Mirek Kalina SPORTICUS.CZ – profil lyžaře

Registrován od 4.11.2009, vložil celkem 161 zpráv.

Co dělám kromě lyžování?

Věnuji se různým orientačním sportům (MTBO, OB i závody typu Bike Adventure). Dále jsem pořadatelem Bedřichovské pětihodinovky (www.b5h.cz), která se každoročně koná v Jizerských horách jak v zimní lyžařské, tak letní cyklistické variantě. Dále provozuji eshop s lyžařskými vosky Vosky.Kamzasněhem.cz, který funguje jako přidružený projekt ke Kamzasněhem.cz, kterého jsem provozovatelem.

Eshop s lyžařskými vosky SPORTICUS

Vložené zprávy

Vloženo 12.1.2024 16:35  
Jizerská magistrála neponechává nic náhodě a začala s navážením umělého sněhu na tratě Jizerská 50 již měsíc před konáním největší lyžařské akce u nás👍Nejdříve připravili perfektně 2km okruh pro víkendové dětské závody a nyní se naváží sníh směrem na Novou Louku. Nyní jsou haldy sněhu, které následně rolby rozhrnou na těchto místech - 1) u rozdvojení tratí před Bukem 2) přímo na rozcestí U Buku 3) na sjezdu k rozcestí U Nové Louky 4) na Nové Louce. Jinak povrch tratí bez tohoto umělého sněhu je dost ledovatý, místy dokonce pro běžné lyžaře nesjízdný, sice na to napadlo 2cm nového sněhu, ale bylo potřeba, aby něco připadlo (což se tedy nyní řeší umělým sněhem).
15:28
15:28
15:34
15:34

» Zobrazit GPX záznam trasy a všechny fotky (17)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 7.1.2024 15:35  
Fotoreportáž (Bedřichov - Nová Louka - Gregorův kříž) - překvapivě se dá stále vyrazit vyrazit i z Bedřichova, ale nějaký nový sníh už by to sneslo - některé pasáže jsou vhodné spíše už na brusle 😀 Reálně je vše ale docela v pohodě, kromě úseku sjezdu za Bukem k rozcestí U Nové louky. Na stadionu jsou v provozu 3 sněžná děla a 3 sněhové tyče - tam bude sněhu dostatek ❄️
13:04
13:06
13:08
13:09

» Zobrazit GPX záznam trasy a všechny fotky (27)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.12.2023 14:26  
Podmínky jsou mnohem lepší než by člověk čekal - dnes po poledni projet Malý okruh z Bedřichova (Kristánov, Hřebínek) - prostě Jizerská OPS tím, že jezdila rolbou každý den i víckrát během sněžení, podklad perfektně utáhla a proto stále drží - sníh je pěkně rychlý a jen jen pár míst, kde je to horší - 1) sjezd k U Nové louky od Buku (lze přejet v pohodě, protože je to čerstvě nahozené) 2) Nová Louka směr Blaťák (lze přejet, jen to chce po louce kličkovat a na začátku cesty směr Blaťák jet chvilku po trávě bokem) 3) Točna nad Hřebínkem (tam je třeba na pár místech přeťapat, ale jde jen o 1-2 kroky na 2-3 místech) 4) v několika lesních úsecích je poměrně hodně jehličí, ale to jsou horší úseky spíše pro oči - celkově je lyžování úplně skvělé a jestli se nějak brutálně neoteplí nebo nebude hodně pršet, tak by to mohlo snad i vydržet celé Vánoce - jinak na stadionu v Bedřichově je hodně zásobních hald sněhu, kdyby se to náhodou ještě zhoršilo (snad zatím ale nebudou potřeba)
12:46
12:47
12:47
12:50

» Zobrazit GPX záznam trasy a všechny fotky (11)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.11.2023 17:03  
Moc hezké lyžování pro ty, kteří vědí, že na začátku sezóny prostě nepotkám všude upravený manšestr - v tom je právě to kouzlo. Závodní 2km okruh je upraven jak na skate, tak má řiznutou stopu na klasiku - dále směrem k Buku už jen prošláplá stopa od lyžařů, místy i se šlápanci od turistů. Od Buku na Gregorův kříž a podle všeho i dále vhodné i na skate (prostě to lyžaři perfektně udusali), jediný horší úsek je sjezd k rozcestí před Novou Loukou od Buku, ae i tam je to moc pěkně naházeno. Úsek od Gregorova kříže směrem k Bedřichovské přehradě a i dále na Vládní a zpět k Nové Louce vypadá většinou tak, že jsou tam 2 stopy od aut a mezi nimi stopa pro klasiku. Jediná vyjímka je zhruba 500m před Vládní, kde to lesáci shrnuli, takže by se tam dalo s opatrností i bruslit. Na stadionu běží 2 sněhová děla a jedna sněžná tyč. Prostě sezóna začala !!!
13:25
13:33
13:57
14:08

» Zobrazit GPX záznam trasy a všechny fotky (6)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 30.1.2020 11:18  
Stopy skvělé. Lehce sněží.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 2.12.2017 16:56  
Zásadní zpráva je ta, že kdo lyžovat chce, tak se to určitě dá, dokonce nejsou potřeba při troše opatrností ani nejhorší lyže :) Mluvím tedy od klasice, nikoliv o bruslení, to bych zatím určitě nedoporučil. Na trénink na začátku zimy to určitě stačí, ani jednou jsem nemusel přenášet.

Z Bedřichova k Buku je sněhu poměrně dostatek (vzhledem k nejnižší nadmořské výšce) a byl jsem velmi mile překvapen, ani moc kamínků jsem nepotkal. Sjezd k rozcestí U Nové Louce chce trochu opatrnosti, dál jsem jel směr Kristiánov a Rozmezí, ale dle zpráv od kamarádů jde velmi dobře pokračovat i na Hřebínek (a je to určitě lepší než směrem na Kristiánov) a dá se vyjet i přes Máří nahoru na Čihadla (na Máří je ale sněhu fakt málo a jezdila tam auta), takže je lepší jet na panelku (Točna - Kristiánov), kde je to luxusní s jednou stopou uprostřed. Od Blatného rybníku nahoru probíhal těžba, takže je třeba jet u kraje, ale lze to. Od Kristiánova nahoru se to zlepšuje, dá jet většinou uprostřed ve vyšlápnuté stopě, ale nečekejte nějaké zázraky, spíše turistika než profi stopy. Na Rozmezí je sněhu fakt dostatek, škoda, že rolby neparkují na Kristiánově, úprava by nebyl problém. Mezi Čihadly a Knajpou stále to samé, jedna stopa uprostřed. Šok nastane, když potkáte upravenou rolbovou cestu směrem k hájence na Pekle, trasa je upravenou malou rolbou z Josefova dolu, za což velmi velmi děkuji nejen já, ale i další lyžaři. Tohle je úplně jiné lyžování, stopa říznutá jako ve Světovém poháru a asi je to také jediné místo, kde si na své přijdou i bruslaři. Jinak od Knajpy směr Jizerka jsem nejel, ale sněhu je tam zajisté dostatek, takže čekejte vyšlapané stopy od lyžařů. V okolí Jizerky to dnes upravila čtyřkolka, boční stopy moc neexistují, tvrdý prostředek však zajištuje kvalitní stopu, na trénink to je dobré.

Když případne ještě trochu sněhu, budou moci vyrazit rolby a bude to paráda, když nepřipadne, tak alespoň doufejme, že sníh nesleze. Ale předpověď na příští týden vypadá zatím velmi nadějně, tak si přejme, ať to vyjde.

Kompletní fotoreport z dnešního tréninku najdete na www.facebook.com/sporticus.cz
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 9.1.2016 13:49  
Podmínky na okruhy Jizerské 50 jsou velmi dobré, rolby včera upravovaly tratě i mezi jednotlivými startovními bloky, takže všichni závodníci tam mají docela kvalitní stopy. Velká pochvala pořadatelům.

Včera na 1. a 2. startovní blok jsem mazal holkám i sobě klistr překrýtý tuhým. Bylo to KX35 http://www.sporticus.cz/p/swix-kx35-55-g/ překryté VR60 (odpoledne) / VR45 (večer). http://www.sporticus.cz/vyhledavani/?q=swix+vr Všichni jsme byli spokojeni se stoupáním, částečně i s rychlostí ve sjezdu (záleží jak je ten klistr dobře prekryt).

Většina lidí jezdí jinak pouze na stoupacích, nikoliv na klistrech, ale mně to přišlo jako dost nejistý odraz, testoval jsem to a fakt se mi to nezdálo. A rozdíl při sjezdu není velký. A ještě je zde varianta soupaž, ale to já bych fakt neobjel ...
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 7.12.2015 7:24  
Na Mísečkách se dalo celý víkend lyžovat docela dobře, vzhledem ke sněhovým podmínkách v ČR. I když až na výjezd na Zlaté Návrší, to nebylo nic pro turisty - kroužení po okruzích kolem stadionu či jezdit na svažnici na tam a zpět většinu lidí prostě nebaví. Z mého pohledu platí to, co v pátek - nejlepší lyžování bylo na svážnici na Medvědín, hlavně pro klasiky. Na bruslení se dalo jezdit dobře i na sprinterských okruzích v okolí stadionu. Ale chtělo by to sníh - jinak i ledovec na Mísečkách roztaje :-(
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 4.12.2015 19:11  
Na Mísečkách se dá lyžovat opravdu velmi dobře - nejlepší je asi svážnice na Medvědín (2,5km), která je perfektní jak na skate, tak na klasiku (vyřízlá stopa). Jinak okolí stadionu jsem moc nezkoumal, ale většina blízkých cest je utažena rolbou a dá se tam bruslit, ale dostal jsem tip, že nejlepší je svážnice a byl jsem fakt spokojen. Jen doufám, že tu zítra nebude moc lidí, aby jsme se vůbec pohnuli :-)
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 29.11.2015 14:24  
Od včerejška napadlo dalších minimálně 5cm nového sněhu a stále sněží. Dnes už jsem šutr žádný nepotkal ani od Bedřichova na Novou Louku. Podmínky byly možná o něco lepší na bruslení, na klasiku je stopa vyježděná pouze od lyžařů a to jen místy.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.11.2015 19:31  
Dnes jsem se také poprvé projel na magistrále, docela dobré lyžování na konec listopadu. Bedřichov - Hřebínek - Máří a zpět po stejné trase. Z Bedřichova na Novou Louku to chce dávat místy bacha na šutry a na ty odvodňovací rigoly, ale není to nic hrozného, určitě lepší než minulé Vánoce. Nejlepší to samozřejmě bylo před otočkou u Máří, tedy čím výše, tím je podklad víc sněhový a méně umrzlý. Na zítra se stav možná trochu více zlepší pro klasiky, protože teď odpoledne připadlo asi 2cm sněhu.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 3.4.2015 13:43  
Byl jsem teď v Bedřichově na stadionu s dětmi a pro lyžaře mám dobrou zprávu - úprava tratí se fakt povedla. Pěkně řízlá klasická stopa a i pro bruslaře to vypadá hezky. V okolí stadionu si dejte pozor na smíchaný sníh s trávou, ale nad stadionem už by toto mělo být v pohodě. Upraven je i závodní 5km okruh. Takže kdo váhá kam jet na běžky, Jirerská magistrála se zdá býti tou nejlepší volbou.

Jinak rozpis úpravy tratí vypadal včera odpoledne takto a dá se očekávat, že byl dodržen.

Bedřichov, stadion - Nová Louka - Kristiánov - Rozmezí - Knajpa - Kasárenská - Smědava - Knížecí - Mořina - Promenádní - Smědava - Knajpa - Čihadla - Krásná Máří - Hřebínek - Bedřichov, stadion

Bedřichov, stadion - Prezidenstká chata - Hrabětická louka (dle možností) - Hrabětice, kaplička - Josefodolská přehrada - Kristiánov - Bílé buky - Hřebínek - Olivetská - Přítok - Bedřichov, stadion.

Skútr upraví trasu Maliník - Kanál - Rudolfov, elektrárna
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.2.2015 20:05  
Dnes jsem objel s týmem Krkonošskou 70 a musím říct, že lyžování v našich nejvyšších horách dnes nemělo chybu. Krásné počasí (slunečno a skoro bezvětří) lákalo nejenom k závodění, ale určitě i k výletům.

Sněhu je po celých Krkonoších (Špindl, Pražská, Černá hora) zatím dost, úprava tratí byla na většině míst luxusní. Na většině míst byla po jedné straně připravena i stopa na klasiku. Sníh nebyl ani po ráno moc zmrzlý, takže lyžování bylo i ze sjezdů docela bezpečné. Čím později k poledni vyrazíte, tím pomaleji lyže pojedou, ale zase si užijete teplejšího počasí.
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 7.2.2015 21:19  
Zprávy od roznašečů kontrol Bedřichovské pětihodinovky, která se koná zítra v Jizerských horách - vše co není níže zmíněno, bylo normálně hezky upraveno. Dneska to bylo prostě parádní lyžování.

Cesta z Václavíkovy Studánky podél silnice na Jizerku je sice sjízdná, ale kvalita nic moc. Cesta z parkoviště směrem dolů na Mýtiny je projeta jen od lyžařů. Cesta kolem Chaty věčného mlčení projeta od lyžařů, tím jak to je z kopce, tak to je i docela široké.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 3.1.2015 17:15  
Dnes se na Benecku odjely první závody VŠ ligy v běhu lyžích. Závodilo se bruslením. Jezdilo se ze stadionu na vrchol promenády před sjezdem na Rovinka.

Sněhu tam bylo vcelku dost, bohužel byl skoro všechen ve formě ledu, takže to bylo na pořádné hrany. Pár šutýrků se našlo, ale nebyl problém se jim vyhnout.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 3.1.2015 17:08  
V Jizerkách to dnes bylo opět jako na ledu. Oproti včerejšku byla ledová vrstva ještě o trochu tvrdší, protože nerozměkla. Kdo chtěl bruslit a neměl pořádné, hrany, připadal si asi ne úplně jako lyžař :-)

Doufejme, že nějaký sníh (nebo třeba i hory sněhu) dnes v noci napadnou ...
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.1.2015 22:52  
Dnes projeta trasa Bedřichov-Hřebínek-Tetřeví-Hřebínek-Bedřichov. Dnes poprvé bruslením.

Po nočním mžení byla z Jizerek ledová hora. Ale lyžovat se dalo parádně - myslím, že stavu tratí to dokonce prospělo, protože sníh lehce slehnul a na případné šutry (kterých ale opravdu není moc) je lépe vidět. Jinak tratě samotné podobný stav jako včera, začátek jde, místy to chce dávat bacha, ale když jste rozumní, tak ani při závodním nasazení šutr netrefíte. Úsek z Nové Louky na Hřebínek má uprostřed takový malý hrb od bruslařů, takže to tam není úplně optimální.

Prostě doufejme, že o víkendu připadne a lyžování bude ještě o něco lepší. I když už teď se lyžuje lépe než minulou zimu.

Jinak další zprávy od kamarádů jsou takové, že od Knejpy dále jsou mnohem lépe řízlé stopy (bylo projeto 31.12. večer) a třeba Soušská silnice je úplně luxusní dálnice s dvěmi stopami na klasiku a šířkou na 2 rolby.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.1.2015 22:46  
Zpráva od kamarádů z Benecka z dnešního odpoledne.

O víkendu se mají na tamních tratích konat první závody VŠ ligy, ale zatím to na to moc nevypadá. Prvních 50m stadionu je docela v pohodě, pak ale přichází nejhorší úsek v rozdvojení tratí a v tom hupíku (je tam fakt hodně šutrů). Zbytek promenády už pak docela jde. O samotných tratích (jak vlevo, tak vpravo) od promenády nemá cenu vůbec mluvit, tam se závodit nedá.

Celkově to vypadá, že by to chtělo nějakých 10cm nového sněhu, aby se tam dalo rozumně lyžovat. A vlastně všude, kde jsou u tratě stromy, tak jsou podmínky od dost horší než na volném prostranství.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 31.12.2014 18:54  
Dnes k večeru projeta trasa Bedřichov-Kristiánov-Čihadla-Hřebínek-Gregorův Kříž-přehrada-Vládní-Bedřichov. Celkově mně překvapilo, že i před dnešní úpravu většiny mnou projetých tras nebyla stopa moc vyříznutá - porovnávám se včerejší Protrženou přehradou.

Začátek ze stadionu je docela dobrej, jediné horší šutýrky jsem potkal mezi U Nové Louky a Novou Loukou, ale nezadrhnul jsem. A hlavně ten umělý sníh je krásně rychlý, takže to odsípá až skoro k Blaťáku. Zbytek trasy v pohodě, všude byla jen jedna stopa, ale vždy v mém směru. Před Novou Loukou jsem to vzal vpravo a objel konec včerejšího závodu - taky zcela bez problémů.

Prostě pěkné silvestrovské lyžování - Jizerka by se na tomto podkladu určitě konala, ale pár čísel navíc by neuškodilo :)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 31.12.2014 9:28  
Včera projet okruh Bedřichov-Kristiánov-Čihadla-Mariánskohorské-Protržená-Kasárenská-Smědava-Knajpa-Kristiánov-Bedřichov.

Celá trasa bez problémů sjízdná - když tady čtu nářky lidí v předchozích příspěvcích, byl jsem asi v jiných horách. Jizerská OPS nemá úmělé zasněžování po celé trase, není vlastníkem cest, takže současný stav je reálně to nejlepší možné.

Začátek z Bedřichova včetně klesání k rozcestí u Nové Louky je fakt hezky rozšířen umělým sněhem, jediný horší úsek je z rozcestí u Nové Louky na samotnou Novou Louku - tam je promíchán sníh se štěrkem (za což může letošní rekonstrukce cesty, na které je přes asfalt štěrkový popis). Ale projel jsem toto místo 2x, bez jakýkoliv zdržení a ani jednou jsem nezadrhnul. Nesmíte dbát na vzhled sněhu, ale na jeho skluznost.

Dále to jak pak zcela bezproblémové, až nahoru k Čihadlům byla stopa starší (trochu vymletější), pocit ale pak zlepšila krásně řízlá stopa přes Mariánské a Protrženou. Tam to byl opravdový luxus. Za zmínku pak stojí ještě stojka ze Smědavy na Knajpu, kde v té první části je pár šutírků - když jedete zespodu, tak to nevadí (vidíte je), když dolů, tak to máte mnohem horší a asi to trochu odnesou lyže.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.12.2014 22:07  
Dnes trasa Bedřichov-Kristiánov-Knajpa-Kasárenská-Knajpa-Hřebínek-Bedřichov

Pro klasiku je stav stop i sněhu v porovnání s minulou zimou furt docela dobrý. I když od včera se to trochu zhoršilo, doufejme že předpověď vyjde a zítra něco málo připadne. I třeba 5 centimetrů by hodně pomohlo.

Začátek na Novou Louku si to chce dávat pozor hlavně hned za stadionem v lesíku (je lepší projet přes konec stadionu) a pak ve sjezdu od Buku k rozcestí U Nové Louky. Další problémová místa - mostek mezi Novou Loukou a Blaťákem, točna nad Hřebínkem a navíc v celém úseku od Hřebínku na Novou Louku si to chce dávat bacha na sutříčky, hlavně u kraje jich je docela dost.

Ale celkově se toho nebojte a přijeďte si zalyžovat. Hlavně nahoře je to krása.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 27.12.2014 14:48  
Dnes projeta trasa Bedřichov-Kristiánov-Knajpa-Hřebínek-Bedřichov. Začátek z Bedřichova na Kristiánov nebo na Hřebínek není ještě žádná paráda (ale dá se to normálně projet na lyžích), ale pak směrem na Čihadla a dále už je to úplný luxus. Stopa na klasiku (od Kristiánova, Bilé Buky (panelka), Krásná Máří) je řízlá vždy jen jedním směrem.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 27.12.2014 9:51  
Během noci a rána upravila JIZERSKA OPS následující úseky:

Rolba z Jizerky: Panský dům - Mořina (malá výška sněhů - bez stopařů jen na hladko) - Bunkr - Knížecí Hraniční - Kasárenská - Knajpa - Čihadla - Rozmezí - Kristiánov - B.Buky - Točna - Krásná Máří - Tetřeví boudy - Žďárek - Čihadla - Knajpa - Smědava - Předěl - Smrková - Promenádní (vše jedna stopa) - Bunkr - Panský dům (bez stopařů jen na hladko).

Skútr z Bedřichova: Bedřichov - Valešovka - Jablonecká chata - Hrabětice - Hrabětická louka - Královka - Přezidentská chata (bez stopaře na hladko).

Skútr z Mariánské hory vyrazil nad ránem směrem na Čihadla.

Informace převzaty z novinky vydané na webu www.jizerskaops.cz 27.12. v 7:20.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.12.2014 17:41  
Dnešní zpráva od Zuzky Kocumové

Aktuální zpravodajství - 10-15 cm sněhu, z Bedřichova skútrem projeté velké kolo přes Knajpu, krom cesty k Blaťáku žádné zadrhnutí. Na modrý extra. A jde to, je to krásný, bílý - a za krkem studený :-)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 21.12.2014 15:36  
Dnešní zprávy z Jizerek - podle všeho to vypadá, že dnes lyžovat šlo ...

Jizerská OPS - DÍky lehkému sněžení lze vyrazit do Jizerek z Jizerky i z Bedřichova na šutračkách. Vyjel skútr a utáhl sněhovou pokrývku. Lepší podmínky jsou ve vyšších polohách. Prosíme o zvýšenou opatrnost!

Zuzana Kocumová - Kdyby někoho zajímalo - jde to :-) :-) :-)

Luca Janatová - Huraaa, snih a dekujeme dedovi Ondrejovi ze nam projel stopu na Promenade ...
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 21.12.2014 8:31  
V Bedrichove napadlo přes noc cca 8cm. Já teď odtud odjíždím do nížiny, takže běžky nevyzkousim. Zkusí to někdo jiný a napíše jaké to bylo?
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 2.12.2014 21:55  
V neděli se dalo na Mísečkách lyžovat !!! Sice tedy hlavně pro skalní nadšence, ale šlo to na uměle nasněžené sjezdovce. Sníh byl souvisle od spodku sjezdovky za cestu na stadion, to se dalo jezdit kolmo nahoru nebo cik-cak jako při Tour de Ski. Druhá možnost byla jezdit klasiku buď na té rovné cestě na stadion nebo dole u spodku sjezdovky.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 15.2.2014 19:55  
Zprávy z rozvozu kontrol na Bedřichovskou pětihodinovku.

Pavlos: V pátek jsem rozvážel 10 kontrol ze Souše a bylo to překvapivě dobré. Těch 3-5cm nového sněhu tomu hrozně pomohlo. Horší než průměrné byly následující pasáže - směrem od Předělu od poslední křižovatky na Smědavu, žlutá od Jizery ke Smědavské hoře. Celkově se dá říci, že i v neprojetých cestách se dá bruslit, protože všude je taková krusta, která se nepropadá.

Mirek: Dnes jsem rozvážel kontroly v okolí Hřebínku a Bedřichovské přehrady - i úseky, kde jsem myslel, že na lyžích nedojedu, tak jsem na lyžích nakonec nějak zvládnul, i když místy to dřelo. Chce to lyže kameňačky. Nejhorší pasáže byly tyto - kopec od Hřebínku k točně, okolí Krásné máří, spojka od cesty k přehradě na zadní cestu kolem přehrady. Ale důležité slovo nakonec - na všechny kontroly jsem se nejen já, ale i všichni ostatní roznašečí, dostali na lyžích, všude tedy nějaký sníh je ...

Víťa: Rozvážel jsem kontroly v okolí Knejpy - cesta z Bedřichova až na Kristiánov není úplně v pohodě, ale nějak to jde - místy to možná přenesete :-) Odtud výše už bez problémů. Vyjímkou je ještě začátek stoupání od Kristiánova na panelku.

Markéta: Rozvážela jsem dnes odpoledne kontroly v okolí Josefodolské přehrady. Sjezd z Kristiánova k přehradě není moc fajn, fakt hodně šutrů. Cesta k Chatě věčného mlčení má taky kamenité úseky. Hráz se přejet dá, i když jen soupaží. Od hráze k Jablonecké chatě v kopci taky šutry.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 7.2.2014 11:44  
Dnes dopoledne jsem projel trať Night Light Marathonu a musím říci, že pořadatelé to opravdu připravili na stávající podmínky velmi dobře.

Celou cestu je třeba samozřejmě dávat bacha, ale většinou tam žádné šutírky ani nejsou. Jediné místo, kde jsem zadrhnul, byl malý kopeček směrem od Vládní těsně před napojením na cestu od hráze, tam to sice z dálky vypadalo v pohodě, ale při pořádném odražení do boku jsem vyrval pár šutrů.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.2.2014 14:55  
Objet okruh z Bedřichova na Hřebínek, Kristiánov a zpět do Bedřichova.

Začátek až před Hřebínek docela dobrý, někdy potkáš šutr, ale dá se vyhnout. Nejhorší pasáže jsou v okolí Hřebínku, všechny tyto pasáže jsou vyfoukané od silného větru. Špatné úseky jsou následující - začátku rovinky před Hřebínkem, skonec stoupání od Hřebínku k točně, první čtvrtina panelky. Zbytek přes Kristiánov už je celkem dobrý.

Lepší lyžování je dnes Kristiánovem nahoru, tam to nevyfoukal vítr.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 18.1.2014 21:04  
Bedřichov-Nová Louka-Rozmezí-Kůrovec-Protržená-Mariánskohorské-Čihadla-Rozmezí-Bedřichov.

Sněhu je tam překvapivě dost - od 26.12. nejlepší lyžování. Z Bedřichova se dá prvních 500m jet po umělém sněhu, pak přenést to esíčko, pak se dá nazout až po rovinku pod Buk, pak pěšky na rovnice a půlka kopce, pak na lyžích až nahoru. Z toho na Nové Louce jsem dost po trávě, na Blaťáku přeťapkal pár metru asflatu a zbytek již v pohodě.

Kvalita sněhu dnes v 15:00 následující - dole hodně tvrdé, skoro led. Kristiánovský kopec na rozmezí čerstvý snížek neupravený rolbou, moc to nejelo. Okruh přes Protrženou byl projet rolbou, takže tam byl úplně jiný sníh smíchaný zespoda s novým, takový rychlý mix.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 4.1.2014 18:12  
Dnes jsem byl na Benecku na závodních tratích. V lese není sníh pro závody žádný, ale hlavní promenáda směr Rovinka je úplně v pohodě. Dá se očekávat, že směrem na Mísečky to taky nějak půjde.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 31.12.2013 16:43  
Dnes trasa Nová Louka - Knejpa - Protržená - Knejpa - Peklo - Rozmezí - Bedřichov. Celkově bylo vše hodně umrzlé, nevhodné pro nezkušené lyžaře.

Kopec z Krisitánova je dobrý od poloviny, tedy od odbocky k chatě Věčného mlčení (tam se i točilo rolba). Nahoru pak dobrý, asi nejlepší z celé cesty. Cesta z Kasárenské na Protrženou a na Mariánskohorské boudy není nic moc. Pošlapáno od pěšáků, jediné co jde je klasika. Od konce stoupání z Mariánskohorských bud směrem na Knejpu jela zase rolba, takže tam už to bylo dobré. Cesta na Peklo byla docela fajn.

Úsek z Kristiánova do Bedřichova je stále s VELKOU opartností sjízdný. Přenáší se u Kristiánova, u Blaťáku, lepší přenášet i ve sjezdu k Blaťáku a pak na Nové louce. Poté je špatný sjezd pod Bukem, ale projel jsem to. Sjezd ke stadionu už je pohoda, protože prvních cca 400-500m od stadionu je rozhnutý umělý sníh. To samé platí o celém stadionu.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 29.12.2013 23:56  
Dnes opět trasa Bedřichov - Kristiánov - Rozmezí - Kasárenská. Překvapivě to furt docela šlo.

Z Bedřichova na Novou louku sníh docela odtál, ale nějak jsem to do kopce na klasičkách projel. Z kopce zpět už to ve sjezdech bylo dost rizikové. Na Nové Louce, u Blatného rybníku i u Kristiánova nic jiného než přenést nezbývalo, ale dohromady jsem více než 500m nepřenášel. Od Kristiánova nahoru docela OK, od výjezdu z lesa už to byla paráda po celý zbytek cesty.

Nahoře byla teplota celý den u nuly a teď večer už začalo mrznout i v Bedřichově, takže snad celá trať alespoň nebude dále odtávat :-)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 27.12.2013 15:10  
Dnes trasa Bedřichov - Kristiánov - Knejpa - Knížecí. Celkově je sníh docela hodně měkký a bořivý, nejlepší je to od půlky Kristiánova nahoru a pak Kasárenská a Knížecí. Kdo chce lyžovat, ten stále lyžuje.

Oproti včerejšku sněhu hlavně v nižších partiích výrazně ubylo, ale díky skvělé snaze pracovníků OPSky se dá i z Bedřichova stále lyžovat. Dnes ve 13:30 byla vlastně kompletně nahozena cesta ze stadionu na Novou louku (všude je teď cca 10cm měkkého bořivého sněhu), to samé nahození provedli i na Kristiánově. Na Nové Louce navezli velké hromady sněhu na valníku. Podle všeho to vypadá, že se očekává pokles teplot a trasu se pokusí upravit rolbou.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.12.2013 17:31  
Dnes jsem projel trasu z Bedřichova přes Kristiánov, Rozmezí a Kasárenskou. Úsek z Bedřichova na Novou Louku je ještě docela dobrý, jediné horší místo je před stoupání K Buku, tam sníh už skoro odtál. Nejhorší část celé cesty byla u Nové Louky, kde při příjezdu na rozcestí člověk fakt neví co dělat. Všude jen tráva nebo asfalt. Já jsem jel na Blatný rybník, takže jsem musel nést lyže asi 300m - pak už jsem bez sundání lyží dojel na Kristiánov, i když okolí Blatného rybníku a rovinka před Kristiánovem sněhem zrovna neoplývala. Od Kristiánova nahoru pohoda, nahoře dokonce skvělý. Byl jsem na klasice, docela to šlo. Na skate to bylo taky v dobrý.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 15.12.2013 11:17  
Silnice z Maliníku na přehradu je vyplužená, takže tam to nejde. Spojka z Vládní k přehradě (proti trase Jiz50) nebyla tento víkend projeta, takže to je ledová hora.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 15.12.2013 11:15  
V sobotu jsem projel úsek Bedřichov-Rozmezí-Kasárenská-Smědava-Kasárenská-Hřebínek-Bedřichov. Na skate absolutně v pohodě. Horší byl pouze úsek U buku - Nová Louka, pak okolí Ptačích kup a Gregorův kříz - Nová Louka. Na klasiku by to asi taky šlo, ale stopa není místy ideální, místy jde až do šutrů a hlavně je to na klistr.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.12.2013 17:08  
Na Mísečkách stále paráda. Ráno to nově rolbou projeto nebylo, připadlo dalších 5cm sněhu, takže to šlo jak na bruslení, tak na klasiku (vyjela se stopa u kraje). Stav úprav platí ten samý (stadion, jeho okolí a svážnice).

Odpoledne, když jsem odjížděl, navíc vše projela znovu široká rolba, takže vše se ještě jednou dobře udusalo.

Myslím nebo spíše doufám, že na Mísečkách se snad už bude dát lyžovat od teď po celou zimu. Příští týden nijak tát nemá a navíc má i něco připadnout. A sněhu je tam cca 30-35cm. Odhaduji to podle výšky sněhu, který jsem odhazoval dnes ze střechy auta :-)
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 30.11.2013 16:53  
Na Mísečkách se už lyžuje úplně parádně na upravených stopách. Stadion, svážnice na střelnice i svážnice na Medvědín + pár cest v okolí stadionu jsou projety rolbou. Ráno to projely malou rolbou, odpoledne i tou velkou. Takže na skate žádný problém, na klasiku nejsou vyříznuté stopy, protože není do čeho. Dnes jsem nepotkal za celý den ani jeden šutr. Krásné lyžování na konci listopadu.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 29.11.2013 21:34  
Dneska jsme lyzovali na stadionu a na obou svaznicich. Lyzovat se da. Lepsi na klasiku. Odpoledne zacalo snezit, takze snad do zitra neco pripadne.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 28.11.2013 17:52  
Na Mísečkách se trochu lyžovat dá. Sice žádná sláva, ale jde to !!!

Asfaltka na Vrbatovu boudu je na běžkách sjízdná, je to taková zmrzlá krusta a místy sice potkáte při odrazu asfalt, ale na kameňačky dobrý. Jezdit se vyplatí jen v té lesní spodní části, otevřený vršek je výrazně více vytátý nebo vyfoukaný.

Na stadionu je taky sníh, na soupaž dobrý. Všude je krusta, kterou se při lyžování propadnete až dolů na trávu.

Nějaký sníh má snad ještě napadnout, tahle krusta je dobrý základ.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 1.4.2013 21:33  
Dnes celý den sněžilo, přesto se dalo v okolí Bedřichova docela hezky lyžovat. Rolbou bylo projeto skoro vše. Hlavní trasy byly logicky lepší, ale všude se dalo. To samé platí o klasice v porovnání se skatem.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 30.3.2013 13:02  
Na magistrále je krásně skoro vše upraveno, jak hlavní tak vedlejší cesty. Od páteční večerní úpravy připadlo cca 1cm sněhu, takže nahoře je taková lehká brzda, ale to nevadí. Jak pro klasiky, tak bruslaře je to super. V Jizerkách se bude lyžovat ještě hodně dlouho, zima nekončí ...
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 22.3.2013 16:56  
Dnes jsem byl na magistrále v okolí Bedřichova a musím říci, že sněhu je tu fak hodně a hlavně i hodně za poslední týden připadlo (min 20cm). Stopy v okolí Bedřichova jsou upraveny, dál vyjedou rolby až na víkend. Máza na klasiku paráda - fialový speciál a modrý extra.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.2.2013 8:17  
V úterý ráno byly podmínky fakt velmi rychlé, myšleno jak na skate, tak na klasiku. Trasa byla ve stínu fakt hodně ledovatá, to platí pro hlavní trasy. Vyjímka byla spojka Kristiánov-Hřebínek, kde to bylo projetu rolbou asi někdy dříve a tam se to mělo tendenci bořit do stop od bruslařů, které byly zároveň i lehce přimrzlé. Jinak sněhu je v Jizerkách stále hodně.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 27.1.2013 15:04  
V Bedřichově napadlo od sobotního odpoledne cca 2cm sněhu. Magistrála na všech hlavních trasách čerstvě projetá, takže svezení je skvělé. Doufejme, že během oteplení v příštím týdnu moc sněhu neodtaje, ale podle všeho by to snad mělo být i nadále v pohodě, sněhu je tu dost a podklad je zmrzlý.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.1.2013 10:40  
V pátek kolem poledne jsem si projel velký okruh z Bedřichova (Rozmezí, Hřebínek) a musím říct, že lyžování tady nemá vůbec chybu. Krásně tvrdé stopy a navíc skvěle připravené. Navíc na klasiku stačilo namazat obyčejný modrý a krásně to stoupalo. Všem cestu na víkend do Jizerek vřele doporučuji.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 21.1.2013 7:34  
Z Bedřichova směrem na Vládní, Závory, pak dolů na Kuběnkovu chatu a nahoru kolem Bílé Kuchyně na Olivetskou a přes Vládní opět do Bedřichova. Hlavně úsek od Závor na Bílou Kuchyni byl lyžařský zážitek. Moc často tato cesta nebývá najeta, ale když jo, tak je to bomba. Vřele všem doporučuji. Jinak všechny cesty jsou krásně upraveny, na modrý extra nebo na obyčejný modrý to jede úplně v pohodě.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 19.1.2013 15:35  
Dnes jsem objel trať Jilemnické 25, tedy trasu z Benecka, na Rovinky, pak pytel směrem na Žalý, nahoru na Mísečky a přes Janovu horu zpět. Celá trasa je krásně upravená na klasiku i na bruslení, dnes byla většinou buď žádná nebo jedna stopa na klasiku, protože se jel závod v bruslení. Zítra to asi upraví 100% na klasiku. Povrch je krásně trvdý, nikde se nic neboří, sněhu je dostatek.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 18.1.2013 22:27  
Tratě v Jizerkách vypadají parádně. Většina cest je upravena velmi hezky, i stopy na klasiku jsou výborné kvality. i teď v pátek. Jen cesta kolem Josefodolské od Blatného rybníka byla projeta asi naposledy o víkendu. Sněhu je všude dost.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 12.1.2013 20:46  
V Bedřichově dnes celý den průběžně sněží. Hlavní trasy magistrály, kde se jede JIzerská 50, jsou hezky upraveny a většinou se tam ve stopách tvoří sklíčka. Pro bruslaře tyto trasy nejsou, všude jsou připraveny 3 stopy. Boční cesty magistrály jsou většinou také upraveny, ale ne tak čerstvě a proto je na nich nějaká vrstava čerstvého sněhu, obyvkle 5cm.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 6.1.2013 15:00  
Dneska jsem byl na Olivetské a vše vcelku v pohodě. Nikde není potřeba lyže zouvat, na některých místech je třeba dbát zvýšené opatrnosti (sjezd z Olivetské na Bílou Kuchyni, úsek mezi Bukem a rozcestím u Nové Louky, oblast kolem Krásné Máří). Všude jsou čerstvě najeté stopy z sobotního večera a dnešního rána. Takže si troufám tvrdit, že uspořádání Jiz50 nic nebrání. Dokonce i dobrovolníci již nahazují sníh :-)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 6.1.2013 14:56  
Včera jsem absolvoval závody na Benecku a lyžovat tam dá vcelku v pohodě. TO samé by mělo asi platit i dále směrem na Mísečky. Hlavní cesta pro turisty (plynovod) má sněhu docela dost, s 5-km závodním okruhem to je místy horší, ale objet se dá také celý.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 4.1.2013 17:43  
Stav tratí na magistrále je stále v pohodě. Dnes odpoledne jsem se projel z Bedřichova na Hřebínek a zpět, zabočil jsem i do různých odboček a všude bez problémů. Nepotkal jsem jediný šutr, takže s uspořádání Jizerské 50 to vidím i přes začínající déšť ještě docela nadějně. Pro bruslaře je úprava dobrá, dokonce i pro klasiky jsou na většině cest docela dobré stopy, takže na projíždku jsou podmínky zcela dostačující. Problematické budou nyní o víkendu asi úseky kolem Máří a nad Hřebínkem.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.1.2013 21:39  
Dnes během dne byly tratě stále kvalitně upravené. Stav byl podobný jako 31.12., jen teplota byla nižší, takže tratě byly mnohem více zmrzlé. Teď večer však začlo v Jizerkách sněžit, na Rozmezí napadly již minimálně 3 centimetry sněhu, takže uvidíme, jak to bude vypadat ráno. Ještě jedno upozornění - na Darrské cestě je potřeba překonat docela široký potok tekoucí přes cestu, nejlépe skokem o tyči :-)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 31.12.2012 14:07  
Stav tratí na magistrále je stále v pohodě, šutry nepotkáte skoro nikde. Většina tratí je krásně zmrzlá od úprav kolem 28.12. a i stopy jsou tam stále kvalitní jak pro bruslaře, tak klasiky. Jedinou vyjímkou je tzn. malý okruh z Bedřichova, kde se jel 30.12. večer Night Light Marathon a na celém tomto úseku je taková ta drobenka (hrubozrnný sníh). Pro bruslaře je to v pohodě, pro klasiky tam však není pořádně vyřízlá stopa.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.12.2012 22:59  
V okolí Jizerky jsou stopy spíše zmrzlé, od Knajpy směrem do Bedřichova spíše měkké. Všude to jede celkem dobře, i na klasiku se dá namazat (červený a stříbrný universál klistr). Problémových míst není moc - v okolí Máří vidíte místy asfalt, ale projet se zatím dá. V úseku od Buku k Nové Louce je v lese pár kamínků v klasické stopě.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 23.12.2012 21:50  
V Bedřichově dnes do cca 13.hodiny sněžilo, pak začal padat ledový déšť, který při kontaktu se sněhem dělal ledovou krustu. Dnes byl rolbou čerstvě upraven malý okruh, ale i nahoře se dalo jezdit v pohodě. Zatím žádný nedostatek sněhu na magistrále nehrozí.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 22.12.2012 8:29  
V pátek odpoledne jsem byl na magistrále, objel jsem velký okruh přes Kristiánov, Čihadla a Hřebínek. Kvalita trati na klasiku je parádní, kvalitně řízlé stopy. Šutry vidět skoro nikde nejsou, jen na pár místech před Novou Loukou. Sníh je přemrzlý, krásně rychlý.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 15.12.2012 12:46  
Dnes ráno jsem si dal klasicky okruh Bedřichov - Čihadla - Hřebínek - Bedřichov. Stopa by dost sklíčkovatá po ranním lehkém dešti, nakonec jsme si poradily s V60 od Swixu, nebylo to ideální, ale šlo to. Od Kristiánova na Čihadla to nebylo protažené, protože tam rolba pojede až při návratu z Jizerky, ale odpoledne už to uričtě bude projeté i tam. Pro fajnšmekry doporučuji 5km závodní okruh, ten je upravený a najetý úplně exkluzivně.

Od 11:30 v Bedřichově už opět sněží, takže na déšť můžete zapomenout !!!
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 8.12.2012 19:55  
Do Bedřichova jsem dorazil až dnes za tmy, ale podmínky jsou fakt exkluzivní. Dal jsem si 15km klasikou přes Vládní a Olivetskou. Sněhu je tu fakt hodně. Kvalita vyřízlé stopy na klasiku byla 100%, jako ve světovém poháru. Celá trasa absolutně v pořádku, jediný problém byl na 10 metrech mezi rozcestím U Buku a U Nové Louky, kde bylo pár šutříků. Všem návštěvu Jizerek doporučuji.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.12.2012 19:59  
Na Mísečkách připadlo od pátečního rána cca 5-10cm sněhu, takže už se tady alespoň omezeně lyžovat. Celkem je tu asi 10-15cm sněhu. Na stadionu a v jeho okolí je vyjeto cca 750 m stop (většinou jen od lyžařů). Pro ty, kteří rádi trénují techniku, se dají najít i různá jiná místa na cestách mezi baráky. Jinak optimální volba pro turisty je výlet na Vrbatovu boudu, na silnici je pohodová vrstva sněhu, pouze úvodních 200-300m za Jilemnickou není optimální, pak už to je pohoda. Lepší je to asi na bruslení, ale i klasika se dá po kraji jet.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 30.11.2012 20:25  
V Jizerkách jsou už tratě upraveny opravdu rolbou, za tmy jsem si dojel na Rozmezí. Paráda !!! Jizerská magistrála má opět upraveny tratě jako první v ČR, skvělá práce. Dojel jsem z Bedřichova na Rozmezí a zpět. Celé kolo i přes Hřebínek je projeto malou rolbou, vždy je po straně jedna klasická stopa a zbytek je upraven na bruslení. Nahoře na Rozmezí napadlo cca 40cm, takže jedno projetí rolbouzajistilo skvělou stopu na klasiku, na skate se to však trochu boří, ale jet se dá krásně. Vypadá to, že na zítra to projedou ještě jednou a pak už by se to bořit nemělo ani na bruslení.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 30.11.2012 12:45  
Jsem teď na Horních Mísečkách a sněhu tu zatím moc nenapadlo, je tu mezi 5-10cm. Na stadionu ani na svážnicích se jezdit pořádně nedá. S lyžařským oddílem jezdíme kousek od Hořce na spodní stanici kotvy, tam je to docela dobré. Museli jsme si doházet trochu sněhu, ale teď už nemáme na malém okruhu ani kamínek. Jinak silnice směr Vrbatova bouda není moc dobrý nápad, není tam o nic více sněhu a navíc jsou na silnici kamínky.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 9.4.2012 14:41  
Na Velikonoční pondělí bylo v Jizerkách sice poránu zima, za to ale krásně slunečno, pak se výrazně oteplilo. Cesta z Bedřichova na Novou Louku a Hřebínek se dá celá projet na lyžích, hlavně při výjezdu od stadionu si to však chce dávat buď velký pozor nebo nejlépe zout lyže. To samé platí i stoupání k Buku a pak částí cesty cca v polovině mezi Novou loukou a Hřebínkem. Lepší je to asi na bruslení, je hodně poznat víkendové projetí rolbou, ale i na klasiku se to dá poměřně dobře. Sníh však v hlavně ve vyjmenovaných kritických místech vydrží dle mého odhadu nejdéle do úterného poledne/odpoledne, ale zbytek by měl být ještě nějakou chvíli v pohodě.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 18.3.2012 21:01  
Na závodních tratích na Benecku i dále směr Rovinka je stále pěkné lyžování. V noci sníh vždy zmrzne, takže odhadem do desáté hodiny dopoledne je povrch opravdu hodně rychlý, pak to rychle měkne.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 18.3.2012 20:59  
V Jilemnici na Hraběnce se opravdu lyžovat nedá. Pouze na několika místech jsou zbytky sněhu, jinak převládá podmáčená tráva.
Podkrkonoší - Jilemnice, Vrchlabí, Lomnice
Vloženo 15.3.2012 6:49  
V sobotu byly podmínky exkluzivní. Sněhu je stále dostatek, trasy jsou krásně upraveny. Navíc nefoukalo a teploty se pohybovaly kolem nuly. Ve čtvrtek napadlo několik cm sněhu, takže sníh není moc rychlý. Namazat na klasiku byl dost oříšek (dole led, nahoře prašan), proto všem doporučuji raději bruslení.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 20.2.2012 20:12  
O víkendu se na závodních tratích Ve Vysokém nad Jizerou jeli závody vysokoškolské ligy. Najety byly v sobotu okruhy 1+1,5+2+2,5km jak klasicky tak na bruslení. V neděli se jelo jen bruslení na okruzích 1+1,5km. Protože ze soboty na neděli sněžilo, tak čerstvě projety byly pouze nedělní tratě. Místní rolbaři jsou ale snaživí, takže se dá očekávat, že bude brzy najet celý 5km okruh.
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 12.2.2012 21:34  
Víkendová úprava tratí v Jizerských horách se dá označit pouze jedním slovem - SKVĚLÉ !!!. Upraveny jsou skoro všechny cesty, cesta ze Závor na Červenou ruku a zpět Travnatou cestou dokonce poprvé v historii. Všem milovníkům lyžování na čerstvě urolbovaném manžestru doporučuji tyto odlehleší cesty, je to paráda. Navíc byla upravena rolbou i cesta z Maliníku na Českou chalupu.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 12.2.2012 21:30  
Páteční počasí bylo exkluzivní, slunce svítilo a teplota jen cca -10°C. Rolba upravovala jen ve spodních partiích, nahoru vůbec nejela, takže proto i já jsem jezdil dole, objel jsme jak Bedřichovskou, tak Josefodolsou přehradu. Jinak napadlo nových 5cm, takže tam kde to nebylo aktuálně upravené rolbou, to bylo trochu náročnější.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 5.2.2012 21:49  
O víkendu se konaly v Jakuszycích nejen závody běžeckého lyžování, ale i závody v lyžařském OB. Po najetí asi 13km při závodě mohu potvrdit, že lyžařských tras i stop je tam opravdu hodně na výběr, od základní magistrály až po kopcovité závodní tratě. Vše velmi dobře pravděpodobně v noci na sobotu upraveno, v neděli přisněžilo několik centrimtrů sněhu, takže rolbou upravená trať lehce zapadla, ale přesto to bylo i na bruslení super.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 5.2.2012 21:45  
Objel jsem z Bedřichova Josefodolskou přehradu, i na hrázi byly na silnici náznaky klasické stopy, takže celý okruh paráda. Jen to chtělo zelený stoupací vosk, protože modrý byl dost pomalý.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 4.2.2012 8:12  
Páteční večer byl na lyžování takřka ideální. Venku -15°C a jasno, měsíc svítil tak, že ani čelovka nebyla třeba. Stopy dobré, tam kde rolba již delší dobu nejela je skatový prostředek tratí lehce ledovatý, ale aspoň to tam jelo rychle, tam kde jela rolba čerstvě jsem měl pocit, že přepadnu i na skatových lyžích přes špičky na nos. Večer vjely na celou magistrálu rolby, tak uvidíme, jak to bude ráno vypadat. Jedno je jisté - sněhu jsou tu mraky :-)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 2.2.2012 19:51  
O víkendu se konaly na Hraběnce závody v lyžařském orientačním běhu. Pro závody byla v okolí najeta poměrně hustá síť stop, které díky mrazivému počasí zůstávají stále stejně kvalitní. Základem stop byla trať Jilemnické 25 + navíc lyžařská trasa Fit, navíc byla v lese najeto velké množství skútrových cestiček. Pro zájemce lyžování na Hraběnce vřele doporučuji.
Podkrkonoší - Jilemnice, Vrchlabí, Lomnice
Vloženo 25.1.2012 19:14  
Turistické tratě v okolí Nového Města jsou dnes exkluzivní. Vyzkoušel jsem část ze Třech Studní na Vlachovice a stopy pro klasiku jsou krásně řízlé. Na bruslení se tyto trasy moc nehodí. Je tady však možnost jezdit 10km okruh po mašerských trasách, které jsou upraveny rolbou bez stopaře. Trasy vydrží asi dost dlouho krásně upravené, protože sněžit nemá.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 25.1.2012 19:11  
Závodní okruhy u hotelu SKI jsou perfektně upraveny. Nyní se tady koná AMČR v běhu na lyžích. Upraven je pouze 3,3km dlouhý okruh, který vede většinou po nových biatlových tratích (jsou docela kopcovité), zbytek je pak na Plačkovci a pouze malý kousek v lese Ochoza. Okruh se dá zkrátit na 2,5km.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 20.1.2012 16:09  
AUTO-rozvoz kontrol na B5h.

TRASA: Polubenská silnice - Odbočka na Zámky - Soušská přehrada - Mariánskohorské boudy - Peklo - Maliník

Všechny kontroly jsem kvůli jejich vzdálenosti zavážel autem. Vždy jsem dojel autem co nejblíže to bylo možné. Většina dnešních tras nebyla tak hrozná vzhledem k množství nového sněhu - všude už obvykle projel přede mnou alespoň jeden lyžař, takže se ke kontrolám dostat dalo, dnes však pouze klasicky. Na zítra to snad rolba projede :-)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 15.1.2012 18:46  
Na Benecku jsou skvělé sněhové podmínky. O víkendu jsem se pohyboval na závodní 5km trati, která je perfektně upravená a krásně tvrdá. Příští víkend se na Benecku pojede pravděpodobně Jilemnická 50, takže cesty v okolí Benecka budou asi celý týden pečlivě upravovány.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 7.1.2012 16:02  
Dneska už se tratě v okolí Bedřichova připravují na zítřejší Jizerskou 50. Většina tratí je skvěle upravena na klasiku. Na své si dnes přijdou i bruslaři, protože zatím jsou všude jen 2 krajní klasické stopy. Jediná cesta, která ještě není připravena, je spojka od Blatného rybníka na závodní 5km okruh, která se používá pro poslední kilometry Jiz25. Tam pořadatelé teď nahazují sníh, aby to bylo zítra v pohodě. Od 13 hodin v Bedřichova začalo opět sněžit, takže se dá očekávat, že do zítřejšího rána něco napadne.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 6.1.2012 15:26  
Dneska jsem byl na tratích při závodě na 30km a musím říct, že úprava tratí na Jiz30 se pořadatelům moc nepovedla. Když by to projely rolbou dvakrát, bylo by to mnohem lepší. Takhle se to při skatu místy docela dost bořilo. Pro klasiky mám lepší zprávu - tam kde projela čerstvě rolba s klasickými stopaři, to vypadá bezvadně. Dnes to bylo na tuhé vosky kolem 0°C, ani sklíčka se tam moc nedělaly.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 5.1.2012 22:20  
Základní informace pro ty, kteí se chystají do Bedřichova na páteční Jizerskou 30 skatem. Sněhu napadalo tak 15-20cm, fouká docela silný vítr, ale žádný orkán to zatím není. Příjezdové cesty byly ve čtvrtek odpoledne úplně v pohodě jak z Jablonce, tak z Liberce.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 30.12.2011 19:52  
Dnes během dne byl rolbou upraven jen 5km závodní okruh a celý stadion. Na 5km okruhu to šlo i na klasiku, jinde klasické stopy skoro nebyly (buď byly zapadané novým sněhem nebo byly hrozně zníčené). Na skate to bylo všude dobré. Kvůli padajícímu sněhu rolby vyčkávají asi na večer, aby stopy upravily pro Night Light Marathon. Mimochodem během dne napadlo 10-15cm nového sněhu.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 30.12.2011 8:31  
Přes noc napadlo cca 5cm, tak uvidíme jak to bude vypadat. Trať na večerní Night Light se tím zpomalila minimálně o 10 minut,
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 29.12.2011 12:28  
Dneska je to paráda - v noci lehce mrzlo, rolby upravily co stíhaly. Na většině tras krásný mažestr na skate (teď už není tak přimrzlej jako ráno) a krásná klasická stopa, v které skoro nikdo nejezdí (asi lidi neví co namazat). Tak neváhejte a vyražte do Jizerek.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.12.2011 18:26  
Počasí v Bedřichově dneska nic moc, docela hustě mrholilo, místy i lehce pršelo. Sněhu je docela dost, jen v okolí Krásné Máří jsou klasicky vytátá místa, i tam je však ještě sníh, ale jen cca 5cm. Dneska to bylo lepší asi pro bruslaře, tratě jsou docela tvrdé. Na klasiku už by to chtělo znovu vyříznout stopu, je už dost mělká. Navíc to bylo na klistry.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 19.12.2011 2:44  
Hlavní trasa magistrály mají stopu na klasiku lehce zmrzlou, všechny vedlejší trasy normální, takže je docela problém namazat na klasiku. Na skate to je vcelku optimální všude. Jo a ještě jedna novinka - včera bylo skoro vše upraveno pouze jedním stopařem, že by nějaká nová strategie úpravy?
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 17.12.2011 15:47  
Tak po včerejším sněžení, pak odpoledním dešti a večerním ochlazení a ranním sněžení je stav tratí na magistrále velmi dobrý. Upravena je valná většina tratí. Dobré jak na klasiku, tak na skate. Místy (třeba nad Hřebínek) je místo sněhu chvilkama jen led, ale s tím musí lyžaři po oblevách počítat.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 11.12.2011 16:16  
Kolem Josefodolské přehrady se nesnažte jezdit. K hrází směrem od Prezidentské super, pak bohužel hráz i kus nad hrází až k odbočce k chatě Večného mlčení stojí za prd. Pak už to je dobrý, ale ten kousek za to nestojí. Jinak panelka (kristiánov - hřebínek) i Studené údolí (zadní cesta z Blaťáku k Josefodolské) jsou super. Nově je najet taky 5km závodní okruh.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 11.12.2011 16:13  
V sobotu večer jsem byl na klasice, za Bedřichovskou přehradou to stojí za prd, nějaký ňouma tam projel autem. Spojka z Vládní k Bedřichovské přehradě je super, krásně rozšířená.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 10.12.2011 13:28  
Většina tras magistrály je dnes upravena rolbou. Skvělé lyžování hlavně v horních partiích. Z Bedřichova na Novou Louku si to chce dávat pozor, ale dá se to v pohodě projet. Dál na Hřebínek a Krásnou Máří to není místy optimální, ale pak za Máří směr Knajpa to je exkluzivní. JIZERSKOHORSKÝ LEDOVEC OPĚT NEZKLAMAL !!!
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 10.12.2011 7:18  
Tak jsem si v pátek pozdě odpoledne projel cvičně začátek magistrály z Bedřichova první 2km směrem na Novou Louku a lyžovat se tam určitě dá. Projely tam 2x široký skutr vedle sebe, táhnul za sebou malého stopaře. Takže na skatové lyže se to dá taky, jen po rovině počítejte se soupaží, do kopce to byloi skate v pohodě. Kámen nebo zem se určitě potkat dá, ale když se člověk dívá, tak není problém se vyhnout. Už v noci na to však OPSka vyjede rolbami, takže vše se změní.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 9.12.2011 10:11  
Tak že by bylo na víkend upraveno rolbou? :-) Uvidí se prý dnes po poledni, ale zatím to vypadá nadějně. Zdroj: www.jizerskaops.cz
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 4.12.2011 16:31  
Horní Mísečky - V sobotu večer sice nasněžilo 5-10cm, bohužel k ránu přešly srážky v déšť. Na spodní části sjezdovky na Medvědín se dalo jezdit docela dobře, povrch nebyl umrzlý. Jediná vada byl déšť.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 3.12.2011 16:01  
Ve Svatém Petru to je docela dobré, dá se tam jezdit na cca 200-300m okruhu na spodku sjezdovky. Sjezdaři jezdí jen na dojezdu černé, ale vysněžen je celý spodek i dojezd modré sjezdovky. Lepší je to na skate, ale je tam i kus stopy na klasiku.
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 3.12.2011 15:59  
Na Horních Mísečkách by se čiště teoreticky dalo jezdit po vysněžené sjezdovce nahoru a dolu, jediný problém je, že ve čtvrtek urolbovaný povrch sjezdovky zmrznul a je to nyní ledová hora. Takže by bylo potřeba mít hrany jak na sjezdovkách.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 28.3.2011 21:12  
Na Benecku se dá stále dobře lyžovat. Sněhu tam sice není moc, ale na lyžování to stačí. O víkendu se tam dokonce konaly lyžařské závody, jak klasicky, tak bruslením. Centrální promenáda od stadionu na Rovinku je bez problému sjízdná, dále předpokládám taky.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 27.2.2011 14:46  
Dneska jsem jel z Bedřichova kolem Josefodolské přehrady na Kristiánov, pak spojkou na Hřebínek a zpátky do Bedřichova. Právě tato trasa byla opět nově na dnešek upravena rolbou, takže paráda. Navíc je úplně skvostně upraven závodní 5km okruh. Tam, kde rolba o víkendu nejela (což je vlastně všude kromě malého okruhu a josefodolské přehrady), tak se to hlavně ve sjezdech hodně vyplužuje až na led a většině lyžařů tyto místa dělají velké problémy. Dejte si tedy bacha.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.2.2011 13:37  
Jizerská magistrála je právem označována za běžkařský ráj - dneska je to totální paráda, azuro a teploty kolem nuly. Všechny trasy jsou upraveny dobře, místy je to trochu ledovaté, ale furt je to v pohodě. Rolba v noci projela pouze malý okruh přes Hřebínek a Kristiánov, dle mého názoru hlavně z důvodu bezpečnosti ve sjezdech.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 21.2.2011 21:21  
Závodní tratě ve Vysokém nad Jizerou jsou fajnově upraveny rolbou. Najdete tam jednu stopu na klasiku a zbytek pro bruslaře. Nejdelší okruh má 4km, ale je možnost si ho libovolně zkracovat, protože trasa vede po loukách. Sněhu je tam poměrně dostatek, takže o lyže se bát nemusíte.
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 17.2.2011 7:56  
V areálu u hotelu SKI jsou vysněženy uměým sněhem závodní tratě a předpokládám, že je to jediné možné lyžování na Vysočině. Nejdelší okruh má 3,8km, vede přes celý Plačkovec a na druhé straně přes Houpačky. Esíčka již vysněžená nejsou. Sníh je dle očekáváný hrubozrný a vždy během dne z toho vznikne takovej písek.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 12.2.2011 20:18  
Z pátka na sobotu začalo mrznout, takže všechna ta voda ve sněhu se proměnila v led. Hlavní tratě magistrály jsou skvěle sjízdné a hodně rychlé, tam kde však nejela dnes rolba očekávejte ledovou krustu, na které se nedá skoro vůbec pohybovat. Za celý den jsem nepotkal ani jeden šutřík, což je skvělá zpráva.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 12.2.2011 20:09  
Páteční večerní lyžování z Bedřichova bylo fakt exkluzivní. Exkluzivně rychlý sníh, bohužel jsem jel bez čelovky, takže v té nízké oblačnosti nebylo skoro nic vidět, takže jsem si tu rychlost neužil. V půlce malého okruhu přes Kristiánov na Hřebínek mi začalo brutálně pršet, takže než jsem dojel na stadion, tak jsem byl úplně durch. Přesto kvalita tratí i přes dlouho trvající oblevu je úplně bezproblémová.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 8.2.2011 19:42  
Po víkendu je kompletně upravena trať Orlického maratonu, která se skládá zhruba ze dvou 10km okruhů. První okruh vede údolím podél silnice a pak po loukách zpět, druhý o něco delší vede přes serpentíny do lesa a pak po strmých loukách zpět. Stav tratí je uspokojivý, po neděli tam najdete 2 klasické stopy a mezi nimi prostor na bruslení. Místy můžete potkat kousek trávy, ale šutr jsem žádný neviděl. Kvůli vysokým teplotám se docela dost bořej hůlky.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 31.1.2011 8:35  
Po víkendových závodech je v okolí biatlonového areálu Altenberg (2km od Cínovce) skvěle upraveno velké množství tras. Základ tvoří závodní okruhy, které jsou propojeny s velkou nabídkou turistických tras. Všem lyžařům návštěvu vřele doporučuji.
Východní Krušné hory
Vloženo 31.1.2011 8:41  
V sobotu jsem vyzkoušel trasu z Zinnwaldu (Cínovec) po Krušnohorské magistrály na Výšinku a dále směrem na Nové Město. Kvalita stop skvělá, šíře taky, jen mě překvapilo, že pro klasiky je k dispozici pouze 1 stopa (z Jizerek jsem zvyklý na 2). Pak jsem jel po modré turistické sjezdovce Bouřnák do Mikulova, to už nebylo optimální. Ledové plotny střídaly kousky bez sněhu a šutry, ale na turistických lyžích se to dá sjet.
Východní Krušné hory
Vloženo 23.1.2011 20:15  
Stav tratí na Benecku je po víkendových závodech Jilemnické 50 v bezproblémovém stavu. Krásně upraveny, několikrát za víkend projeto rolbou, jsou tratě z Benecka na Rovinku, pak pytel z Rovinky směr Herlíkovice a dále pytel z Rovinky směr Mísečky. Kdo chce obejt celý okruh, má něco málo přes 25km.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 20.1.2011 18:02  
Dneska jsem jel kolem tratí na Hraběnce a lyžování tam v tuhle chvíli nedoporučuju. Sice tam nějaký ledový základ ještě zbyl, ale není souvislý. Plně tak chápu přesunutí Jilemnické 50 na Benecko, kde by to mělo být v pohodě.
Podkrkonoší - Jilemnice, Vrchlabí, Lomnice
Vloženo 15.1.2011 22:03  
Zavodni trate na Benecko jsou v dobrem stavu, klidne na jednickove lyze, zadny sutr nepotkate. Snih byl kupodivu i v takovem teple krasne rychly a vetsinou docela tvrdy, takze na zavody v brusleni to nemelo chybu.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 15.1.2011 22:01  
V Jilemnici by se na loukach jeste jakztakz lyzovat dalo, misty vask prosvita trava nebo bahno. Na nekterych mistech jsou navic louze, pod kterymi je led. Zavody VS ligy se tak konaji na Benecku.
Podkrkonoší - Jilemnice, Vrchlabí, Lomnice
Vloženo 10.1.2011 20:43  
Přes velmi nepřiznivé počasí od čtvrtečního večera až do neděle je sněhu v Jizerkách dostatek a všechny cesty jsou úplně bez problémů sjízdné, nikde jsem nepotkal ani náznak kamenů. Lyžování tedy stále nic nebrání.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 7.1.2011 16:25  
Dnešní stav tratí na magistrále v okolí Bedřichova byl velmi ledovatý. Stopa pro klasiku byla hodně ledová (určitě na klistr), na skate to bylo bezproblémové. Všude kolem tratí je silná ledová krusta způsobená včerejším namrzajícím deštěm. Okruh 30km, kde se dnes jela Jizerská 30 (Kristiánov, Čihadla, Hřebínek, Olivetská), byl upraven na skate s pouze jednou stopou vpravo. Zítra už bude úprava tratí podřízena klasikům před nedělní Jizerskou 50, takže bruslařům doporučuji na víkend pouze boční cesty (např. kolem Bedřichovské přehrady, kolem Josefodolské přehrady).
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 3.1.2011 21:11  
Stav tratí na Jizerské magistrály byl v neděli odpoledne skvělý. Skoro každou cestu projela od minulého velkého sněžení po Vánocích již poněkolikáté rolba. Tvrdost stop je tak dobrá i bruslaře, pro klasiky jsou vyřízlé stopy taky skvělé. Hurá do stopy, o víkendu nás čeká Jizerská 50.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 29.12.2010 21:58  
V Bedřichově je skvělé svezení nejen na trasách magistrály, ale taktéž na závodním 5km okruhu. Po jeho celé délce je jedna stopa pro klasiku na pravé straně a dost široký prostor na bruslení, takže všem sportovně založeným lyžařům doporučuji vyzkoušet i závodní trať, aspoň se projedete pro krásně členíté trati.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.12.2010 14:18  
Přes noc napadlo v Bedřichově dalších 20cm, takže musely nečekaně vyjet všechny rolby, i když to původně nebylo v plánu. Bohužel však na bruslení je to dost měkké a boří se to. Na klasiku jsou pro změnu stopy rozevláté, takže to hází zleva doprava. Z Bedřichova na Hřebínek se pohybují davy turistů.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.12.2010 14:13  
V Jizerkách krásné lyžování. Naštěstí ani moc ze včerejška nenasněžilo, takže i pro bruslaře byl povrch tratí skvělý. Pro klasiky ideální máza modrý nebo modrý extra.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 19.12.2010 15:29  
O víkendu byla lyžovačka v Jizerkách skvělá. Z pátka na sobotu projely rolby přes 100km tras, takže byl velký výběr, kam vyrazit. Místy to bylo trochu měkčí, hlavně pro bruslaře, ale hezké počasí bez výrazného větru to zpravilo. Sněhu je teď tolik, že by měl vystačit na celou zimu.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 19.12.2010 15:27  
Lyžování na magistrále stálo ve čtvrtek a v pátek za starou belu. Napadalo velké množství sněhu a k tomu velký vítr. Základní trasy magistrály rolby projely, aby udusaly nové přívaly sněhu, ale brzo jejich průjezd nebyl skoro poznat. Pro klasiky to bylo určitě lepší než pro bruslaře.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 13.12.2010 8:03  
Nedělní lyžování na magistrále bylo fajnové, jen trochu hodně foukalo a to i na místech, kde by to člověk nečekal. Jinak stopy byly v rámci možností dobré, na hlavních tazích projeté dostatečně (jak skate, tak klasika), na vedlejších cestách obvykle trošku zapadané, ale dalo se.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 11.12.2010 13:47  
Dneska projely rolby v Jizerkách skoro vše až na cestu do Oldříchova a Nového Města. Počasí sice není moc příznivé (hodně sněží, místy dost mokře a hlavně fouká), zato stav stop je docela dobrý. Na klasiku to bylo jako obvykle lepší mimo hlavní magistrálové cesty z důvodu menšího poču lyžařů, protože v novém sněhu stopy nedrží vyřízlé a neustále to hází zleva doprava. Na skate to bylo právě naopak lepší na hlavních trasách, protože to tam bylo krásně ujeté.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 7.12.2010 18:52  
Čelákovice - stejně jako loni se dá i letos lyžovat v Čelákovicích na cyklostezce podél Labe, délka cca 2km. Je to vypluženo traktůrkem, ale naštěstí ne až na asfalt, takže se dá dobře bruslit. Klasika by taky šla. Dnes vpodvečer jsme viděl při lyžování 2 vlaky City Elefant, to se mi asi na horách jen tak nestane :-)
Střední Čechy
Vloženo 5.12.2010 16:35  
Stav závodních tratí na Mísečkách se od soboty vůbec nezměnil, pouze kamínků v okolí klasických stop vykukuje o trochu více. Celkově pro skate bezproblémové - upraveno vše co dalo. Pro klasiku jsou skvěle vyřízlé stopy, jen to chce místy dávat bacha na již zmíněné kamínky. Klasické stopy v některých úsecích kvůli výšce sněhové pokrývky chybí jak v částech závodních tratí, tak ve svážnici na Medvědín.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 4.12.2010 20:43  
Na sobotu projely rolby vše, co šlo. Většina tras je projeta i na klasiku, místy však jsou vyryty ve stopě šutříky, takže bacha. Chtělo by to ještě pár bonusových centimetrů. Přes den bylo krásně slunečno, k odpoledni však mrzlo až praštělo. Lidí je tu jako blech, hlavně závodníků z lyžařských oddílů.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 4.12.2010 11:26  
Stav tratí se od čtvrtka zlepšil pouze pro bruslaře, protože rolba na dost místech přejal klasickou stopu. Místy se to chce dávat bacha na vytažené šutříky, ale dá se jim v pohodě vyhnout. Jsou upraveny všechny tratě 1,2,3,5,7km včetně svážnic na Medvědín i střelnici. Nejvíc trénujících lidí se jako obvykle vyskytuje v okolí stadionu a střelnice, takže kdo chce v klidu jezdit, ať vyrazí na Medvědín, Rovinku či na 5 a 7km okruh.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 3.12.2010 11:52  
Odpoledne to na Mísečkách bylo docela fajn, bylo však kolem -15st. 5km závodní okruh byl většinou s vyřízlou stopou, místy však nebyla ideální. Pouze v pytlíku pod střelnicí byl dost hlubokej sníh, asi to bylo najetý rolbou poprvé. Jinak sněhu tu není málo, ale v Praze napadlo za poslední dny víc. Jinak jsou projety i obě svážnice, ta na Medvědín pouze na skate.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 28.11.2010 21:24  
Dnešní lyžování opět nemělo chybu, azuro a naštěstí ne moc zima. Od včera se zlepšil stav tratí z Nové Louky na Hřebínek, kde projel dle mého 2x skútr, takže jak klasici tak bruslaři si přijdou na své. Naopak zhoršení nastalo v úseku Bedřichov - Nová Louka, kde začalo vykukovat docela dost šutrů a už je to místy o lyže. Doufejme, že předpověď vyjde a brzy napadne další sníh. Pak už bude lyžování úplně super.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 27.11.2010 17:51  
Skvělé lyžování v Jizerkách. Z Bedřichova k Nové Louce to chce dávat pozor, pak už je sněhu dost. Lepší je to většinou pro klasiky, protože od Hřebínku výš už to na bruslení není moc projeté. Všem návštěvu Jizerské magistrály vřele doporučuju.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 21.3.2010 20:39  
Dnešní závody se na Hraběnce ještě odjely, ale celodenní déšť si se sněhovou pokrývkou nepěkně pohrává. Problémovými místy na trati jsou nyní každá mez a pár bažinek, jinak tam sníh ještě v neděli odpoledne docela byl. Podle předpovědi však tipuji, že možnost lyžování na Hraběnce v průběhu příštího týdne skončí.
Podkrkonoší - Jilemnice, Vrchlabí, Lomnice
Vloženo 21.3.2010 20:36  
Tratě na Hraběnce byly dnes ráno po nočním mrazu upraveny takřka skvostně, v průběhu dne však z důvodu vyšších teplot stopy výrazně měkly. Uvidíme, co udělá s tratěmi déšť, který meteorologové na zítra předpovídají :-(
Podkrkonoší - Jilemnice, Vrchlabí, Lomnice
Vloženo 21.3.2010 20:34  
Závodní tratě na Hraběnce dnes vypadaly celkem solidně, nikde žádná tráva ani krtiny. Upraven je 5km okruh s možností několika zkrácení. Trať je v dobrém stavu hlavně z důvodu, že je upravována nepřetržitě celou zimu. O víkendu se zde konají závody VŠ ligy v běhu na lyžích.
Podkrkonoší - Jilemnice, Vrchlabí, Lomnice
Vloženo 18.3.2010 8:00  
Včera odpoledne bylo rozhodnuto o konání posledního kola VŠ ligy na tratích na Hraběnce v Jilemnici. Sněhu je tam v tuto chvíli dostatek a předpoveď počasí nevypadá špatně. Bude sice velmi teplo, ale výraznější srážky jsou hlášeny až na noc ze soboty na neděli. V pátek začnou pracovníci SKI Jilemnice připravovat tratě na závod. V případě nutnosti nahození sněhu na nějakou mez či nějaké kritickésa místo tak samozřejmě učiní. Pro ty, kdo nevědí, co se v Jilemnici bude konat za závody, mrkněte na http://memorial.vskhumanita.cz/
Podkrkonoší - Jilemnice, Vrchlabí, Lomnice
Vloženo 13.3.2010 16:21  
V noci na sobotu opět připadl sníh, takže tratě dopoledne upraveny nebyly, rolby totiž čekaly, až přestane sněžit. Jeli jsme přes Olivetskou na Bílou Kuchyni a pak dolů do Oldřichova v Hájích, kde nás cca 1km před Oldřichovem překvapil z ničeho nic asfalt na silnici, takže jsme si trošku nadrážkovali lyže. Celkově ale byla trasa z Bílé Kuchyně na Oldřichov to nejlepší, co jsme dnes jeli. Zbytek cesty byla vymlácená stopa ze strany na stranu. Cestou domů jsme však viděli rolbu, takže stav tratí se rychle změní. Odpoledne přestalo sněžit, ale začalo lehce pršet. Déšť ale na sněhu namrzá, takže to bude asi zítra pěkně rychlé.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 13.3.2010 16:16  
Páteční odpolední lyžování z Bedřichova bylo trochu poznamenáno novým sněhem, kterého připadlo cca 5-7cm. Všechny běžně upravovaní tratě v okolí Bedřichova byly upraveny v týdnu, takže podklad pod novým sněhem je solidní a tvrdý. Lyžování tedy celkem šlo. Určitě přijeďte, počasí se nebojte.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 7.3.2010 19:32  
Celá trať Krkonošské 70 byla upravena úplně exkluzivně. Vůbec nefoukalo a bylo krásně slunečno, prostě idylka. Ráno hodně mrzlo, ale hned jak vyšlo slunce pořádně na obzor, tak to nemělo chybu. Byl to jeden z nejrychlejších ročníků za poslední roky, takže i sníh jede parádně. Předpokládám, že celý příští týden budou tratě K70 ve skvělém stavu. Kdo by nevěděl, kudy vede K70, mrkněte na www.lokotrutnov.cz
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 26.2.2010 14:05  
Hlavní trasy magistrály jako například Bedřichov, Hřebínek, Čihadla, Kristiánov jsou upraveny dnes čerstvě širokou rolbou, v noci navíc trochu mrzlo, takže lyže jely i docela dobře. Boční cesty magistrály v oblasti Bedřichova jsou obvykle čerstvě projety a jede se na nich skvěle. Některé však byly projety naposledy někdy na začátku týdne, ale včerejší mráz jim pomohl, takže se nich dá jezdit velmi obstojně. (Bílá Kuchyně - Oldřichov, Studené údolí, Jablonecká chata - Pod Prezidentskou).
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.2.2010 19:37  
Odpoledne se stav tratí v okolí Bedřichova výrazně zlepšil, protože začalo přituhovat. Tam, kde by se člověk během poledne hodně bořil, teď projel v pohodě. Trasa kolem Bedřichovské přehrady (Bedřichov, Nová Louka, Závory, Klikvová Louka, Vládní, Bedřichov) byla OK. Na víkend prý mají tyto trasy opět projet rolbou.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.2.2010 13:53  
Tratě ze Smědavy směr Předěl, Paličník a Tišina byly upraveny rolbou naposledy minulý víkend, což je na kvalitě tratí docela znát. Bruslit se dá všude, místy to však chce dobré nervy. Všechny 3 hlavní trasy na Jizerku (Jizerská silnice, Promenádní i Knížecí) jsou upraveny dobře. Darrská cesta od Knížecí k Souši je upravena hezky, pouze to vůbec nejelo. Soušská silnice upravena dobře, zato Pašerácká cesta od Kasárenské na Protrženou přehradu to byl děs. Bruslil jsem, ale při každém kroku se mi hodně bořily lyže. Poté od Protržené kolem Mariánskohorských bud na Knajpu to už bylo o něco lepší, protože tam projel skůtr. Od Knajpy směr Peklo to nevypadalo špatně. Celkově jsem najel asi 50km, ale trvalo mi to s roznosem kontrol 5:30, což samo o sobě vypovídá o rychlosti sněhu.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 22.2.2010 23:14  
V Jakuszycích se o víkendu konaly 3 závody ČP v LOBu (lyžařský orieňták). Všechny hlavní trasy jsou krásně upraveny rolbami, to samé platí pro závodní okruhy. Pro zájemce je po lese v okolí stadionu vyjeta poměrně rozsáhlá síť skůtrových cest, která Vám umožní dostat se na místa, která bývají jindy těžko dostupná.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 22.2.2010 23:11  
V neděli jsem opět po 2 dnech jezdil na závodních tratích ve Vysokém a změna oproti pátku je neskutečná. Tvrdá, krásně vymrzlá trať po celém 5km závodním okruhu. Klasická stopa vyjeta není, takže klasici mají tentokráte smůlu.
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 19.2.2010 21:33  
Dnes jsem otestoval závodní lyžařské tratě ve Vysokém. Upraven je 5km okruh s možností zkrácení na několika místech. Trať je projeta rolbou + skůtrem 1 stopak na klasiku. Celkem je to docela měkké a někdy se boří hůlky. Lyžovat se ale dá bez problémů, i když žádná idylka to v mlhavém počasí nebyla.
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 15.2.2010 16:19  
MAGISTRÁLA v EXKLUZIVNÍM STAVU. Od pátku do neděle jsem projel většinu tras Jizerské magistrály a musím konstatovat, že všechno co jsem jel, je prostě skvělé. Hlavně páteřní trasy magistrály, které jsou projety širokou rolbou, umožňují bruslení bez najiždění do klasických stop a to v Čechách jinde nenajdete. Přijeďte, nebudete litovat.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 7.2.2010 21:09  
Tratě v okolí Tří Studní (Vlachovice, Sklené) jsou ve velmi dobrém stavu. Na loukách projeli dokonce velmi často i 2 rolby vedle sebe, jedna se 2 stopaři, druhá na hladko. Po víkendových závodech v LOBu (Lyžařský orienťák) je velmi kvalitně upravena síť stop u rybníku Medlov a mezi Třemi Studněmi a Skleném.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 4.2.2010 21:18  
Po včerejším sněhové vánici dnes opět vyjeli rolby a tratě v okolí Třech Studní vypadají nádherně. Viděl jsem hlavně část na loukách z Vlachovic na Tři Studně a jsou tam vyřízlé 2 skvostné stopy na klasiku, za které by se nemuseli stydět ani pořadatele světových pohárů. Závodní tratě u hotelu SKI jsou připraveny taktéž skvěle, dnes byla najeta hlavně závodní 5km trasa pro Akademické MČR v lyžování.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 2.2.2010 19:05  
Okolí Tři Studní. Z osady Yukon vede kolem rybníka Medlov hezká jednostopa podél břehu rybníka. Tato část trasy se mi líbila nejvíc. Dále směrem na Tři Studně po loukách je stopa místy docela zavátá a měkká, ale na klasiku to jde. Ze Tři Studní směrem na Vlachovice je v lese stopa dobrá, je to asi jediné místo, kde se dá i bruslit. Po loukách se pak dá pokračovat směrem na Vlachovice a Nové Město.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 2.2.2010 18:58  
Dnes se jelo na tratích u hotelu SKI Akademické MČR v lyžování. Stav tratí v areálu je velmi dobrý, protažena rolbou je většina tras a tudíž je možno využít hodně kombinací propojení okruhů. Vřele doporučuji pro sportovně-založené lyžaře jako místo pro skvělý trénink.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 17.1.2010 21:14  
V Jilemnici je upravena 5km závodní trať na Hraběnce. Dále je projet 25km okruh po loukách v okolí Jilemnice, kde se má jet příští víkend Jilemnická 50. Stav tratí je docela dobrý, jenn místy lze potkat kousky trávy nebo krtinců.
Podkrkonoší - Jilemnice, Vrchlabí, Lomnice
Vloženo 14.1.2010 22:55  
V Modřanské rokli se dá taky bezproblémově lyžovat. Jel jsem od Polikliniky podél potoka k nádrži a pak dál ke konečné autobusů v Písnici. Lepší je to asi na klasiku, většinou je dokonce i stopa, bruslit se dá taky. Bylo možno pokračovat i směrem na Cholupice.
Praha
Vloženo 12.1.2010 19:06  
V Čelákovicích se již na běžkách jezdit nedá, nějakej blb z technických služeb posypal celou cyklostezku štěrkem, prestože pan starosta to chtěl nechat pro lyžaře :-(
Střední Čechy
Vloženo 12.1.2010 8:54  
V Čelákovicích se dá bezproblémově bruslit po nové cyklostezce podél Labe od železničního mostu po mlýnský náhon. Je to cca 1,5km. Ideální na bruslení, klasika je ale taky možná.
Střední Čechy
Vloženo 1.1.2010 14:31  
V Bedřichově celou noc pršelo, ráno připadl poprašek nového sněhu a stále se dá lyžovat. Stav tratí je stále podobný, chce si to dávat bacha a mít kameňačky. OPSka se pokusila upravit tratě skútrem.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 29.12.2009 21:10  
Lyžovat se dá prakticky v celých Jizerkách po cestách Magistrály a místy i jinde, například na Mariánskohorské boudy. Podklad je umrzlý, místy potkáte šutry, ale s obezřetností se dá všechno projet. Dnes mi to přišlo celkově lepší na bruslení, na klasiku nejsou totiž moc dobré stopy.Doufejme že středeční počasí sněhovým podmínkám spíš pomůže.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.12.2009 16:40  
Po dnešním sněžení se možnost lyžování v Jizerkách výrazně zlepšila. S kameňačkami se dal bez problémů objet velký okruh z Bedřichova přes Kristiánov, Rozmezí a Hřebínek. Jestli to upraví během noci skútrem, půjde to i na klasiku.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 27.12.2009 17:07  
V Bedřichově se dá nejlépe lyžovat v prostoru stadionu, kde jsou dokonce krásně vyřízlé stopy na klasiku. Na skate to je taky dobré. Dále směrem k Buku jsou místy šutry, ale na první hup se dojet dá, ale je to pro jistotu spíše na kameňačky. Jinde v Jizerkách to stojí za starou belu :-(
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 25.12.2009 22:29  
Dnes se dalo lyžovat jen ze stadionu k rozcestí U Buku, protože tam je navezený umělý sníh. Dál to byl průhledný sníh, na kterém se moc lyžovat nedá :-( Situace se může zlepšit pouze po napadnutí nějakého nového sněhu, jinak si berte kolečkové lyže a kola.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 19.12.2009 17:30  
V Modřanské rokli se dá lyžovat !!! Sice to není žádná sláva, ale na projíždku 3km k přehradě do kopečka a pak zpět dolů to není špatné. Vhodné spíše na klasiku.
Praha
Vloženo 10.12.2009 22:48  
Od kamaráda jsem se doslechl, že se dá asi lyžovat po asfaltce z Horních Míseček směrem na Vrbatovku. Jen tipuji, že kus se bude muset jít pěšky a že je lepší používat kameňačky.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 28.11.2009 11:33  
Dnes dopoledne na Mísečkách sněží. Na lyžování to sice zatím není, ale 1-2cm napadly. Doufáme, že na začátku příštího týdne napadne tolik, aby se dalo lyžovat.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 24.11.2009 16:54  
Byl jsem na kole na Zlatém Návrší a Labské Boudě a jediný náznak sněhu jsou kupky někde u cesty. Dále cestou na Dvoračky je někdy dokonce sníh i na cestě, ale obvykle po 5 metrech skončí. Na lyžování to tedy není ani na hřebenech.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 4.11.2009 18:34  
V Jakuszycích jsme lyžovali od pátku do neděle. Lyžovat se dalo asi na 2,5km okruhu, každý den to odtávalo víc a víc, takže když jsme v neděli odjížděli, tak to bylo asi poslední lyžovačka než napadne nový sníh.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 4.11.2009 18:31  
Z Nové Louky byla skvostně upravena stopa na klasiku směrem na Závory. Sněhu tak akorát, ale dlouho nevydrží.
Bedřichov a Jizerská magistrála