas špinavé. Dále Starou celní na Orle, tam jsem zkusil na Kozí hřbety, ale nešloto, propadal jsem se do měkkého, ve stopách by to asi šlo, na skate tedy okruh Kozí hřbety nedoporučuju. Z Orle na Dzial a Jakuszyce, občas špinavé a horší fleky. Ještě jsem si dal Horní a dolní Dukt, tam to je parádní, navíc byla nahoře rychlejší místa kde sníh křehnul.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 4.4.2022 23:46  
Ze Souše navečer skate. Hodně větviček kolem nádrže od větru. Rychlý povrch po větru nahoru ke Smědavě a pak to začalo. Sypalo se jak z peřiny, čím dál víc. Od jezírka nahoru ke kiosku Promenáda a pak dolů po Hraniční, to už bylo fakt pomalé. Zkusil jsem na Knížecí, ale po chvilce se vrátil zpět, v protivětru se sněžením to byl brutus. Bílá tma. Po takové chvilce to byla hančovina. Stopy zapadané, jen náznak stop. Za 15 minut muselo připadnou cca 5 cm. Nahoře je toho víc, dole méně. I tak to pokrylo bordel kolem Souše. Chtělo by to přes týden občas upravit a bude to super paráda.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 3.4.2022 14:26  
Klasika na skinech z Mariánské hory. Začátek kousek pěšky, pak pozor v prvních prudších zatáčkách zaprášený led nebo asfalt. Při sjezdu se na tom tutově zastavíte. Lepší sundat lyže na rovince u sochy truchlící matky a dojít pěšo, nebo tam výrazně zpomalit a pak to s lyžemi přejít. Jinak dále je to v pohodě, i v esíčkách nahoře zatím nevypluženo na zeminu. Pak tradičně vytátá místa na Mariánských boudách. Bacha na sjezd z Kyselé vody, lepší nahoře sundat lyže, sice tam uzoučký pruh dolů je, ale zbytečný risk. Kolem protrženky v pohoďe. Dokonce sjezd z Pašerácké k protržence zatím v cajku, navíc čisté. Pašerácká lepší na skate. Dále po hlavních trasách, hluboké ale pomalejší stopy. Navíc často hrbolaté od pseudobrusličů, co to rozbíjejí. Sjezd od Bunkru na Jizerku v pohodě, u Panského domu vykukuje louka. Na některých místech stopy hrozně u krajů, končí to v pangejtech, potocích apod., třeba na Jizerské silnici. Tak bacha na to. Celkově trasy čistší, pomalejší s novým sněhem. Sice jsem vyjel později v podvečer, i tak je to krása bez lidí.

» Zobrazit všechny fotky (celkem 12)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 18.3.2022 22:06  
Stadion, Studené údolí, Josefodolská, Chata věčného mlčení, Knajpa, Žďárek, Hřebínek, GK a stadion. Navečer skate. Jel jsem již po úpravě, přimrzlý manžestr. Studené údolí bylo pohádkové. Kolem chaty zatím v pohodě. Kolem Máří v lesích to začíná býti bídné i po úpravě. Na Rozmezí jsem našel sluneční brýle, položil jsem je na tabuli s tetřevem, na rozcestí nad Rozmezím. Po západu to bylo rychlé, ale už jezdím jen na dvojkách (kameňačkách).

» Zobrazit všechny fotky (celkem 5)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 14.3.2022 18:24  
Na parkoviště Mořinu jsem jel včera ráno. Asi z 95% je vytáto na asfalt, nějaký led zůstal v esíčku. Jinak je to takový úzký koridor pro 1 auto, takže pozor odpoledne to měkne a ty tvrdé sněholedové kraje můžou být zrádné. Lepší se vyhýbat ve výhybnách. Ale ráno byly kraje tvrdé, dalo se na to najet v pohodě, pokud bylo potřeba.

(Odpověď na dotaz uživatele Petr z 14.3.: Ahoj, prosím, jak vypadá silnice na Jizerku-Bukovec a parkoviště ? Je tam led nebo již vytáté až na asfalt ? Díky všem za odpověď)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 10.3.2022 15:01  
Vysoký hřeben, klasika skin v poledne. Na jedničkové lyže to není. Sjezd od vleků až k Hašlerově ch. zatím dobrý, jen je místy dost bordel (jehličí, větvičky). Pak jsou dole 3 vytátá místa, bacha 1 ze sjezdu, 1 kus za ním na odbočce, kde vyjedete na hlavní lesní cestě a jedno o kus dál na rovině. Stopy dobře vyřízlé. V poledne se míchal pomalý sníh do kterého praží slunce s rychlým ve stínech. Nebylo to úplně nejpříjemnější. Od Maliníku přes hřeben v pohodě. Jel jsem okruh po směru hod. ručiček, ale lepší by to bylo spíš proti. Za vleky vede přes sjezdovku cesta až dolů k silnici, blízko parkoviště, P4.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.2.2022 17:11  
Jsou na Vládní údajně žluté cedule s vysvětlením. Prý musí být cesta k přehradě z bezpečnostních důvodů pluhována. OPS s tím nic nemůže dělat, maximálně tak upravovat kanál skůtrem. Já ještě pamatuji jak jsem tam jezdil v krásných stopách, až k přehradě :-(

(Odpověď na dotaz uživatele Martin LBC z 1.2.: Ahoj,
neví někdo jaká jsou pravidla pro úpravu / neúpravu (stopy na klasiku) z Maliníku Vládní cestou k přehradě? Parkoviště na Maliníku pojme celkem dost aut a stopy nejsou?!? To není moc PROzákaznický přístup. Část z parkovného přeci přispívá i na úpravu tratí.
Ideálně kdyby se k tomu vyjádřil někdo z OPS, aby se nešířily fámy.
Díky a sněhu zdar.)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 24.1.2022 23:35  
Na Nové Město p.S. měla původně proběhnout úprava o víkendu. Ale musejí prý počkat. Zřejmě se tam někde ještě těží. Nebo se sváží natěžené dřevo, nevím (podrobnější odpověď jsem nedostal).
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 24.1.2022 23:27  
Minulou sezonu tam nebyli ani jednou, těžilo se. Jak to bude tuto sezónu, je otázka spíš na Lesy čr.

(Odpověď na dotaz uživatele lasicka z 22.1.: Dobrý den,
nebude OPS v dohledné době protahovat na Oldřichov v Hájích?
Děkuji za odpověď)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 9.1.2022 22:10  
Skate z Mariánské hory, přes boudy na Protrženku, Pašeráckou, Hraniční, Cesta pod Černým vrchem, Knížecí někam k Sedlu pod Zámky a zpět. Bacha na Cestu pod Černým vrchem, na rovině jsem hodil tlamu, uprostřed je hrb s vykukující zeminou (naštěstí ne po celé cestě, jen kus u stromů). Knížecí se mi zdála, že má víc sněhu, ale je taková rozvlněná, rozjebaná, potřebovala by rolbu. Sjezd k Protržené a zpět na Mariánskou horu zatím v pohodě, nevypluženo na led ani zeminu. Jedničky bych si zatím nevzal, na to je mám moc rád. Až bude ukazovat Rozmezí nad 30 cm, budu o tom uvažovat.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.12.2021 19:18  
Půjde, nic neubilo.
(Odpověď na dotaz uživatele Iveta z 28.12.: Hm hm..půjde to ještě zítra ?...)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 3.12.2021 19:33  
Kolem Štěpánky BOMBA. Jak už bylo zmíněno, od Chaty Hvězda po Staré silnici k Pašerákovi je to brutus na klasiku stopa je. Jen bych napsal postřeh: parkoviště za Pašerákem bylo dnes odpol. asi ze 70% plné. Zítra bude ještě plnější. Ale kdo si sebou vezme lopatu, může si vyházet místo nad Rejdickou sjezdovkou u silnice. Bohužel není rejdické parkovací stání zatím vyklizené.
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 2.12.2021 18:50  
Ahoj, koukám podle map, že je upraveno kolem Štěpánky. Dejte někdo info jak to vypadá. Pokud to půjde, zítra si tam sjedu.
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 1.12.2021 15:02  
(Odpověď na dotaz uživatele David z 30.11.: Zdravím , mohu se zeptat opsky, jestli je nějaká šance na strojovou úpravu na víkend, popřipadě už v pátek? Ptám se jako bruslař, tak jsem zbědavý, zda bude úprava možná jak kvůli dostatku sněhu i případných lesnických prací? A případně kde? Moc děkuji za odpověď , i kdyby byla negativní. :))
S úpravou na tento víkend určitě nepočítejte, max projedou stadion a kolem něj. Ale Jakuszyce vyhlásili nějakou menší úpravu na sobotu.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 29.11.2021 20:53  
Rozmezí ukazuje 15 cm, tak o víkendu něco zkusíme :-)
(Odpověď na dotaz uživatele Pritel hor z 29.11.: Hola,hola, nová běžecká sezóna volá..)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.5.2021 22:10  
Od Protržené přehrady na skinech. Za přehradou na MH boudy, parádní vrstva sněhu. Pak zpět na Pašeráckou (fotka). Pozor pod sjezdem k protržence je vytáto (fotka) dá se ubrzdit a případně odbočit doleva. Začátek Pašerácké vytátý flek, pak pohoda jen v lesíku nějaká kritická místa, dalo se ještě přejet. Kasárenská parádní, po zítřku už to bude přenášení na víc místech. Na Soušské silnici na Kůrovci taky asfalt. Pak Hraniční parádní.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 30.4.2021 22:28  
Čarodějnická 50 :-) Vyrazil jsem ze Souše, tam se jednou přenáší nad esíčkem a pod ním flek který šel objet pangejtem. Promenádní už doporučit nemůžu, dost flekatá. Jen kus od bunkru (video) a z druhé strany od kiosku je pěknej. Sjezd z Vlašáku na Knížecí je dobrej, dá se pustit, ale dole se dělá flek napravo. Sjezd Hraniční, bez problému. Knížecí ke studánce jen párset metrů, pak pod vyhlídkou přenášení. Cesta pod Černým vrchem ušla, jen jedno přenášení. Kasárenská na Knajpu dobrá, jen pod Knajpou jeden flek, nedá se objet. Na Rozmezí a Pod Jizerou sněhu dost. Lyže nesundávám, na kameňačkách se dá pár metrů přejít na prasáka.

» Zobrazit všechny fotky (celkem 8)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 25.4.2021 22:32  
Souš - Hraniční a zpět. Kolem 19h se začlo sypat, vlhký pomalý sníh. Za těch 30 minut spadlo kolem 2 cm. Zpomalilo se to natolik, že jsem to raději otočil a jel zpět, sotva to jelo z kopce.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 24.4.2021 1:45  
Jistě bude otevřen. Víkend tuším do 18h, pracovní dny do 17h.
(Odpověď na dotaz uživatele Petr z 23.4.: Nevíte někdo prosím, zda bude o víkendu otevřen kiosek na Promenádní? Díky.)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 18.4.2021 23:08  
Jizerka Mořina - Jezdeckou na Knížecí rozcestí - Cesta po Černým vrchem - Hraniční - Kasárenskou na Pašeráckou cestu, nad protrženku a zpět Hraniční na Promenádní. Skate. Nejhorší úsek na brusle je Cesta pod Černým vrchem. Nejlepší je Promenádní. Ale Pašerácká taky stála za to. Pán z kiosku ji záměrně udržuje krásně širokou 👍 Sníh pomalý, poměrně dost nasáklý vodou. Na dvou fotkách je Pašerácká, na třetí Hraniční.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 13.4.2021 22:38  
Skate. Souš, Hraniční, Promenáda k Bunkru, pak zpět a spojovačkou na Knížecí - Cesta pod Černým vrchem, kousek na Kasárenskou a zpět Souš. Na skate byla nejlepší Hraniční - Promenáda, případně od Smědavy na Promenádu. Soušská ucházející. Chce to ještě projezdit... hlavně tu Knížecí-Cesta pod Černým vrchem, která je i na klasiku na prd, protože nikdo není schopen prorazit jednu stopu u kraje. Jako je třeba na Promenádní.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 9.4.2021 11:03  
Dnes v noci proběhla poslední úprava, tak to koukejte udržovat, co nejvíc jezdit a zároveň stopy nerozbruslovat :) Jizerkovská strana je komplet, Bedřichovská strana bohužel jen příjezd od Rozmezí na stadion + kousek na Žďárek.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 7.4.2021 16:23  
Souš - Hraniční a zpět v 11h. Klasika na skinech. Nad Souší jsem již prošlapával stopu, trošku Hančovina. Bylo nás tam klasiků víc, tak se ta jedna stopa docela ujezdila. Mazačům to zřejmě lepilo a dělali se jim hroudy sněhu, na skinech v pohodě :) vejš docela dost chumelilo, pak jsem musel do práce :(
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 4.4.2021 23:35  
Ze Souše na Hraniční na vyhlídku nad Souší a zpět. To celé 2x, poprvé na namazaných a podruhé na skinech. Špatně jsem máznul, prakticky skoro žádný odraz (alespoň soupaž šla), skiny byly rychlejší dokonce i z kopce :) Na Hraniční jsem potkal rolbu, už jsem byl na skinech, škoda takovou stopu jsem potřeboval na mazací lyže. Myslím, že nebude upraven celý rozsah. I tak paráda.
18:36
18:37
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.4.2021 23:46  
Večer z Jizerky. Mořina-Promenáda-Černá Smědá-Smědava-Kůrovec-Knajpa-zpět Hraniční a Promenádou na Mořinu. Přijel jsem do již upraveného. Ale úprava probíhala poměrně brzy, takže je již trochu rozbruslena. Bylo to přimrzlé, rychlé. V hustějším porostu pod stromy spíše měkké, vlhké, pomalé. Do rána to asi namrzne všude. Projeta i cesta vedle Polubenské silnice, ta je ale dobrá jen od Mořiny na vrchol nad Kobylu, u Václavíkovi Studánky ve sjezdu jsou vytátá místa, až k Pralince nicmoc. To samé Knížecí nástup z V. Studánky, začátek na přenos pár set metrů. Jinak všude paráda. Byla to rychá klasika na skinech :)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 29.3.2021 22:53  
Václavíkova studánka - Cesta pod Černým vrchem - Hraniční a zpět. Začátek od studánky špinavější, postupně lepší a lepší, zatím žádné vytáté místo, přežije to i ty 3 teplé dny. Parádní jedna stopa, dokonce nerozbruslená, k rozcestí na Jezdeckou, super. Dále Cesta pod Černým vrchem k Hraniční již více rozjeta. Před západem bylo kolem 8 a po západu teplota padala ke 4 stupním. Ale i tak to na klasiku docela jelo.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 29.3.2021 1:01  
Štěpánka - nad Pašerákem už hodně přenášení. U Spálené hájenky se jede přes louku, od hájenky na Kapradník již parádní cesta. Tetřeví, Rovná cesta, kolem Kapradníku a ke Spálené h., jsou asi nejlepší cesty. Spojovací esíčko na Famberku zatím v pohodě, ale nejel jsem ho celé až dolů. Pod Turnovskou se již téměř nedá a mezi Hvězdou a Pašerákem také ne. Famberku jsem nejel.
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 28.3.2021 16:22  
Panský Dům by měl mít otevřené okénko na víkend. https://www.jizerka.cz/2021/02/13/okenkove-menu/
(Odpověď na dotaz uživatele Jakub z 28.3.: Zdravím všechny. Je možné si na Jizerce dát něco k jídlu? Díky, J)
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 25.3.2021 19:54  
Martin: Dá se Misarovou cestou od parkoviště u kolečka v Harrachově. Ta je sice rozdupaná, ale nějak se tam dá dokodrcat a pak kousek pěšky od tunýlku pod tratí. Podle stop, jsem byl jeden z mnoha. Dal jsem si okruh Kozího hřbetu přes Dzial a Orle. Nikdo nikde nic nekontroloval ani nehlídal, CZ i PL. Jen někam valila horská služba na skůtru. Ale pokud máte sebou potvrzení o testu v Aj/Pl, tak jste tam legálně.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 19.3.2021 19:00  
Dnes na biathlonovém kolečku v Harrachově. V poledne neupraveno, odpoledne tam již řádila rolba, byl trénink mládeže. Upravena i Stará celní a v lesích za kolečkem. Před pátou začalo silně chumelit, mělo by do 21 h. Alespoň chvilku jsem si to užil, předtím to byla hančovina, i Misarova cesta. Všude plno nového sněhu.
Západní Krkonoše - Harrachov, Rokytnice
Vloženo 18.3.2021 19:31  
Nástup od Pašeráka. Projety všechny tratě kolem Štěpánky, i Famberka. Lepší na klasiku, stopa jedna, ale parádní. Famberka rychlá. Nový uježděný vlhčí sníh, pod stromy občas ledovaté. Přes Vystrkov rozbitější, měkčí a bořivé. Ale s klidem všude na jedničky. Parkoviště u silnice nad Rejdickou sjezdovkou nevypluhované, tak bacha na zapadnutí, lepší tam nacouvat na šikmo.
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 17.3.2021 23:39  
Co jsem tam za poslední týden asi 4x projel, tak tam nikdo od policie nebyl. Jen do tří parkujících aut. Ale neparkoval jsem tam. To samé na Jizerce a Souši, nikde nikdo. Jezdím ale odpoledne až navečer.

(Odpověď na dotaz uživatele Jana z 17.3.: Ahoj, nevíte jak vypadá parkoviště na Smědave? Probíhají kontroly ze strany policie? Nevím jestli z Hejnic risknout jet na Smědavu lyžovat.)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 17.3.2021 11:15  
Podle map je dnes upraveno kolem Štěpánky. Paráda :) dejte někdo info z terénu.
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 16.3.2021 2:10  
Nebuďte všichni tak posraní. Všichni víme z historie, že držet hubu a krok je špatně. Jinak souhlas s Liborem, i já jako primárně bruslař nechápu jak někdo může rozjebat stopy po rovinách. Do kopce, kde to je úzké se to dá pochopit, ale když se někdo nevejde ani na Soušskou mezi stopy, tak je to fakt maxi idiot a měl by si pořídit o půl metru kratší lyže. Pár takových antitalentů jsem potkal hned po nové úpravě. A to jsou celkem prázdné cesty.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 14.3.2021 22:01  
Ze Souše odpoledne, skate. Večer jsem se vracel, tak už tam jezdila rolba. Doufejme že upraví osmu na Paličník a k Václavíkovo studánce, tyhle cesty by to potřebovali. Stoupání z Předělu k Paličníku bylo takové ledovaté rozplužené bez stop.
17:26

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 13.3.2021 3:59  
Tak jsou 4h ráno a již to zapadává sněhem. Škoda, taková krása to byla :)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 12.3.2021 22:39  
Večer 19-20h na Souši. Právě jsem potkal rolbu na Souši, jela od Kasárenské, pak i na Darré. Krásně upraveno. Předpokládám rozsáhlou úpravu. Brzy ráno to bude přimrzlé a perfektní, později se bude oteplovat, sněžit a pak i pršet. Pod stromy jsou stopy rychlejší, ledovější.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 11.3.2021 16:44  
Zdravím, spolek "Jizerky pro vás" nedávno oznámil ukončení úprav běžeckých tatí. Jsou to tratě - Martinské údolí - Jizerka, Polubný - Jizerka podél silnice a tratě kolem Štěpánky. Předpokládám, že nevyjedou ani po napadnutí sněhu, který má padat (a padá) následující týden. Ale třeba nás ještě překvapí :)
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 9.3.2021 23:31  
Souš - Hraniční - Knížecí, skate navečer. Stále solidně upraveno. Bacha na vlky, jeden byl spatřen v Raspenavě :)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 8.3.2021 21:04  
Souš - Hraniční - Knížecí rozcestí a zpět, soupaž na holých, v podvečer. Nová úprava, dokoce i na Darré co jsem zahídl. Cesta pod černým vrchem užší než obvykle. Čím výše, tím více nového zpracovaného sněhu. Pod stromy rychlejší. Soušská parádní “dálnice”, teplota u Kůrovce byla až -9 C. Stopy opět rozbruslené i po rovinách, pro mě jako primárně bruslaře nepochopitelné, to musíte mít roztažené nohy jak při porodu? Navíc když to jede skoro samo...
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 6.3.2021 22:11  
Sorry fotky se prohodili, Foto 1 má být ta uprostřed.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 6.3.2021 22:09  
Skate - nástup Desná na protrženou (foto 1) - MH boudy - Pařízkův kř. - Rozmezí - Knajpa - Štolpišskou pod Jizeru (foto 2 a 3) - zpět Kasárenská - Smědava - Předěl - zpět na Hraniční a Knížecí - zpět na Kasárenskou - Pašeráckou k protržence a dolů Desná. Nástupní místo v Desné v pohodě, souvislá vrstva od mostku nahoru, stopy mělkčí + špinavější. Jinak všude, kde jsem jel, to vypadalo jako na fotkách 2 a 3. Krásně řízlé stopy + manžestr, i osma na Písčiny. Jeden vytátý flek na asfalt na MH boudách. Sníh nový, tvrdší, pomalejší, stopy rychlejší. Pozor při sjezdu z Pašerácké na protrženou, vypluženo na led a dole je to o hubu, pozor na ty kamenné patníky dole. Vyrazil jsem cca před 17h. Teplota -3 až -6 C.
17:18

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 6.3.2021 12:24  
Klasika. Josefodolská přehrada - Kristiánov - Panelka - Hřebínek - Studené údolí zpět na přehradu. Pod Kristiánovem jsem potkal v podvečer rolbu, jela od Rozmezí směr Josefodolskou přehradu. Takže jsem chytil kousek parádní úpravy. Nikde jsem nepřenášel (krom přehrady), cajzl žádný, potkal jsem cca 12 lidí. Pár cm nového sněhu který přikryl led. Zatím v žádném sjezdu není vypluženo na hlínu. Stopy před úpravou nicmoc, bruslaři jsou zbytečně širocí i na rovinkách a zasahujou do stop, když to přimrzne tak je to utrpení a to jsem primárně bruslař. Studené údolí méně upravené, pomalejší. Minimální teplota byla z Hřebínku -6 C v 19h.

» Zobrazit polohu fotky na mapě

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 4.3.2021 19:26  
Policie požádala Jizerskou OPS aby přestala informovat o úpravě tratí. Bílestopy a zřejmě i mapy.cz budou bez informací o stopách v Jizerkách.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 13.1.2021 15:10  
Jitka: Není pravda. Za prvé nevím co je kristiánovské údolí, to se v těch místech nenachází. Za druhé, lze sjet z Jizerky Mořiny do Martinského údolí, tam přejít nový most přes řeku a dostat se na Harrachovské nádraží přes Údolí Naděje podél trati. Z nádraží se pak napojit na okruh Kozí hřbet a dojet do Orle.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 10.1.2021 21:05  
Se sněžnicema je to myslím v pohodě pakliže neděláte hluboké stopy, třeba trasy kolem Paličníku, Předělu jsou ještě dost měkké. Občas sněžnice potkám a normálně se i pozdravíme, nebylo po jejich stopách ani památky. Vyplatí se vyčkat až budou dané trasy tvrdší. Dnes jsem bohužel potkal bezohlednou tlupu dělajíc hluboké stopy po celé cestě někde pod Paličníkem - takhle tedy ne.

(Odpověď na dotaz uživatele Eva z 10.1.: Zdravím, včera jsem byli s přítelem na Smrku a dále jame měli naplánovanou cestu, plánovali jsme ji i pomocí běžkařských map, abychom se právě případně těmto místům vyhnuli, bohužel jak jsme zjistili nejsou úplně aktuální 😕. Jelikož jsme nevěděli jak to s pohybem je a nechtěli jsme ničit něčí práci a vrátili jsme se původní cestou, což nám trochu zkazilo výlet.

Proto by nás zajímalo, pokud má člověk sněžnice, lze se na těchto trasách pohybovat (pokud je to nutné a nejde úsek nikudy obejít) abychom neničili upravenou trasu šlápotami? 🤔 děkuji za případné objasnění této problematiky 😊)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 10.1.2021 20:50  
Je tu možnost - sjet pod Bukovcem až do Martinského údolí, tam vlevo přejít nově zrekonstruovanej most směrem ke sjezdovce, ale jít rovně a vlevo esíčkem nahoru, cyklotrasou 3020 přes Údolí naděje, cesta stoupá pak podél kolejí, vyjdete na Harrachovském nádraží, přejít koleje a po zelené směrem na okruh Kozích hřbetů. Nevím jak je to s úpravou do Martinského údolí, pokud je upraveno tak je to pohodička, přes Údolí naděje se běžně neupravuje, ale pokud je dostatek sněhu dalo by se to vyjet, cesta je dost široká a je to pozvolný kopec v lese.
(Odpověď na dotaz uživatele Ondřej z 10.1.: Ahoj, nevíte někdo, zda se dá nějakým způsobem přejet Jizera, když je mostek pod Bukovcem zbouranej?)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 8.1.2021 17:53  
Kuba: jejich odpověď byla, že to protahovali skůtry od "Ski Mariánská hora" a ano protahovali to i k protržené již před úpravou OPSky, nicméně dnes zase popadalo, o víkendu by tam fakt zajet OPS mohla, uvidíme
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 2.1.2021 22:16  
Cesta Pod Černým vrchem - pozor na kanálky, taky je po celé délce hrb a někdy vykukuje na boku hrbu hlína, občas to tedy nepříjemně zadrhne - dále na Knížecí k lavičce a zpět na Souš, ale minimálně k Sedlu pod Zámky by to asi šlo. Odpoledne na Souši MP kotroloval parkovací lístky i platby přes ClicPark pomocí tabletu. Dnes by již mělo začít sněžit na celý týden, snad bude zase o něco lépe.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 7.4.2020 11:47  
Naposledy jsem byl v neděli z protržené, brzy ráno tam kde moc nesvítí to ještě bylo namrzlé a rychlé. V poledne už to bylo měkké mokré pomalé... sice jsem si připravil lyže, ale už se mi nějak nechce v tom pachtit a navíc již moc nemrzne tak to zabalím :( na fotkách je Kůrovec/U Studánky. Pašerácká cesta byla super, Soušskou, Darrskou a Knížecí někdo rozryl bikem, Darrská stála za prd a teď je již (předpokládám) úplně Out. Na protržené jsem potkal 1 auto a 1 cestovní motorku - tohle mi hlava nebere... Tak zase příští sezónu.
13:14
13:16

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 2.4.2020 22:45  
Z Václavikovi to jde ještě solidně, jen 2 kritická místa - první cca 1,5 Km od silnice, tam jsem cestou zpět přenesl. Pak o kus dál další, to ještě jde projet oboustraně. Všechna parkoviště v Polubném zapáskovaná. Nevíte někdo jak to vypadá od Josefodolské na Kristiánov, nebo od Mariánské hory přez Bučinu na Mariánskohorské boudy, popřípadě od Lesní brány?
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.3.2020 15:18  
Od Václavikovi st. jsem včera nasadil až 600m od silnice. Problém je spíše jehličí a jiný "nepořádek" ze stromů. Jinak ledová krusta tam furt je. Dále od Sedla pod Zámky, souvislá téměř čistá vrstva sněhu. Otevřenější úseky kde jsou stromy dál nebo menší, jsou lepší a rychlejší když to namrzne. Bohužel pár troubů to rozoře přes poledne, když je to nejměkčí. Ráno, nebo navečer to po namrzlém rozoraném připomíná balanční cvičení, přesto je to rychlé.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 25.3.2020 15:53  
Kupodivu se dá sjet od Knajpy Štolpišskou na Smědavu relativně bezpečně i večer, je furt o co dole plužit. Já to jel opačně nahoru, ale dole bacha na zamrzlou louži, tam jsem si radši přenesl... viz foto.

» Zobrazit polohu fotky na mapě

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 22.3.2020 14:09  
Karl: v Jizerkách nikdo nic nezakázal. Jen uzavřeli všechna parkoviště a přestali upravovat. Místní jako já, stále jezdí, ale taky sem nikoho nezvu a budu rád když zůstanou Pražáci v Praze. Je to tu bez nich super, uměl bych si představit takto celou příští zimu :)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 23.2.2020 14:33  
(Odpověď na dotaz uživatele Kateřina z 23.2.: Připojuji se k Horalce s dotazem, proč se na Benecku jezdí vlevo? A případně kam až toto pravidlo platí - tj. kde se přejíždí do pravé stopy?
Předem děkuji nějaké dobré duši za odpověď.)

Pokud je upraven prostředek na skate, nebo je tam prostě dostatek místa, tak přednost má ten co jede ve stopě vpravo. Bez ohledu na to jestli do/z kopce, nebo po rovině. Pokud jsou stopy na obou stranách, tak bez debat, jedu vpravo. Občas někdo jede ve stopě v protisměru protože je třeba ta stopa lepší, lépe to v ní jede, ale musí dávat pozor a přednost.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 23.2.2020 14:20  
Tišina - Nové Město p. S. Jen doplním fotkou místo kde již vykukuje asfalt. Je to kus pod Francouzskými kameny na té rovince (naštěstí vidět z dálky, neb se tam sjíždí v nejprudším klesání). Jinak v Martinském údolí, flek pod železničním mostem zřejmě brzy vytaje a napojení na hřiště přerušeno těžbou dřeva.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 15.2.2020 22:01  
Příchovice, okolo Štěpánky 17h. Nastoupil jsem nad Pašerákem jel přez rozcestí ke Spálené hájence, Kapradník, Rovná cesta, Úboční cesta, Turnovská chata a Starou silnicí zpět k Pašeráku, několik různých okruhů na těchto cestách. Nejhorší místa: pod Turnovskou chatou a dále Stará silnice k Pašeráku + to rozcestí a kousek ke Spálené hájence. Ještě směrem k Vystrkovu to nebylo nic moc. Na těch místech je málo sněhu, trochu nepořádek od stromů, stopy tmavé nebo v dezolátním stavu. Od Spálené hájenky dále to bylo super - stopy relativně pěkné, sněhu dostatek, čisté, ne moc široké, ale docela tvrdé (čekal jsem rozbředlou břečku, opak byl pravdou). Pozor na Rovné cestě ze sjezdu, na pár místech stopa u kraje rozbitá, sjetá do příkopu. Úboční, Kapradník, Rovná cesta - jsou parádní jak na skate tak na klasiku. Navečer již přimrzalo. Další cesty zkusím najet zítra pokud budu mít dost sil.
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 6.2.2020 4:26  
Michalovi: organizátoři tam jezdit musí, práce vniveč to není, ty rolby to před samotným závodem projedou ještě několikrát ve dne i v noci, po závodech až se ukliděj odpadky, to opět protáhnou. Jizerská Ops vznikla především díky závodu Jizerská 50!
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.1.2020 19:33  
Skate od přejezdu u parkoviště na Orle, na Orli jsem si obkroužil smyčku na loukách, pak jsem viděl dostatek sněhu na Kozí hřbety tak jsem to prubnul a dal si velký okruh Kozí hřbet a směrem na Dzial pak zpátky k parkovišti a ještě jednou jsem si dal Orle. Na fotce je cesta kolem Kozího hřbetu. Prvních 400 metrů od parkoviště na Orle, jsou natahané kamínky. Jinak cesta je celkově trochu špinavější, ledové plotny, hodně větviček v cestě, stopa občas rozbitá, klasicky hodně pěších. Smyčky na Orle docela zábavné jen občas vylejzá tráva a hlína. Okruh kolem Kozího hřbetu není upravován rolbou, takže uprostřed hrb, cesta nerovná, ale solidní stopa a rychlejší než prostředek, je lesklá mělká. Ale ne ledovatá a udržet se v ní dá i při vyšší rychlosti. Sněhu dostatek po celém okruhu, ale jsou místa pod stromy kde vylejzá hlína. Jinak jsem tam potkal 1 člověka za celou cestu, takže super poježdění, jen to chce dát pozor a úplně nové super jednice bych do Jakuszyc nebral.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 26.1.2020 1:32  
Z Václavíkovky to na klasiku není žádný med, stopy tam vyřízlé strojem nejsou, jen od lidí. Osobně bych zvolil nástup na klasiku z Jizerky na promenádní, nebo Souš, další nemám projeté, ještě snad z Mariánské hory co jsem byl před týdnem.

(Odpověď na dotaz uživatele Jířa z 25.1.: Ahoj, je na klasiku upravená trasa z Václavíkovy Studánky nebo z Albrechtic? Jaká byla dnes stopa, je to na vosk nebo klistry? Díky)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.1.2020 1:24  
Skate. Z Václavíkovi studánky na Hraniční, Promenáda až na Mořinu a zpět k bufetu promenáda pak Černá smědá, Smědava, Kasárenská a zpět na Knížecí ke studánce. Kousek po startu za Václavíkovou studánkou cca 800m je nebezpečný (propad) odvodňovací kanál přes celou cestu. Jinak až k rozcestí Jezdecká/Darrská/Knížecí je od studánky hrb uprostřed, často tedy není úplně vycentrovaný na prostředek, ale dá se to. Občas ledové plotny pod stromem, ne moc, spočítal bych je na prstech. Stopy nejlepší asi na Promenádní. Od bufetu sjezd k Černé smědé a k Smědavě neupraven, a dost stop od pěšáků.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 24.1.2020 20:09  
Souš - Kasárenská - Hraniční a zpět (čtvrtek 16:30h). Stopy na obou stranách parádní, prostředek relativně rovný. Zásobovací skůtr mezi Smědavou a Souší sice udělal uprostřed pásovou stopu, ale je to v pohodě, takové uježděné, naopak se po ní bruslilo nejlépe. Chtěl jsem takovou krátkou rychlovku a to se povedlo, bylo to namrzlé. Průměrná rychlost na bruslích 18 Km/h a to jsem nejel na plno. Pozor na sjezdech po setmění, namrzá to.
(Odpověď na dotaz uživatele Anna z 24.1.: Nevite prosim, jak to vypada na Sousi? Chceme jit zitra Sous-Smedava-Jizerka a nevidela jsem tady zpravu o tomto okruhu. Diky!)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 19.1.2020 20:14  
Mariánská hora - Boudy - Protržená - Kasárenská - Knajpa - Pařízkův kříž dolů k boudám a zpět k parkovišti na Mariánské. Vyjel jsem v 15:40, vzal jsem skiny, což byla chyba. Ideální to bylo na skate. Stopy mělké, rozbité, rozvlněné a zapadané - vlastně skoro žádné, raději jsem jel prostředkem pokud to bylo rovné. Někdy kolem 16:30 se začalo sypat. Na Pašerácké cestě jsem nepochopil proč jsou stopy po obou stranách, které jsou tak u krajů, že z nich trčí malé stromky, často pravá stopa na noze někde kdesi v pangejtu. Nevím nechápu to, stačí jen jedna stopa blíže doprostřed, když v krajích není tolik sněhu. Pokud se to neupraví a chcete někdo zítra vyrazit na klasiku, raději si připravte lyže více na soupaž.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 19.1.2020 0:21  
Při těchto horších podmínkách asi jo, kdyby bylo metr sněhu tak většinou ne. Cestu na Jizerku po naplnění parkoviště zavřou policajti od odbočky v Polubném. Na Souši je parkoviště rozšířené, kapacita je solidní, vždycky stačí počkat, až někdo odjede.
(Odpověď na dotaz uživatele Michal z 18.1.: Ahoj, zaparkuju na Jizerce nebo na Souši i kolem 11 hod? (omlouvám se za blbý dotaz, vůbec to tam neznám))
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 18.1.2020 1:11  
V Dolním Maxově není stadion. Jen v Bedřichově, nebo biatlonové kolečko Břízky v Jablonci nad Nisou.

(Odpověď na dotaz uživatele Domi z 17.1.: Zdravím. Tušíte někdo prosím jaký je stav v Dolním Maxově na stadionu? Děkuji.)
Bedřichov a Jizerská magistrála